<

“Минулий рік був складним, але цікавим і результативним”, – голова Павлівської ОТГ Андрій Сапожник

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:15 | 5.01.2018 / Інтерв'ю /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Про успіхи і найближчі плани розвитку Павлівської громади її голова Андрій Сапожник поділився з інтернет-виданням “БУГ”.

Андрій Сапожник у 2016-му році очолив Павлівську ОТГ в Іваничівському районі. З 1-го січня 2017-го року громада вступила у прямі бюджетні відносини з державним бюджетом.

“Минулий рік був складним, але цікавим і результативним”, – вважає сільський голова.

– Андрію Степановичу, ви уже більше року очолюєте громаду. Кортить запитати, чи не було думки: “А чи впораюсь?”, коли починали працювати?

– Ні, адже до цього я був сільським головою Рикович. За час роботи вдалося зробити багато для свого села і відчув у собі сили, можливості і бажання працювати у більшій громаді, тож з перших днів взявся до роботи. Сьогодні у Павлівській ОТГ є 11 сіл, це сім сільських рад. Ще три сільські ради дали дозвіл на доєднання. Вибори депутатів мають відбутися весною цього року.

– Чим може привабити Павлівська ОТГ?

– Хоча ми віддалені від міста, але наша громада має свою привабливість. Окрім сільського господарства, а це 1 агрофірма, 6 фермерських господарств і 1,5 тисячі одноосібників, у нас є промислове виробництво. Далеко відома за межами району та й області Павлівська йоданка, пиво, а також риба.

Виробництво органічної сільськогосподарської продукції у ТзОВ “Старий Порицьк”, яку знають уже за межами України, теж наша гордість.

Привабливі ми також своєю природою та історією. Павлівське озеро манить до себе влітку відпочивальників. Санаторій “Шахтар”, який знаходиться у мальовничому куточку Павлівки біля озера, оздоровлює дорослих і дітей. Урочище “Прощаниця” стало місцем збору молодих козаків Волині, береже пам’ять борців за нашу Україну. На території громади є Павлівське лісництво, оздоровчий дитячий табір “Барвінок”.

Плануємо створити інвестиційні паспорти громади з метою залучення інвестицій і створення нових робочих місць. Таким чином люди матимуть роботу, а бюджет – наповнюваність.

– Як відбулося ваше становлення, забезпеченість кадрами?

– Маємо хорошу команду, професійні кадри. Три спеціалісти до нас прийшли працювати із районних структур. Неоніла Вижва – із відділу освіти, вона зараз опікується освітою у нашій громаді. Олена Шумик, яка до цього працювала начальником відділу культури, займається відповідно питаннями культури. І Ростислав Бадивський, колишній начальник відділу Держгеокадастру у районі, сьогодні веде у нас земельні питання. Це висококваліфіковані кадри, ми їх цінуємо і гордимося ними. Їм комфортно працювати у нашій команді. Робота злагоджена і результативна. Упродовж року зроблено багато в Павлівській ОТГ.

– У вас один заступник?

– Так, заступником працює Ніна Петренко. Вона очолювала Павлівську громаду два скликання, була обрана сільським головою втретє і працювала до об’єднання. Знає роботу, людей. Контролювати питання медицини, освіти, культури, соціального захисту населення – це її обов’язок. Я сказав би, у неї добре налагоджені стосунки з усіма керівниками цих установ, тому спокійний за цю ділянку роботи. Вона комунікабельна і відкрита, з нею приємно працювати.

–  Андрію Степановичу, скільки коштів ви отримали від держави на формування інфраструктури громади  як новостворена ОТГ?

– 4 мільйони 200 тисяч гривень. Завдяки цим коштам ми змогли реалізувати 13 проектів. Всі кошти освоєні.

– Що саме вдалося зробити на ці кошти?

– У селах Жашковичі та Старий Порицьк провели капітальний ремонт фасаду медичних закладів, у селі Риковичі – фасаду школи, у селах Старосілля та Риковичі перекрили дах приміщення школи. Провели реконструкцію адмінприміщення у селі Топилище, капітальний ремонт будинку культури у селі Завидів, де розмістили також офіс адміністратора, бібліотеку і фельдшерсько-акушерський пункт.

У будинку культури села Жашковичі встановили систему опалення. Проведено капітальний ремонт клубу в селі Переславичі. Провели реконструкцію адмінприміщення у селі Топилище під дитячий садок, відремонтували приміщення автобусної зупинки і облаштували в ньому центр безпеки. У селах Трубки та Клопочин встановили дитячі спортивні майданчики. У Клопочині завершили освітлення вулиць села. Придбали техніку для нашого комунального господарства.

– На розвиток громади ви також використовували кошти з державного бюджету на соціально-економічний розвиток, власні, залучали кошти з благодійних фондів.

– Так, ми тісно співпрацюємо із народним депутатом України Ігорем Гузем. За його сприяння вдалося залучити у громаду близько 1,5 мільйона гривень. Це дало змогу зробити капітальний ремонт клубу у селі Переславичі, реконструкцію адмінприміщення у селі Топилище, провести капітальний ремонт будинку культури у селі Трубки. Придбали також комп’ютерний клас для школи у Завидові. Звичайно, були задіяні у співфінансуванні власні кошти. Співпрацювали із благодійними фондами “Прибужжя” та “Тільки разом”.

– На якому етапі становлення ваше комунальне господарство?

– Уже в січні запускаємо його роботу. Структура створена, усіх технічних працівників, які були у сільських радах, переводимо до комунального господарства. Вони будуть слідкувати за узбіччями доріг та підтримувати їх у належному стані, прибиратимуть і доглядатимуть за пам’ятниками у селах та виконуватимуть інші роботи.

У лютому-березні будемо пробувати організовувати вивіз сміття від домогосподарств сіл Павлівка, Старосілля, Клопочин, Старий Порицьк, Переславичі. У нас є можливість вивозити сміття як в контейнерах, так і в іншій тарі чи упаковці, маємо для цього трактор. Якщо все піде так, як запланували, то до кінця року із вивезенням сміття охопимо усі села громади.

– Куди сміття плануєте дівати?

– Думаємо, що далі маємо з ним робити: будувати полігон для твердих побутових відходів чи відкривати міні-завод із його сортування. Уже вступив у силу закон про заборону захоронення сміття, яке не перегниває. Було б правильно такі відходи відправляти на переробку, а органічне сміття складувати і використовувати як біопаливо для обігріву шкіл та дитячих садочків. Це на перспективу.

Зараз пробуємо поросль дерев і кущів, яких багато на узбіччях доріг, також гілки не спалювати, як раніше, а переробляти на щепу для власних котелень. Плануємо збудувати міні-завод з пресування відходів і виробництва власних палетів.

– Чи буде від цього вигода?

– Ми робили обрахунки, за якими вартість палетів орієнтовно становитиме 800 гривень, тоді як сьогодні ми купуємо торфобрикети по 1260 гривень.

– Цього року ви теж розраховуєте на державні кошти на розвиток громади?

-Якщо минулого року отримали, як я уже сказав, 4,2 мільйона гривень інфраструктурної субвенції, то цього сподіваємось орієнтовно на 3,2 мільйона гривень. Це за розрахунком 530-550 гривень на одного сільського жителя.

– Які плани роботи на 2018 рік?

– Будемо далі поліпшувати нашу інфраструктуру. У цьому році плануємо запустити роботу дитячих садочків у селах Старосілля та Топилище. Маємо ще будинки культури і клуби без опалення у селах Трубки, Самоволя, Старосілля, Старий Порицьк. Плануємо встановити там твердопаливні котли. Це створить комфорт для роботи працівників і відпочинку наших односельчан. Адже приємно зібратися у теплому приміщенні, щоб пограти теніс, шахи, провести якийсь захід, словом, активно відпочити.

Вистачає інших проблем у школах, садочках, фельдшерсько-акушерських пунктах, будинках культури, які потрібно вирішувати.

І ще дуже болюче питання у нашій громаді, як і в районі – дороги. Тому будемо працювати і у цьому напрямку.

Розмову вела Ольга Холмецька, інтернет-видання “БУГ”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *