<

Нами ніхто не опікується,- представники ОСББ селища Іваничі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:05 | 27.07.2017 / Іваничі /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

20-го серпня для представників ОСББ селища Іваничі начальник Іваничівського бюро правової допомоги Надія Адамович організувала і провела семінарське навчання.

На нього були запрошені Вікторія Скриннік, начальник Нововолинського бюро правової допомоги, Руслан Касьяненко, керуючий Іваничівським відділенням ПАТ “Приватбанк”, Валерій Рода, начальник відділу призначення субсидій управління соціального захисту населення.

Зустріч обіцяла бути пізнавальною, як для початківців, так і для тих, хто більше десяти років очолює об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Тим більше, як зізнавались вони після семінару, ними ніхто не опікується, не організовує зустрічі. А питань є багато у тих, хто створив ОСББ. Кожен “вариться” у своєму котлі і пробує вирішувати свої проблеми самотужки.

На чимало питань, особливо юридичних, більшість із присутніх знали відповідь, але те, що розповіла про свій досвід роботи Вікторія Скриннік, як голова ОСББ у своєму будинку в місті Нововолинську, і як юрист, для багатьох стало відкриттям.

Ларису Куль цікавило, як бути із квартирою, у якій ніхто не живе. Власник квартири помер кілька років тому, спадкоємці є, але житлом не цікавляться. Квартира занедбана, вікна вибиті. Вікторія Скриннік порадила звернутися до місцевої влади за допомогою, разом з’ясувати усі питання.

“І врешті, є у нас така інстанція, як суд”, – додала юрист.

По реакції присутніх представників об’єднань співвласників багатоповерхових будинків стало зрозуміло, що ніхто із них не має відкритого рахунку у банку. І хоча Руслан Касьяненко переконував, що власники ОСББ можуть взяти “теплі кредити” при умові відкриття рахунку і це вигідно, цікавості особливої ніхто не проявив. Люди рахують кожну гривню, адже за обслуговування рахунку банк знімає щомісяця 100 гривень, а за рік це 1200 гривень.

З цими кредитами можна і квартири своєї позбутися“, – застерігає Галина Джерш.

Вікторія Скриннік сказала, що статус юридичної особи, а ОСББ є такою, вимагає відкриття рахунку у банку. І рано чи пізно, це доведеться зробити. Вона відкрила рахунок і внески мешканці роблять на банківський рахунок. З рахунку проводять платежі. Крім того, жінка застерігає тих, у кого зберігається готівка, не “приваблювати” грабіжників.

З’ясовували також питання, якими мають бути внески. Бо, виявляється, є такі власники квартир, які вважають, що внески повинні бути для всіх однакові, незалежно від площі. Закон якраз передбачає зворотнє: плату за квадратний метр площі квартири.

Як бути із мешканцями, які відмовляються платити внески? Вікторія Скриннік, керуючись законом, називає два шляхи вирішення. Перший: якщо людина не спроможна платити, вона може відпрацювати і збори мешканців погасять заборгованість виконаними роботами. І другий: якщо людина відмовляється сплачувати встановлені рішенням зборів співвласників ОСББ внески, – це можна вирішити в суді.

Були також питання щодо субсидій і відшкодування пільг для ОСББ.

З усіх питань, які піднімалися, стало зрозумілим, що багатьом бракує знань юридичних, бухгалтерських і не тільки. Тут треба бути і психологом, і менеджером, і ще багато ким. І все це на громадських засадах, на ентузіазмі. І нікуди дітися від того, що навіть якщо ти говориш правильні речі, тебе слухають, але не чують, бо ти свій. Коли ж це саме скаже стороння людина, а якщо це й ще фахівець у цьому питанні, це зовсім інше.

– Нами ніхто не опікується, нам потрібен координатор, юрист, нам потрібно частіше збиратися, є багато питань юридичних, бухгалтерських, врешті, чисто організаційних – поділитися досвідом,  – такими думками ділилися присутні.

Однак ніхто не вніс конкретної пропозиції, хто мав би організовувати їх. Юриста у селищній раді немає, щоб можна було отримати консультацію. Взяти на себе роль координатора ОСББ у селищі, щоб організувати навчання, консультації, зустрічі з обміну досвідом теж ніхто не зголосився.

По закінчені семінару частина присутніх ще особисто з’ясовувала свої питання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа