<

На Волині 304-річний храм відзначив престольне свято

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:51 | 22.09.2017 / Іваничі / , /
Перегляди
43
/ Коментарі відсутні

21-го вересня, в день Різдва Пресвятої Богородиці, храмове свято відзначали жителі села Мовників, що в Литовезькій ОТГ.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці збудований у 1713 році і належить до пам’яток архітектури України. Невеличка церква на берегах Західного Бугу переживала різні часи – трагічні періоди гонінь, тридцятирічного запустіння, потім реконструкції та відбудови.

У 2013-му році храм відсвяткував своє 300-річчя, проте старожили кажуть, що його історія нараховує більше століть.

Якщо опиратися на клірові відомості, що зберігаються у державному архіві міста Луцька, церква була збудована у 1713 році за ініціативи поміщика Гостінского (Гостинскаго) і на той час належала до Житомирської губернії й була приписною до Миколаївської церкви села Лішня. Станом на 1799 рік при храмі налічувалося 30 приходських дворів, а число прихожан становило 138. У зв’язку з демографічними та історичними факторами це число змінювалося і до 1907 року зросло вдвічі.

Згідно з відомостями 1830 року, при церкві була одна десятина землі та 22 десятини сінокосу, володів якими священик. При храмі була школа грамоти, кошти на утримання якої надавало Грибовицьке волосне правління у розмірі 70-80 рублів. У 1910 році тут навчалося 38 діток – 32 хлопчики і 6 дівчаток.

Церковнослужителі найчастіше мали повну освіту, а пастирську службу, зазвичай, несли до останніх днів життя. Першим священиком, про якого зберігся запис у відомостях за 1799 рік, був Даніїл Клімович. Пізніше – Павло Клімович, Симіон Ботаневич, Іосиф Герштанський, Анатолій Герштанський, Вісаріон Левицький та Арсеній Михалевич. Останній з них служив на парафії більш як чотири десятки літ. Саме при ньому за часів радянської влади храм був закритий, але Арсеній Михалевич продовжував служити на інших приходах. Похоронений він у Литовежі.

Після відбудови храму Слово Боже людям несли отці Іван Сибіра, Микола Войтович, Олексій Ущаповський, а тепер Роман Боярчук.

Люди з самого ранку потягнулися до сільської святині, де розпочалось урочисте богослужіння. До храму прибули священики та прихожани інших парафій. Отець Павло Мельник коротко розповів про історію свята та звернувся до вірних з повчальним словом, у якому привітав настоятеля та вірян із храмовим празником. До щирих вітань приєдналися усі священнослужителі.

Божественну Літургію завершив Хресний хід з молебнем. Із молитовними піснеспівами йшли люди навколо храму. Під час хресної ходи традиційно було прочитано Святе Євангеліє, священики окропили присутніх Святою водою.

Святкового настрою додав виступ наймолодших прихожан храму, учнів Мовниківської школи, які порадували односельчан та гостей віршами та пісенними композиціями.

На завершення святкування отець Роман Боярчук звернувся до усіх з вітальним словом і подякував священикам та вірянам. Свято завершилося спільною трапезою, яка з давніх часів вважається продовженням Богослужіння і християнського спілкування.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа