<

Освітяни Поромівської та Бужанської сільрад говорили про децентралізацію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:44 | 10.12.2016 / Іваничі /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

9-го грудня за сприяння Асоціації місцевого самоврядування Прибужжя для працівників закладів освіти Поромівської та Бужанківської сільських рад відбувся круглий стіл на тему “Децентралізація: освіта в об’єднаних територіальних громадах”. Ці два населені пункти – за крок до утворення громади, котра діятиме за новими принципами: матиме більше можливостей, але й більше відповідальності.

Участь в обговоренні децентралізаційного процесу взяли депутати Іваничівської райради Сергій Кіреєв та Роман Франчук, директори шкіл та завідувачі початкових освітніх закладів.

Виконавчий директор Асоціації місцевого самоврядування Прибужжя Валентина Степюк зазначила, що навколо децентралізації існує чимало міфів, котрі і повинні розвіяти ті, хто були першопрохідцями. Більше всього лякає жителів села те, що ліквідують малі школи, в той час коли рішення про закриття прийматиме винятково громада – ті, хто проживають у селі. Вона також зауважила, що завдяки команді народного депутата Ігоря Гузя на Іваничівщині вдалося не закрити малокомплектні школи у селах Верхнів, Орищі, Грушів, Старосілля, Млинище та Щенятин. Влітку була зорганізована у Києві зустріч освітян Прибужжя з Міністром освіти та науки Лілією Гриневич, під час якої обговорили освітянські проблеми, які нині турбують їх.

У ході обговорення в приклад ставили досвід Зимнівської ОТГ, в якій 50% капіталовкладень спрямовують саме на освітню галузь. Детальніше про це розповів начальник гуманітарного відділу ОТГ Сергій Бутцев. Завідувач методичного кабінету гуманітарного відділу Юрій Матвіюк поінформував про перші кроки в системі, їм, як першопрохідцям, було найважче – адже на рівні області не було напрацьованого чіткого алгоритму роботи. Практичним досвідом поділилась і директор Зимнівського НВК Юлія Степанюк. Цікавилися освітяни не лише питаннями в рамках їх професії, а й долею приміщень, функцією старост, розподілом коштів, роботою комунальної сфери тощо.

Валентина Степюк поінформувала, що за сприяння Ігоря Гузя незабаром відбудеться поїздка органів місцевого самоврядування та освітян Прибужжя до Польщі для обміну досвідом. Вона додала, що уже 9 сільрад регіону Прибужжя та 9 гмін Люблінського воєводства Республіки Польща підписали меморандум намірів про співпрацю. Серед яких – сільські голови та громадські активісти з Іваничівського району – Риковичівської та Старолішнянської с/ради, Іваничівської селищної; Також закликала освітянську громаду Іваничівщини вчитися писати проекти і залучати грантові кошти на розвиток своїх територій.

Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя подякувала депутату райради Сергію Кіреєву ди директору Бужанськівської школи Світлані Василюк за допомогу в організації круглого столу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер