<

Повідомили, що чекає Іваничівську лікарню, відповідно до проєкту спроможної мережі медзакладів Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:48 | 30.09.2022 / Іваничі / , /
Перегляди
2952
/ Коментарі відсутні

Згідно з наступним етапом медичної реформи, Іваничівська багатопрофільна лікарня, найімовірніше, стане загальною. Ці зміни на роботі медзакладу ніяк не позначаться. Це питання обговорили 28-го вересня під час чергового засідання виконавчого комітету селищної ради.

Так, члени виконкому затвердили звіт про виконання фінансового плану КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня» за 2 квартал 2022 року.

Головний бухгалтер медзакладу Віталія Цаплан повідомила, що загальна сума надходжень за І півріччя 2022 року становила 29 мільйонів 541 тисячу гривень. Основну суму складають кошти від реалізації послуг з медичного обслуговування населення, згідно договору із Національною службою здоров’я України. Зокрема це 28 мільйонів 564 тисячі гривень. Надходження з місцевого бюджету за Програмою фінансової підтримки – 100 тисяч гривень, ще 699 тисяч – кошти від операційної діяльності, 82 тисячі гривень – орендна плата, 415,6 тисяч – надання платних послуг.

Що стосується витрат, то, за словами Цаплан, впродовж цього півріччя лікарня розтратила 23 мільйони гривень. В основному ці кошти спрямували на виплату заробітної плати працівникам та оплату комунальних послуг. Ще майже 1,5 мільйона гривень пішли на придбання необхідних предметів, матеріалів, обладнання, інвентарю та медикаментів.

Під час розгляду цього питання секретар ради Володимир Сарабуна нагадав, що Україні стартував наступний етап медичної реформи, який передбачає формування спроможної мережі лікарень у кожній області. Відтак він поцікавився: а що ж чекає Іваничівську лікарню?

Головна лікарка Алла Баранчук зазначила, що, найімовірніше, медзаклад стане загальним. Однак, на її думку, він працюватиме без змін і надаватиме ті ж самі медичні послуги, що й зараз.

“Лікарня працюватиме без змін. Ми будемо загальною лікарнею. Але у нас лишаться усі пакети медпослуг, які є наразі. Плюс більше. Якщо ж не вдасться стати загальною, тоді зменшиться фінансування від НСЗУ. Але ми будемо виходити із ситуації. Шукатимемо додаткові пакети, які зможемо реалізовувати, відповідно до свого штату і матеріально-технічної бази.

Також ми стали госпіталем для лікування військових. До того ж можемо надавати послуги з психологічної реабілітації бійців. У нас новобудова і є хороша матеріально-технічна база. Тільки обслуговуємо малу кількість населення. А має бути понад 50 тисяч пацієнтів”, – наголосила головна лікарка.

У коментарі БУгу Алла Баранчук зазначила, що остаточно майбутнє лікарні стане відомо наприкінці листопада.

Зауважимо, що відповідно до нового адміністративно-територіального поділу лікарень, загальні медзаклади надаватимуть лише базові (найпростіші) медпослуги пацієнтам однієї або кількох громад. Одна загальна лікарня розрахована на 50-80 тисяч населення.

Довідка. За словами Міністра охорони здоров’я, найпростіші випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. Такі лікарні розташовуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50-80 тисяч населення. У складніших випадках — пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

Нагадаємо, на Волині до спроможної мережі потрапить 14 лікарень. Серед них: 2 надкластерні лікарні, 4 кластерних та 8 загальних лікарень. Статус кластерних лікарень у Волинській області планують надати наступним медзакладам: Луцька ЦРЛ, Ковельське ТМО, Камінь-Каширська ЦРЛ.

Дві лікарні у Луцьку – Центральна районна та Обласна дитяча клінічна лікарня матимуть найвищий статус – надкластерної. Ще 8 лікарень в області будуть загальними, та зможуть надавати лише найпростіші медичні послуги. Нововолинська й Володимирська лікарні наразі змагаються за статус кластерної. Також можливий варіант їх об’єднання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер