<

Поліцейські забрали в краєзнавця частини кулемета “Браунінг” на експертизу, а повернути забули

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:30 | 20.05.2017 / Іваничі / , /
Перегляди
11
/ коментарі 2

Незважаючи на відсутність у діях краєзнавця Анатолія Шведа, який зберігав макет кулемета, складу злочину, іваничівські поліцейські не поспішають повертати йому вилучену річ.

Підприємець, засновник дитячого юнацького клубу “Волинь”, волонтер та краєзнавець Анатолій Швед може похвалитися цілою експозицією знахідок від неоліту і кам’яного віку до Другої світової війни. Чарка часів доправославного періоду, яку знайшов на березі Бугу, горщик часів Володимира Великого й інші дуже цікаві артефакти чоловік колекціонує вже давно.

Частину їх знаходить сам, а частину купує. Більшість артефактів йому подарували друзі та колеги. Про кожну з них краєзнавець може розповідати дуже довго.

Донедавна на його письмовому столі можна було побачити частини кулемета “Браунінг” приблизно 1900-го року випуску, поки за силою обставин його не вилучили працівники іваничівської поліції. У непридатній до використання зброї правоохоронці побачили загрозу для життя і здоров’я громадян, а проти власника порушили кримінальну справу за її зберігання.

Зі слів Анатолія Шведа, 16-го березня у телефонній розмові його повідомили, що в кафе “Волинь”, що є його власністю, на нього чекають представники правоохоронних органів. Поліцейські прибули з метою перевірки зброї. Коли він приїхав на місце, вони сказали, що мають намір перевірити його зареєстровану зброю. На столі у Анатолія знаходились дві частини кулемета. Побачивши річ, яка до стріляння явно не годиться, поліцейський викликав оперативну групу. Сам краєзнавець каже: кулемет розукомплектований і давно вийшов з ладу, тому він не є зброєю.

Коли чоловік писав в сусідньому кабінеті пояснення через прострочку терміну перереєстрації, правоохоронці розпочали дії щодо вилучення частин кулемета, до того ж стали витягувати полицю зі столу. Анатолій Швед поцікавився, чому проводять обшуки без ухвали суду, понятих і без його безпосередньої присутності. Працівники поліції натомість пояснили, що обшук не робили.

Проте, як вдалося помітити, механізму кулемета попередньо на столі не було! Його дістали і зробив це явно хтось з правоохоронців.

“Вони прийшли мою зброю перевіряти. Бачать, макет на столі лежить. Я ж його не ховав нікуди. Допитували мене зо дві години. При чому робили це в одному кабінеті, а з іншого забрали майбутній експонат і понесли його кудись”, – розповідає чоловік.

Анатолій Швед попросив скласти протокол вилучення макета кулемета. У відповідь почув, що про все дізнається з бази ЄРДР.

“Ну, от я і дізнався…”, – каже ніяково він, вказуючи на новину в інтернеті.

Прес-служба МВС повідомила про те, що відомості слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України –  незаконне поводження зі зброєю та бойовими припасами!

“Предмет, схожий на кулемет «Браунінг» часів Другої світової війни, поліцейські виявили та вилучили в підсобному приміщенні кафе одного із сіл Іваничівського району, яке належить 64-річному мешканцю Нововолинська – йшлося в повідомленні – Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років”.

Звісно, після таких новин до Анатолія Шведа стали дзвонити друзі та знайомі. Чоловік обурюється, бо ж стільки років його знають як громадського діяча, дослідника, поціновувача культурної спадщини, а тут раптом він – порушник!

“Поліція оприлюднила факт вилучення не макета, а кулемета, визначений термін покарання навіть без надходження справи в суд. Це дуже вплинуло на мою репутацію. А як самі правоохоронці проводили вилучення, чи були правомірними їхні дії?

В якості понятого взяли працівницю мого кафе. Вона та ще одна людина не були присутні при обшуку, а запрошені тільки для підпису протоколу допиту. Їм не пояснили прав і обов’язків, ставлення поліції було упередженим”, – скаржиться чоловік.

Він вперто чекав на результат експертизи, звертався до керівництва поліції зі скаргами на дії працівників правоохоронних органів, не раз їздив у Іваничі.

Згодом Анатолію Шведу таки прийшла відповідь від начальника Іваничівського відділення поліції Ігоря Дорохольського, в якій йшлося, що підстав для початку кримінального провадження немає.

Незважаючи на результати експертизи, макету кулемета Анатолію Шведу ніхто не повернув.

“Я хотів би знати, де моя річ на даний час і чому нею володіють інші особи чи організації. Якщо експертиза визнала, що це не те, про що вони думали, то поверніть мені його, будь ласка”, – говорить чоловік.

Як не здогадалися іваничівські поліцейські вилучити таку “холодну зброю” кам’яного віку?..

Слідчий Вадим Науменко, який здійснював вилучення макету кулемета, коментарі журналістам інтернет-видання “БУГ” надавати відмовився. Мовляв, не знаю вас, то й не коментуватиму.  У відділі пояснюють коротко: макет знаходиться в ГУНП. Крапка.

Анатолій Швед тричі звертався до місцевої прокуратури з проханням дати оцінку діям працівникам іваничівської поліції та сприяти поверненню його майна і три рази реєстрував інформаційні запити, які були направлені слідчому Науменко. Остаточної відповіді, де знаходиться “Браунінг”, він не отримав.

Чи це бездіяльність, халатність, чи це робиться несвідомо, але факт залишається фактом – Анатолій Швед свою річ повернути поки не зміг.

Інтернет-видання “БУГ” слідкуватиме за подальшим розвитком цієї ситуації.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер