<

«(Не)цементний» завод та терикон шахти №7: інвестор на сесії Литовезької сільради спростувавав «маніпуляції», люди хотіли конкретики

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:16 | 27.11.2020 / Іваничі / , /
Перегляди
103
/ коментарів 10

27-го листопада на сесії Литовезької сільради заслухали плани представників фірми, яка хотіла отримати терикон колишньої шахти №5 в селі Грибовиця Нововолинської громади для виробництва, але потім з ідентичним питанням щодо шахти №7 звернулася до Литовезької ОТГ.

Обговорення тривало годину: люди хотіли почути конкретику щодо виробництва і зазначали, що її їм не повідомляють. Інвестор же сказав, що першочергово у ЗМІ неправильно подали інформацію і цементного заводу будувати не планували та спробував пояснити, яким буде виробництво.

Нагадаємо, у вересні ТОВ “Сонарсен” звернулося до Грибовицької сільської ради з проханням отримати дозвіл на рекультивацію земельної ділянки площею 27,25 га на території ДП “Шахта №5 Нововолинська”.

Читайте також: Питання щодо цементного заводу зняли з порядку денного сесії Грибовицької сільради, на яку завітали активісти

Цементного заводу не буде, а планують звести підприємство, яке виготовлятиме будівельну суміш з відвалу терикону ліквідованої шахти №7

На сесію, окрім депутатів, зібралися представники громадськості з Литовезької та Нововолинської ОТГ, в тому числі обранці Нововолинської міської ради.

Директор ТОВ “Сонарсен” Віктор Сесюк зазначив, що цементного заводу не буде, а планують звести підприємство, яке виготовлятиме будівельну суміш з відвалу терикону ліквідованої шахти №7.

“Сьогодні маю змогу перший раз відкрито звернутися. Де взявся цементний завод? Ніде не написано такого. Наша ціль – допомогти справитися громаді з техногенними проблемами, створити робочі місця. Ми плануємо створити підприємство, яке виготовлятиме будівельну суміш, яка буде сировиною, вона має вигляд пластиліну”.

«Ми чуємо «воду»: про критику, негарне відношення активістів. Це не треба»

Присутні зазначили інвестору, що, якщо він прийшов з конкретними пропозиціями, то нехай конструктивно їх викладе.

“Які технічні характеристики, вимоги до будівництва, які робочі місця, конкретно по пунктах з чим прийшли. Ми чуємо 15 хвилин води: про критику, негарне відношення активістів. Це не треба”, – зазначила мешканка Заболотців, яка проживає неподалік терикону.

Ще один мешканець громади, громадський діяч та голова спілки шахтарів-інвалідів України зауважив, що треба було прийти підготовленими, з листівками, звернутися до людей раніше. Показати, як все буде.

Розробник технології ультразвукового подрібнення шахтних відвалів розповів, що вони будуть перероблятися в будівельну суміш.

“Плануємо створити юридичну особу, яка буде займатися переробкою та утилізацією породних відвалів. Технологія недостатньо проста, але й не складна. Беремо породу і за допомогою обладнання дробимо на дрібні фракції, потім проганяємо через воду. Відходів не буде. У виробництві не буде використовуватися природний газ, кислоти: перемололи та зволожили і все – виходить субстанція”, – розповів власник технології пан Роман.

Мешканці громади поцікавилися, яка назва суміші. На що отримали відповідь: “Назву можете самі придумати”.

До Віктора Сесюка та розробника технології знову звернулася жінка, земельна ділянка якої розташована біля терикону:

“Ми хочемо бачити та розуміти, що буде відбуватися, який конкретно процес виробництва. Ми не проти ідей, створення різних підприємств, але хочемо знати, як вони будуть впливати на навколишнє середовище. Мій хутір буде найближче до вашого будівництва. У нас вологість більш ніж 75%, як це взаємодіє з вашою сумішшю, чи не буде опускатися на нашу землю. Як виробництво технічно буде впливати на повітря, чим ми будемо дихати. Ми хочемо знати, як підприємство буде виглядати, чи буде шум, обсяги і тому подібне. Бо вже ми пів години чуємо розповіді про щось абстрактне”.

Голова спілки шахтарів-інвалідів знову зазначив, що треба підготуватися документально.

“Щоб було на банерах: там туалет, там кабінет, вода буде йти туди… Ви не підготовлені. Тут живуть люди. Надайте економічні та екологічні аспекти”.

300 підписів за день проти будівництва цементного заводу. Заводу, якого не планували?

Голова Литовезької ОТГ Олена Касянчук сказала на засіданні сесії, що потрібно вести діалог із громадою.

“Ми всі причетні до терикону, ми живемо навколо нього і доки ви (до інвестора – ред.) не переконаєте, що виробництво не буде шкідливим, у нас не вийде з вами конструктиву”, – зауважила Олена Касянчук.

Вона також зачитала заяву мешканців громади, які проти появи цементного заводу на території Литовезької ОТГ. Додали також, що за день зібрали 300 підписів.

Віктор Сесюк перед присутніми зазначив: “Хто ввів людей в оману? Цементного заводу і виробництва цементу не планується. Буде виготовлятися будівельна суміш”.

Виявляється, що, як каже інвестор, ввели в оману мешканців Волині у пресслужбі Волинської обласної ради. Адже після засідання 8-го липня там повідомили, що у квітні в області розпочали роботи із впровадження інвестиційного проєкту з виробництва цементу із породи шахтних териконів. Начальник управління економічного розвитку та торгівлі ОДА Сергій Халецький зауважив, що з такою ініціативою виступило місцеве підприємство “Сонарсен” та отримало підтримку виконавчої влади.

Інформацію, як з офіційного джерела, взяли усі місцеві сайти.

Відтак, чорним по-білому на офіційній сторінці облради написано:” На Волині може з’явитися завод з виробництва цементу із породи шахтних териконів“. На зауваження цієї інформації інвестору журналісткою БУГу під час його виступу на сесії, Сесюк сказав, що вона, як жінка, може не орієнтуватися в цих питаннях. І додав, що меморандум з Волинською ОДА підписаний про виробництво будівельної суміші.

До слова, із відеозапису цього ж засідання відомо, що говорили про плани отримати дозвіл на передачу терикону колишньої шахти № 5 «Нововолинська». 

Виникає питання, чому облрада повідомила про появу заводу з виробництва цементу із породи шахтних териконів і чому на засіданні сесії Литовезької сільради інвестор жодного разу не відповів на запитання присутніх, яка саме “будівельна суміш” і кілька разів відхрестився від слова “цемент”. У зверненні до Литовезької сільської ради написано: ТОВ “Сонарсен”, єдині в Україні, хто має розуміння процесу та власну технологію (ноу-хау) з виробництва вологого ультрадисперсного субстрату (будівельної суміші) для виробництва цементу марки М1000 і вище. Присутнім не пояснили, яким чином з’явилася згадка про цемент і для чого конкретно буде в подальшому використовуватися будівельна суміш.

У результаті, на засіданні вирішили наступне: організувати громадські слухання і дати можливість інвестору розповісти детально про виробництво, яке планується.

Відеозапис із прямого ефіру БУГу:




коментарів: 10
    • Що не ясно ,хм потрібно 27 га.землі приватизувати ,а потім побудують що треба…

  1. То не інвестори, то дуже брехливі імпотенти, яким глибоко плювати на долю громади і тим більше окремо взятої людини.
    Гоніть їх в шию як то зробила Грибовиця і пошліть подальше, а куди конкретно – “можуть придумати самі”!

  2. Мутний “інвестор” якщо його таким можна назвати, хоче будувати сам не знає де, сам не знає що, і не знає для чого (що він буде виробляти). Це більше схоже на дешевих розводіл, ніж на серйозних інвесторів, щоб то навіть не придумати правдивої легенди чим вони збираються займатися, встид. Підозрюю що це якісь ділки з донбасу підтягнулися до свого корєша погуляйка разом промишляти.

    • Які всі ненависні,ібрихливі читаючи ваші пости коментарі і стидно читати, кожен судить по собі. Ви самі не хочете розвивати нашу країну,через вашу завість і ненависть. Вам краще щоб було більше алкашів і наркоманів,а іншим покидати сімї і сидіти закордоном. А непроще всім обєднатись і процвітати в нашій країні, і люди мали б робочі місця дома біля сімей і в своїй країні. Злі ви і ненависні, кайтесь за свої наклепи і не поливайте людей брудом!!!

  3. Я не розумію питання, для чого передавати терикон в м.Нововолинськ ? нехай податки ідуть в с.Литовеж.

    • Інвестор наш Волинянин. Який хоче дати нам землякам робочі місця,а не шкоди наробити. Шкоду ви люди робите один одному підлістю,ви привикли всіх поливати брудом,бо самі в брудні. Ганьба вашим наклепам!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа