<

Палії можуть начуватись – Іваничівський район очікує низка рейдів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:29 | 9.03.2017 / Іваничі /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

З настанням весни та сухої сонячної погоди  люди не задумуючись над наслідками  спалюють суху траву, залишки стерні на городах, уздовж доріг, залізничних колій, лісів, торфовищ , садівничих товариств та населених пунктів.

Нарікаючи на горе-господарів які таким чином наводять лад на присадибних ділянках городах, ми задихаємось повітрям насиченим ядучим димом, оксидами азоту, чадним газом, важкими металами і низкою канцерогенних сполук. При цьому дотримуватись вимог пожежної безпеки люди забувають і не задумуються, що від такої безпечності виникають масштабні пожежі.  Пориви вітру перекидаються на ліс, господарські будівлі, житлові будинки.  

Статистика демонструє невтішні факти тільки з початку березня  поточного року вже здійснено більше 15 виїздів пожежно-рятувальними підрозділами району на гасіння пожеж які виникли в наслідок  спалювання сухої трави. Пожежні автомобілі направлялись на гасіння пожеж не повертаючись в підрозділи . В результаті вищевказаних пожеж від спалювання посуші було знищено господарські будівлі громадян. Окрім того, численних матеріальних втрат зазнає рятувальна служба, адже кожен виїзд за сигналом «тривога» – це чималі затрати людських ресурсів, а також колосальні витрати пального.

Незважаючи на неодноразові наголошення та роз’яснення проведених в тому числі і через засоби масової інформації, щодо заборони  спалювання сухої трави на присадибних ділянках, городах, громадяни не розуміють що за вищезгадані діяння настає адміністративна відповідальність.

З метою запобігання  спалювання сухої трави працівниками Іваничівського районного сектору управління ДСНС у Волинській області сумісно з головним спеціалістом-державним інспектором державної екологічної інспекції у Волинський області та представниками Іваничівського районного відділення Горохівського відділу поліції ГУ НП у Волинській області проведено рейдову перевірку та відпрацювання населених пунктів району. Під час рейду було проведено профілактичні бесіди щодо запобігання пожеж в екосистемах та вручено листівки з роз’ясненням про адміністративну відповідальність. За результатами рейдових перевірок 9 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Побідні рейдові перевірки будуть здійснюватися протягом пожежонебезпечного періоду. За вищезгадані проступки внаслідок спалювання сухої трави  громадяни несуть адміністративну відповідальність відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення це випалювання лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – передбачає накладення штрафу на  громадян  від  десяти  до двадцяти неоподатковуваних   мінімумів  доходів  громадян  і  на посадових осіб – від  п’ятдесяти  до  сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі   дії,   вчинені   в   межах  територій  та  об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян  від  двадцяти до  сорока неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян  і  на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних  мінімумів доходів громадян.  За вищезгадані порушення відповідно до статті ст. 241  Кримінального кодексу України «Забруднення атмосферного повітря» та  ст. 245 «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» передбачено і кримінальну відповідальність. За це передбачене не тільки накладання штрафу на паліїв, але й позбавлення волі винуватців виникнення пожеж.

          Тому  ще раз нагадуємо, що основними причинами пожеж  найчастіше стає необережне  поводження з вогнем та нехтування елементарними правилами  – це не загашене або залишене без нагляду багаття , зумисне спалювання сухої трави, дитячі пустощі з сірниками. До пожежі призводить як сірник так і недопалок необачно кинутий з вікна автомобіля.

Державний нагляд (контроль) у сфері пожежної та техногенної безпеки Управління ДСНС звертається до свідомості кожного мешканця не станьте винуватцем пожежі!

Пам’ятайте: спалювати суху рослинність на присадибних ділянках, поблизу лісових масивів, торфополів та вздовж доріг категорично заборонено! В разі виявлення випадків загоряння , не будьте байдужими і при можливості покличте допомогу та загасіть полум’я, в гіршому випадку телефонуйте в пожежну охорону зі всіх телефонів «101».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок