<

Нардеп Гузь вимагає від президента й уряду погасити борг із зарплати шахтарям

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:03 | 20.09.2019 / Іваничі / , /
Перегляди
1
/ коментарів 14

Народний депутат Ігор Гузь вимагає від президента й уряду якнайшвидше погасити борг у сумі 50 мільйонів гривень із зарплати гірникам Волині. Також він просить передбачити кошти у держбюджеті на 2020 рік для єдиної в Україні шахти, що будується – № 10 «Нововолинська».

Про це йдеться в офіційному зверненні парламентаря до перших осіб держави, – повідомляє пресслужба нардепа.

За станом на 20 вересня 14 гірників шахти «Бужанська» (ДП «Волиньвугілля») знаходяться під землею і оголосили безстрокову акцію протесту. Вони вимагають погасити заборгованість із заробітної плати. Ця сума становить 22 млн 124 тис. грн, а це не виплачена зарплата за червень – липень та  80% суми за серпень 2019 року.

Помічники парламентаря Андрій Бокоч та Валерій Мних сьогодні приїхали до гірників, щоб поспілкуватися із ними особисто. Крім них жодного представника місцевої влади чи хоча б Поромівської ОТГ, на території якої і перебуває копальня, на той момент не було.

 У депутатському зверненні також йдеться, що держава боргує заробітну плату і працівникам ВП «Шахта № 9 Нововолинська» – 21 млн 292 тис. грн та працівникам шахти № 10 «Нововолинська» (єдиної шахти в Україні, що будується) – 3 млн 452 тис. грн. Тобто, загалом заборгованість із зарплатні гірникам Волині станом на сьогодні становить близько 50 млн грн!

«Ця ситуація створила значну соціальну напругу в колективах зазначених підприємств, постійно звільняються кваліфіковані працівники, є загроза відключення шахт від енергопостачання через борги. Накопичилась і низка інших проблем, що заважають безперебійній роботі шахт. Прошу невідкладно вирішити питання щодо стовідсоткового погашення заборгованості перед працівниками вугільних підприємств Волинської області. Також передбачити у держбюджеті 2020 року кошти на утримання і будівництво шахти  № 10 «Нововолинська», – йдеться у документі.        

Підземний слюсар «Бужанки» Михайло Боруцький уже добу перебуває в підземці й категорично відмовляється звідти підійматися.

Свої вимоги він озвучив у присутності помічників нардепа:

«Головна вимога – погасити заборгованість з зарплати. Прикро, що добуте нами вугілля на складах не реалізується. Уже більше року не вирішується питання і з ЄСВ: держпідприємство його сплачує, а податкова зараховує його у борги попередніх років. І тепер гірники, які виходять на пенсію, не можуть її вчасно оформити й отримувати. Вони вимушені звертатися до суду, бо внески сплачені, а по документах є заборгованість. Треба піднімати і розмір зарплати, бо вона критично низька. Ми вимагаємо зустрічі з головою профільного комітету Верховної Ради, міністром палива й енергетики, або його заступниками», – розповів гірник.




коментарів: 14
  1. А може треба з шахтарів вимагати належних обсягів видобутку вугілля, пристойної якості, який будуть купувати теплові електростанції? А то якось дивно виходить- вугілля дуже мало дають, зольність така, що то більше порода ніж вугілля- а зарплату держава плати!

    • А Ви думаєте,що шахтарі по своїй волі дають такий обсяг? Чи можливо спеціально видобувають вугілля з такою зольністю? Звичайно НІ!!!
      Нормально фінансування немає з часів незалежності країниУ (по іншому неназиваю).Крали генерали і усі працівники ДП і Вуглепостачання ( чому про них ніколи не говорять і досі не Можу зрозуміти.Там також працюють люди які отримують зарплатню на рівні з Гровами, хоча зараз навіть до нас відношення не мають. Вони знали коли свою контору зробили замістом), а прийшовши Пилипюк і почав робити взагалі неймовірні речі, а щоб люди мовчали то дозволив їм ходити по суботах та неділях за подвійну оплату.Хоча і дехто каже що їм підняли зп, хоча насправді це не так.
      Просто люди пишуть коментарі ситуацією взагалі не володіють.Просто пишуть ,що всі нероби іт.п.
      Та ми прекрасно розуміємо , що ми дотаційні і нерентабельні.Але тоді просто закривайте, щоб ми шахтарі мали якусь впевненість щодо себе.Повірте ніхто не проти.
      Але питання тоді де красти гроші на Волині, людям які дуже давно звикли це робити саме у вугільній промисловості!
      Не пишіть маразму

  2. Хлопці, більше 20 років та сама історія— нам не платять, ми плачем, ми перекриваєм дороги,— які ми молодці..— ми боремось з несправедливістю… мододці!!! Що змінилось… 20 років…— ви молодці!!! Як були в гавні, так і ….

    • Якщо б шахта “Бужанська” вийшла на рівень 1000-1500 т. добового видобутку, якщо б був забезпечений належний рівень якості по зольності- гірники отримували б свої чесно зароблені великі гроші. Але зараз рівень рентабельності впав на шахті нижче плінтуса. Шахта приречена на закриття!

      • Занадто ти розумний диваний експерт ти приїдь на шахту в лице це скажи а не за клавіатурою умничаєш

  3. За ті гроші які викинуті та ще викинуть в яму на будову”десятої шахти,краще Disneyland побудували)))

  4. Це яким дурнем треба бути щоб. Сидіти без зарплати стільки років…!!! Чи не хватає розуму знайти іншу роботу…!?!?

    • так СТАЖ… !)) і шахтарська немаленька пенсія трудягам в майбутньому !
      що ж тут незрозуміло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер