<

Під час війни в Іваничах назрів «енергетичний конфлікт»: Томашевська – за газ, приватна фірма і населення – за альтернативні джерела

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:47 | 8.12.2022 / Іваничі / , , , , /
Перегляди
3681
/ коментарів 5

В Іваничах приміщення колишньої школи-інтернату, а тепер початкової школи ліцею №1, яке роками опалювалась алетернативним паливом, у громаді перевели назад на опалення газом – таке розпорядження очільниці Томашевської. І це тоді, коли в країні триває війна, і вся Європа відмовляється від російського газу, щоб не мати нічого спільного з окупантами. До того ж вартість газу значно дорожча, ніж альтернативне паливо.

Іваничам загрожує зрив опалювального сезону. Адже голова громади Лідія Томашевська не може знайти спільної мови з постачальником теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», який опалює бюджетні установи та організації громади, використовуючи альтернативні джерела енергії. І замість того, щоб шукати компроміс, очільниця селищної ради «підливає масла у вогонь».

Черговим “каменем спотикання” стало переведення приміщення теперішньої початкової школи ліцею №1 з опалення тріскою назад на обігрів газом. Томашевська чомусь вирішила, що альтернативні джерела опалення гірші за газ. І це тоді, коли практично вся Європа намагається обходитись без нього, аби не спонсорувати росію.

Журналісти інтернет-видання “БУГ” вирішили з’ясувати усі нюанси цієї ситуації і зібрали коментарі усіх, причетних до неї.

«Томашевська хоче нажитися на опалювальному сезоні», – місцеві мешканці

Місцеві активісти вважають, що Томашевська хоче нажитися на опалювальному сезоні й розправитися з фірмою, а це ТОВ «Аванті-Девелопмент», яке не дає їй відкатів. В селищі ходять чутки, що очільниця громади навмисне заважає роботі ТОВ «Аванті-Девелопмент», не зважаючи на ризики лишити частину селища без тепла й свідомо тринькає бюджетні кошти.

Жителі Іванич впевнені, що конфлікт з постачальником тепла стався тому, що Лідія Томашевська вкотре захотіла покласти собі до кишені гроші за, так би мовити, незаважання роботі фірми в селищі. Однак, коли цього не вдалося зробити, вирішила покарати “Аванті” й вижити її з Іванич.

А все почалося з того, що Лідія Томашевська перед початком нового опалювального сезону перевела будівлю початкової школи ліцею №1 (раніше тут була школа-інтернат) на опалення газом. Хоча раніше це приміщення обігрівалось альтернативними джерелами енергії, зокрема тріскою власного виробництва. Й займалось цим ТОВ «Аванті-Девелопмент».

Нагадаємо, в 2014 році тут був реалізований проєкт, у рамках якого київська компанія «Аванті-Девелопмент» повністю перевела всю бюджетну сферу на опалення тріскою власного виробництва. Так, за кошти інвестора в селищі переобладнали основні котельні. Одна з них опалює лікарню, інша – ліцей №1 і ще одна – центральні будівлі: дитсадочок, Будинок культури, податкову інспекцію, адмінбудівлю селищної ради, бібліотеки, інклюзивний центр та музичну школу.

Місцеві жителі мають інформацію від фірми, що собівартість тепла, отриманого з природного газу, значно вища, ніж тарифи підприємства, яке палить дровами. Люди нарікають, що Томашевська не врахувала ризиків, пов’язаних з війною, яка наразі триває в Україні. Адже окупанти спеціально нищать інфраструктуру нашої країни.

«Томашевська – завзятий борець за російський газ, а це під час війни – зрада країни», – директор «Аванті-Девелопмент»

Журналісти БУГу вирішили поцікавитися думкою директора ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтина Богатова щодо того, чому його фірмі у селищі “не довіряють”.

Богатов вважає, що Томашевська навмисне заважає роботі його підприємства. За його словами, очільниця Іваничівської громади “завзятий борець за російський газ” і мріє перевести усі котельні Іванич на опалення газом. Хоча така поведінка під час війни з росією, на його думку, – “зрадництво своєї країни”. Окрім цього, Богатов переконаний, що Томашевська упереджено до нього ставиться.

“Газ – значно дорожчий за альтернативне паливо. У нас тариф 3 тисячі гривень/Гкал. А газ дорожчий в кілька разів. До того ж є чималі додаткові фінансові витрати щодо утримання й роботи котельні. Але це одне питання. Інше – наразі російський газ – це зброя росії проти нас. І Президент, і прем’єр-міністр просять його економити й заощаджувати для тих, кому він дійсно необхідний. А коли в тебе є альтернатива, то використовувати газ – це якесь зрадництво.

Ми літом з Томашевською кілька разів зустрічалися. Я намагався її якось переконати. Але марно. Вона якось упереджено і негативно до мене ставиться. Може корні йдуть з 2014 року. Тоді під час Революції Гідності ми були по різні сторони барикад. Я на Майдані був, а вона з регіоналами і її люди силоміць відсторонили від влади. Мені важко щось стверджувати. Але в неї дуже різке ставлення до мого підприємства. Вона мріє перевести всі котельні Іванич на газ”, – зазначив Богатов.

Однак, за його словами, у Томашевської не вийде перевести всі котельні селища на опалення газом. Адже підприємство «Аванті-Девелопмент» підписало договір оренди на приміщення котелень на багато років вперед й зробили там реконструкцію тепломереж. А котельню колишньої школи-інтернату Томашевській, мовляв, саме тому і вдалося відібрати, оскільки та якраз і не була в оренді його фірми.

“Ця котельня була на балансі колишньої школи-інтернату, яку закрили. Це приміщення тривалий час простоювало і не використовувалося. Тому не було сенсу брати її в оренду. Ми проклали свою тепломережу, щоб через неї тепло транзитом йшло на інтернат. Так було з 2015 до 2021 року”, – зауважив Богатов.

Він наголосив, що Томашевська пригрозила йому тим, що прикладе усіх зусиль, аби вижити його фірму з Іванич. Однак, Богатов каже, що не відступиться. І навіть за котельню колишньої школи-інтернату буде боротися. Він уже направив лист у Волинську військову адміністрацію, аби там розібралися. Адже переводити навчальний заклад на газ під час війни, мовляв, не припустимо.

«Діяльність ТОВ «Аванті-Девелопмент» в Іваничах – незаконна», – Томашевська

Що стосується Лідії Томашевської, то БУГу відома і її позиція щодо діяльності ТОВ «Аванті-Девелопмент» в Іваничах. Під час земельної комісії, яка передувала черговій сесії, очільниця громади назвала роботу фірми незаконною. Адже, вона, мовляв, не має договору на оренду тепломережі.

“Я з’ясувала, що не має договору оренди мережі. Мене дуже зацікавила балансова вартість мережі, яку нам передали. Там тоді були копійки. Але зараз вартість деяких мереж виходить до мільйона. Це означає, якщо вони в оренді, то в бюджет мають надходити гроші.

Ми порахували, що без договору оренди ми втратили в бюджет 600 тисяч гривень. Це відділ освіти і лікарня. Я пропонувала «Аванті» стати ініціатором оренди тепломережі. Але мені сказали: “Я не хочу”. Але так в державі не має бути. Має бути відповідальність”, – наголосила Томашевська.

Вона запевнила, що підписувала договір на новий опалювальний сезон під тиском. І коли затвердили тарифи, то потім понесли збитки. Але, за словами Томашевської, це змушені були зробити, щоб не зірвати опалювальний сезон.

“Я підписувала договір на новий опалювальний сезон під тиском. І там було чимало суттєвих порушень, які принесли нам збитки. Але в Законі є така стаття: “крайня необхідність”. Ми це зробили для того, щоб не зірвати опалювальний сезон. Ми змушені були, заручившись рішенням виконкому, підписати ці договори”, – зазначила очільниця громади.

До слова, договір з ТОВ «Аванті-Девелопмент», як і діючий тариф на опалення бюджетних установ та організацій громади закінчується 31-го грудня. І якщо Томашевська не знайде спільної мови з “Аванті”, то частина Іванич дійсно може залишитися без тепла.




коментарів: 5
  1. На що дивляться депутати? Хоча алежка-кочегар з нею заодно, добре підлизує бабі ліді

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок