<

На колегії Іваничівської РДА обговорювались важливі питання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:50 | 13.01.2017 / Іваничі /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

11-го січня відбулася колегія Іваничівської райдержадміністрації, яку провела голова Лілія Кревська. На її розгляд було винесено чотири питання. Питання сільського господарства особливо болючі для жителів району.

Начальник відділу агропромислового розвитку району Олена Кислюк, звітуючись про роботу агропромислового комплексу району за 2016 рік,  найболючішою проблемою у районі назвала галузь тваринництва.

І ця проблема- зменшення  поголів’я великої рогатої худоби у сільськогосподарських підприємствах в районі, і в країні в цілому.  І однією із причин цьому є зміни в податковому законодавстві. Якщо минулого року сільськогосподарським виробникам повертали всю суму податку на додану вартість, то із внесенням змін – лише 15%. Галузь є збитковою. Щоб стабілізувати стан справ, необхідно підвищити продуктивність худоби за рахунок збільшення генетичного потенціалу тварин.

Начальник відділу агропромислового розвитку району Олена Кислюк

Для підтримки сільгоспвиробника на місцевому рівні діє “Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу Іваничівського району на 2015-2018 роки”. Є така і обласна програма підтримки. Відповідно до них, минулого року 130 власників особистих підсобних господарств, які утримують  у своєму господарстві три і більше корів, отримали по 150 гривень підтримки відповідно з районного і обласного бюджетів на одну корову. Також з районного 60 тисяч гривень було виділено на часткове здешевлення вартості штучного осіменіння та 100 тисяч гривень на відшкодування вартості придбаного свіжого жому.

– Програма діє, але є така загроза, що виконувати її в питанні штучного осіменіння надалі не буде кому, тому, що передбачається скорочення спеціаліста племоб’єднання. Ми довгий час боролися з тим, щоб корів не спаровували бичками, а сім’ям високопродуктивних молочних порід худоби. У районі діють 29 пунктів штучного осіменіння. Це підвищило продуктивність корів. Якщо не буде спеціаліста в нашому районі, то це означає, що ми знову повернемось до старого і таким чином зведемо нанівець галузь тваринництва”, – підсумувала Олена Кислюк.

Питання ціни на молоко завжди на вістрі невдоволення здавачів і приймальних підприємств. Влітку власники корів змушені були продавати своє молоко по 2 гривні, у цей зимовий час закупівельна ціна зросла до 6 гривень за 1 літр. У магазині літр молока – 12-13 гривень.

– Дійсно, в нас не має державної підтримки. Ніхто не буде тримати корів, якщо вода дорожча за молоко.  Чомусь у Польщі по одній ціні молоко закуповують, і в магазині ціна така сама. А у нас, що мають товаровиробники? І ми догосподарюємось до того, що буде порошкове все молоко. Тут треба, дійсно, кричати,”– висловив свою думку Андрій Бадзюнь, голова районної ради.

За підсумками року, поголів’я корів у сільськогосподарських підприємствах району не зменшилося в порівняні до попереднього року. І навіть, завдяки вмілому підходу керівників господарств, валове виробництво молока зросло на 16.5%. Цього досягнуто завдяки підвищенню надоїв.

Однак дійне стадо потребує постійного омолодження, щоб воно було високопродуктивним.  Якщо не займатись племінною справою, а вернути все на дідівське методи, тваринництво у господарствах може занепасти.

У селах господарники теж по-різному дивляться на те, тримати у господарстві корову чи ні. Тут спрацьовують різні фактори. Багато людей їдуть на заробітки і збувають худобу. Ті, що прив’язані до домівок життєвими обставинами і утримують в домашньому господарстві корів, хочуть отримувати високі надої. Бо немало таких сімей у селах, в яких суттєвий дохід від проданого молока. І ціна на молоко мала б бути відповідною.

Щоб мати повну картину проблем тваринницької галузі та намітити шляхи її розвитку, треба почути думку керівників агроформувань. Таку думку висловила Лілія Кревська.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер