<

В Шацькому районі вшанували 81 річницю, присвячену трагічній сторінці спільної історії України та Польщі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:20 | 1.10.2020 / Шацьк / , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

29-го вересня у селі Мельники Шацького району відбувся міжнародний пам’ятний захід “Дорога до миру”, присвячений вшануванню пам’яті польських військовослужбовців, замордованих у вересні 1939 року більшовицькими окупантами.

Присутніми на заході, покликаному об’єднати український та польський народи в гідному ставленні до спільних сторінок історії, були Генеральний Консул Польщі у Луцьку Славомір Місяк, Віце-маршалок Люблінського воєводства Республіки Польща Збігнєв Войцеховський, та представники місцевої влади, прикордонники, духовенство різних конфесій, студентська та учнівська молодь, – повідомляють на сайті Волинської ОДА.

Зокрема, присутні по завершенню спільної панахиди за загиблими, яку правили православні та римо-католицькі священники, поклали квіти та поставили лампадки до пам’ятних знаків загиблим солдатам Корпусу Охорони Пограниччя РП на місцевому військовому цвинтарі.

«Сьогодні, 29 вересня, ми – і українці, і поляки, тут в селі Мельники разом вшановуємо пам’ять полеглих у боротьбі на початку Другої світової війни у вересні 1939 року. Ці сумні сторінки нашої історії, гуртують і роблять нас сильнішими. Переконаний, що цей захід «Дорога до миру», місія якого – просвітити, віддати шану і змусити озирнутися назад, став доброю традицією, та покликаний поєднати український та польський народи у спільному прагненні до миру. На жаль, ми не можемо повернути загиблих, але повинні повернути віру в правду і справедливість. Щоб те, заради чого загинули герої, ніколи не виявилось марним», – сказав Сергій Мовенко після богослужіння та покладання квітів.

Опісля традиційно відбувся забіг «Дорога до миру», під час якого учасники подолали символічну дистанцію у 1939 метрів в пам’ять про загиблих у вересні 39-го.

Також продовжили  ще одну добру традицію – висаджування учасниками дійства в місцевому парку с. Мельники дерев.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа