<

Німецька делегація здійснила триденний робочий візит в Іваничівську ОТГ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:24 | 23.03.2018 / Іваничі / /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

З 20-го по 23 березня у селищі Іваничі з робочим візитом перебувала німецька делегація у складі бургомістра міста Ерцгаузен Райнера Зейбольда, першого президента партнерської спілки Хубертуса Рідля, фінансового міністра партнерської спілки Гельмута Агне та представника і колишнього віце-президента спілки, відповідального за співпрацю зі сторони «Engagement Global» та міста Ерцгаузен Рольфа Геллера.

21-го березня гості з Німеччини зустрілися з головою Іваничівської ОТГ Федором Войтюком, заступником голови Віктором Березюком, активістами, депутатами селищної ради, а також із помічником нардепа Ігоря Гузя Андрієм Бокочем та керівником Асоціації місцевого самоврядування “Прибужжя” Валентиною Степюк. Переклад здійснювала вчитель ЗОШ І-ІІІ ступенів №1–гімназія смт. Іваничі Інна Хільковець.

Очільник громади прийняв делегацію у малому кабінеті сесійної зали, де у теплій дружній атмосфері сторони обговорили актуальні питання співробітництва та його перспективи, після чого відбувся активний обмін думками. Учасників зустрічі з української сторони цікавило, як впроваджувалися реформи у Німеччині. Зокрема, мова йшла про децентралізацію влади, функціонування закладів освіти тощо.

Нагадаємо, що 24-го серпня 2017-го року було підписано угоду про партнерство між селищем Іваничі та містом Ерцгаузен, відповідно до якої обидві сторони планують розвивати відносини у гуманітарній, культурній, економічній, туристичній і спортивній сферах. Особлива увага буде приділятися об’єднанню молодих людей шляхом індивідуальної і сімейної інтеграції завдяки взаємним візитам делегацій громад, організацій і асоціацій, учнівським та студентським обмінам та іншим контактам молоді, партнерству (дружбі) між школярами, сприянню практичним візитам учнівства задля обміну в освітній сфері, культурному обміну, туристичним заходам, спортивним змаганням, взаємодії бібліотек та музеїв та особливо співробітництву в галузі економічного розвитку і подальшого розвитку інфраструктури.

Федір Войтюк зауважив, що співпраця з ЄС повинна бути пріоритетною в нашій державі.

“Якщо ми з вами прагнемо бути в Європі, то повинні зрозуміти, як працюють у європейських країнах організації, які не є урядовими. Наприклад, в Німеччині проблемами громади переймаються насамперед люди, які є партнерами різних спілок та громадських організацій. Хотів би, щоб ініціативні активісти нашої громади могли перейняти досвід у німців, які давно займаються громадською роботою”, – сказав голова ОТГ.

На зустрічі йшла мова і про те, що у співпраці обох громад – української та німецької – зацікавлений також і народний депутат України Ігор Гузь. Про роботу нардепа у налагодженні відносин з європейськими партнерами розповів Андрій Бокоч. Зокрема він нагадав про візит парламентаря в Німеччину на запрошення депутата Бундестагу з Баварії Хармута Кошика.

“Наш округ перший в Україні, де майже повністю втілена реформа з децентралізації, у порівнянні з іншими округами маємо в цьому напрямку досить непогані результати. А Іваничівська громада – перша в нашому окрузі, де налагодили співпрацю з Німеччиною. У цьому році плануємо шукати взаєморозуміння з іншими містами, в тому числі з Баварією. Народний депутат пробує налагоджувати ці процеси. Нам ще трохи далеко до Європи, але все зробимо для того, щоб якомога швидше туди потрапити”, – відзначив Андрій Бокоч.

Валентина Степюк спілкувалась з гостями щодо проектної діяльності та запрошення представників громади Німеччини в навчаннях, організованих Асоціацією «Прибужжя».

Бургомістр міста Ерцгаузен подякував іваничівцям за запрошення та поділився з присутніми інформацією про свою громаду.

Ерцгаузен — громада в Німеччині, підпорядковується адміністративному округу Дармштадт та входить до складу району Дармштадт-Дібург. Площа — 7,4 км2. Населення становить 7735 осіб. В містечку існує пряме сполучення з Франкфуртом-на-Майні, люди можуть за 15 хвилин потягом дістатися до центру міста. В муніципалітеті громади працює 20 працівників, туди ж входять 40 вихователів, які працюють у садочках та є держслужбовцями. 20 працівників працюцють на благоустрій громади (аналогічно українському комунгоспу), 2 працівники громади ведуть роботу в бібліотеці і 2 працівники займаються роботою з підлітками.

Організацією роботи в школах займається область. Одна третя частина бюджетних коштів іде на оплату праці апарату, дві третіх громада передає районній адміністрації. Ще третина використовується для покращення інфраструктури на місці.

Адміністрація перевіряється щорічно представниками магістратів (що є представниками громади). З бургомістром, обраним представником влади, працюють 6 волонтерів, які є заступниками і працюють на громадських засадах. Кількість депутатів – 25, на даний момент в парламенті міста є 4 фракції.

“Перш як перейти до пунктів обговорення, хотів би сказати, що для нас важливо мати партнерство в Україні. Переконаний, що зможемо порозумітися і будемо вчитися один в одного. Перший етап нашої співпраці – це обмін досвідом між нашими громадами і, звичайно, економічна співпраця. Якщо ми справимося з таким завданням, як заохочення людей до співпраці, тоді можна рахувати, що наша робота вдалася. Я радий, що маю можливість поспілкуватися з представником народного депутата, який ці бачення передасть далі”, – звернувся до присутніх Райнер Зейбольд.

Головна темою співпраці між Україною та Німеччиною стала можливість економічного розвитку. Німецькі гості вивчали  ситуацію в українській громаді, моніторячи веб-сайт Іваничівської ОТГ, де й помітили проблему тимчасового відключення електроенергії в певних населених пунктах. Члени делегації поділилися інформацією про те, що за кілька кілометрів від їхньої громади знаходиться біогазова установка, є фірма, що працює в напрямку енергозбереження.

Гості показали присутнім приклади з використання альтернативних джерел енергії і те, як вони працюють в їхньому регіоні. Вони провели презентацію і продемонстрували фото, як спалюється сміття, працюють біостанції та маленькі електростанції на альтернативних джерелах енергії. Зокрема, увагу іваничівців привернуло фото електростанції, яка продукує на біогазі електрику, таким чином забезпечуючи 3200 домогосподарств теплом та електроенергією.

На окремій зустрічі з керівництвом громади говорили про напрацювання спільного плану роботи на 2018 рік щодо реалізації інвестиційних проектів.

22-го березня делегація з Німеччини завітала і на пленарне засідання Іваничівської районної ради. Після вітань голови райради виступив бургомістр міста Ерцгаузен, наголосивши, що обмін досвідом – важливе питання у співпраці.

“Ми можемо один в одного дуже багато запозичити. Міністерство економіки та розвитку Німеччини дозволяє нам започаткувати участь в різних проектах для розвитку громад в обох країнах. Уже розпочали розробляти проекти в напрямку біогазової технології, які повністю фінансуються з грантових коштів, а це означає, що громаді Іванич не потрібно буде витрачати власні гроші. Велика перешкода в тому – це те, що Україна на даний момент не є членом ЄС. Ми маємо надію, що економічний розвиток в країні проходитиме швидкими темпами і з найкращими результатами. Бажаємо всім вам плідної роботи у всіх подальших питаннях”, – сказав Райнер Зейбольд.

Він переконаний, що тільки завдяки особистим контактам, які народжуються у такій співпраці, можна подолати всі непорозуміння, що все ще існують між двома народами.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер