<

На Водохреща в Іваничах освятили воду, традиційних купань не відбулося

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:59 | 19.01.2021 / Іваничі / , /
Перегляди
56
/ коментарі 3

19-го січня в Іваничах звершили освячення води, чимало людей відвідали святкове богослужіння у Свято-Казанському храмі. Проте цьогоріч, зважаючи на карантин, традиційних купань на місцевих водоймах не відбувалося.

Як відомо, в народі свято Водохреща називають Йордан або Богоявлення, яке знаменує прийняття Ісусом Христом на себе найважливішого християнського таїнства Хрещення.

Вважається, що цього дня вода набуває цілющих властивостей, які зберігає протягом року, а ще очищає та оздоровляє. Такої ж думки й кілька десятків іваничівців, які з самого ранку зібралися в Свято-Казанському храмі на урочисте богослужіння й освячення води.

До слова, чимало людей були у масках, адже в країні триває карантин й пандемія коронавірусу, хоча більшість іваничівців цю вимогу проігнорувала.

Журналісти БУГу поспілкувалися з місцевими мешканцями, які прийшли в храм, і поцікавилися як саме вони використовуватимуть освячену водичку.

Так, пані Галина освячену на Водохреще воду зберігає увесь рік. Вона вважає, що її можна пити в разі нездужання, наносити на хворі місця або бризкати на речі.

Василь переконаний, що освячена вода зміцнює в людині віру в Бога.

Родина Марії вже багато років дотримується традиції освячувати житло святою водою. Для цього беруть склянку зі святою водохресною водою і пальцем правої руки зачерпують воду. Освячують кожен кут кімнат у вигляді хреста, починаючи від вхідних дверей і просуваючись по квартирі за годинниковою стрілкою. Й щиро вірять, що таким способом захищають свою домівку від всіляких бід і напастей.

А в сім’ї Олени заведено святу воду пити по чайній ложці щодня з ранку – обов’язково після молитви. При цьому, за її словами, в жодному разі не можна пити освячену воду в поганому настрої або з поганими думками – інакше вона втратить усі свої властивості.

Пропонуємо вам добірку фото з богослужіння та водосвятного молебню у Свято-Казанського храмі: 

До слова, традиційних масштабних святкувань, які зазвичай на Водохреща проводять на озері Татарка, цьогоріч в Іваничах не було.

Як пояснила у телефонному коментарі директорка Іваничівського центру культури Алла Наумук, вирішили дотримуватися вимог локдауну, який наразі триває в Україні.

Не було в Іваничах і традиційного занурення в крижану воду. На Татарці навіть ніхто не зробив ополонки, у якій зазвичай купаються відчайдухи. Можливо людей полякав сильний мороз, або знову ж зупинив локдаун.




коментарів: 3
  1. Чогось тут так все показово, не віра в Бога і дотримання канонів, а традиції і обряди. Була на Богослужіннях в Риковичах, в Старосіллі – там щира молитва з дотримання Канонів Церкви.

  2. А нашим нововолинцям ніяка холєра не страшна пірнаємо в мороз і пірнатимемо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер