<

Працівникам санаторію «Шахтар», що у Павлівці, не виплатили зарплату за рік роботи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:18 | 10.02.2021 / Іваничі / , , /
Перегляди
15
/ коментарів 6

Працівники відокремленого підрозділу «Санаторій «Шахтар» ДП «Волиньвугілля», що в Павлівці, вже більше року не отримують заробітної плати. Суд, у який звернулися люди, став на їхню сторону і звелів виплатити їм зароблене. Але працівники й досі нічого не отримали. А нещодавно їм ще й надіслали повідомлення про скорочення.

Нагадаємо, санаторій «Шахтар», що перебуває на балансі ДП «Волиньвугілля», передуть у комунальну власність Павлівської громади, на території якої й перебуває заклад. Також його нещодавно перепрофілювали. Тепер це не санаторій, а база відпочинку.

Кожному з 10 працівників боргують приблизно 40 тисяч гривень

Люди у розпачі. Вони пропрацювали, не отримуючи зарплати, більше року. При цьому продовжували сумлінно виконувати свої обов’язки. Кажуть, надіялись на краще, бо ж чимало з них працює у санаторії по 15-20 років.

Та коли терпіння все ж лопнуло, обурені працівники подали позови до суду, який їх задовільнив і постановив стягнути з ДП «Волиньвугілля» заборговану їм зарплату. Однак віз і досі там. Бо люди, незважаючи на рішення суду, так і не отримали своїх коштів.

Люди розповідають, що йдеться про загальну суму біля 1,5 мільйона гривень. Кожному індивідуально боргують приблизно 40 тисяч гривень.

«З липня 2019-го по липень 2020 нам зарплату не платили. Тільки в серпні 2020-го ми почали щось отримувати. Зокрема, заплатили за три останні місяці, та й то лише частково. За жовтень, наприклад, лише чуть більше 30% ми отримали.

Ми їздили в ДП «Волиньвугілля». Тоді генеральним директором був Юрків. То він нам сказав: карантин, санаторій пустує, людей не приймає.

Але ж ми всеодно працювали: прибирали й доглядали територію, садили квіти. Було й таке, що усі працівники по черзі охороняли санаторій, заступаючи на охорону.

Якщо не було змоги нам платити, то нащо нас тримали на роботі? І казали: “Працюйте дівчата, працюйте”. Треба було нас звільнити та й все. А то виходить тепер, що ми рік безплатно пропрацювали», – обурюються люди.

За їх словами, зарплату боргують приблизно 10 працівникам. Дехто, стомившись працювати задурно, звільнився, так і не отримавши заробленого.

До слова, більшість з них медпрацівники.

Нещодавно й так доведені до відчаю працівники санаторію отримали «листи щастя» – повідомлення про скорочення. То ж, нарікають: після цього в них повністю опустились руки. Адже тепер тануть останні сподівання отримати зароблене.

Журналісти БУГу вирішили з’ясувати у чому ж справа і поспілкувалися з керівниками санаторію.

Пояснення директорки санаторію

Директорка санаторію Валентина Марценюк зазначила, що до заборгованої заробітної плати працівників не має жодного відношення, адже на своїй посаді працює лише кілька місяців, за які люди зарплату отримали. А заборгованість, за її словами, утворилася не за її керівництва.

«Я на посаді працюю з серпня 2020 року. То за цей час люди зарплату отримали. Лишилися грудень і січень.

Я за людей так само переживаю, але керівництво каже: не має грошей. То я не знаю, що робити», – зазначила вона.

Що стосується повідомлень про скорочення, які отримали працівники, то, за словами Валентини Марценюк, це відбулося через перепрофілювання санаторію на базу відпочинку. І саме через ці зміни закладу не потрібно 8 медпрацівників. Однак, директорка запевнила, що усім працівникам запропонують інші посади, тож без роботи вони не залишаться.

«Скорочують лише медиків. Там головний лікар, медсестра, молодші медичні сестри. Їм запропонують інші посади. Наприклад, садівник чи прибиральниця території. Бо, оскільки ми стали базою відпочинку, то стільки медиків утримувати вже не можемо. Це не законно буде, бо вже немає лікувальної бази», – пояснила вона.

«На утримання санаторію немає коштів»: відповідь гендиректора ДП «Волиньвугілля»

Генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Юрій Ключковський зауважив, що наразі копальні переживають важкі часи: різке зменшення вуглевидобутку та багатомільйонна заборгованість за електроенергію. А на утримання санаторію коштів вже не лишається.

За його словами, аби хоч якось виправити ситуацію, санаторій вирішили передати на баланс Павлівської громади. І, що найцікавіше, разом з боргами.

«Санаторій з тою заборгованістю, що є, буде по розподільчому балансу переданий громаді, яка створить комунальне підприємство і розгляне збалансований бюджет. Не все зразу.

Запрацює санаторій і погасять заборгованість. Там мізерні заробітні плати. Це мінімалки, які з грудня 2018 року не виплачувалися і через це накопичилася солідна сума», – зазначив гендиректор ДП «Волиньвугілля».

«Не відомо поки жодних подробиць»: голова Павлівської громади

Голова Павлівської громади Андрій Сапожник зазначив, що поки не знає усіх тонкощів цієї ситуації. Так само, як і того, чи відбудеться скорочення працівників. За його словами, це залежатиме від умов передачі закладу на їх баланс.

«Тут стоїть питання, як саме відбуватиметься передача санаторію в наше підпорядкування. Якщо буде йти передача майна, тоді будемо там утворювати свій комунальний заклад, формувати штат і структуру. А, якщо буде передача установи, то все може лишитися, як є.

Якщо ми не будемо міняти профілювання і він лишиться лікувально-оздоровчим, то всі люди залишаться на своїх посадах. Але я точно поки не знаю, як саме воно відбуватиметься.

Щодо виплати заборгованої зарплати, то я не можу нічого сказати, бо, якщо чесно, не знаю усіх деталей», – пояснив Сапожник.  

«Якщо рішення суду для них – не указ, то не знаємо що робити далі»: працівники у безвиході

Тож поки триває бюрократична волоканина й перепрофілювання санаторію, працівники продовжують чекати своєї річної зарплати, плекати надії, що рано чи пізно її таки отримають й надалі старанно працювати. Бо від безвиході вже не знають, як їм далі жити і яким ще способом добиватися виплати своїх зарплат.

“Якщо для керівництва гірничого підприємства, вже й рішення суду не є указом, то ми більше не знаємо, що робити ще. Куди йти, до кого звертатися і як жити далі”, – бідкаються працівники санаторію.

Читайте також: Павлівська громада візьме на баланс санаторій «Шахтар»: що зміниться




коментарів: 6
  1. функціонує банька там, теплий басейн, дискотеки, весілля мусить якась копійка капати

  2. Нащо ж туди було аж більше року ходити якщо зовсім не платили ці мінімалки? Як то ще директорка санатірію не догадалася гроші за вхід від них брати

  3. ходити рік на роботу де взагалі не платять).. Люди ви шо об сосну головою того?)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа