<

Лицарські поєдинки, конкурс стародавнього одягу та театр вогню: в Литовежі відбувся І історичний фестиваль «Всеволож-Фест»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:21 | 23.08.2021 / Іваничі, Таблоїд / , /
Перегляди
1596
/ коментарі 2

22-го серпня в урочищі «Замок» Литовезької громади з нагоди 30-ї річниці Незалежності України та 5-ї річниці від Дня створення Литовезької громади відбувся І історичний фестиваль «Всеволож-Фест». Для присутніх організували чимало оригінальних заходів, конкурсів, забав, запальних музичних програм та цікавих локацій.

Локації фестивалю розташувались в символічному місці – на території древнього протоміста Всеволож, розташовану на мальовничих берегах річки Західний Буг.

Організатори розповіли, що місто, яке згадується у літописі 1097 та 1287 років, знаходилося на місці городища «Замок». Тому фестиваль вирішили провести саме тут. До того ж головна ідея фесту – популяризувати цю унікальну пам’ятку археології.

Оскільки фестиваль був історичним, то присутні могли зануритись в ті давні часи й відчути, як жилося нашим предкам у 12 столітті. Цьому сприяло чимало спеціальних локацій та фотозон.

Розпочався фест із урочистостей. Жителів та гостей громади зі святами привітали очільниця сільської ради Олена Касянчук, помічник-консультант народного депутата України Ігоря Гузя Андрій Бокоч, а також представники духовенства, Володимир-Волинської районної ради та військомату.

Вони побажали місцевим мешканцям добра і достатку, впевненості у завтрашньому дні та мирного неба, а їхній громаді  — економічного і соціального розквіту. Під час урочистостей активні мешканці, які живуть і працюють на благо громади й держави, отримали грамоти й подяки.

Опісля свято продовжилося гучним концертом. Присутніх розважали аматорські колективи та окремі виконавці Литовезької громади. Зворушливим був виступ хору “Діти світла” із сусіднього Нововолинська.

Потому відбувся конкурс на кращий комплект жіночого одягу ІХ-ХVІ століть. Усі старостинські округи громади представили своїх учасниць, які продемонстрували, як же одягались в ті часи волинянки різного віку й соціального статусу. Члени журі, переглянувши цікаві презентації конкурсанток, визначили переможниць. Ними стали красуні із Заставненського округу.

Родзинкою фестивалю стали могутні, сильні та справжні лицарі з Клубу середньовічного бою «Айна бера» з Луцька. Вони продемонстрували бойові поєдинки, від яких захоплювало подих, та навчили присутніх дітей основним азам бою на мечах. Також усі охочі могли спробувати свої сили в стрільбі з лука.

Фестиваль мав і соціальне спрямування – протягом усього дня діяла благодійна лотерея та добровільний збір коштів на лікування педагогині Литовезького ліцею Світлани Якобчук. Як зауважили організатори, усього вдалося зібрати біля 6 тисяч гривень.

Окрім цього, усі охочі могли долучитись до сплаву річкою Буг, побувати на виїзній екскурсії до музею села Литовеж, поласувати смачненькими стравами, приготованими на вогні військовими, та придбати сувеніри від місцевих ремісників і народних умільців.

Було чим зайнятись на фестивалі і дітлахам. Для тих теж організували чимало розваг: гірки, батути, каруселі, солодку вату та аквагрим.

Завершився фест гучною дискотекою під запальні ритми Dj Shaman та яскравим виступом театру вогню “Аладдін” з Луцька.

До слова, за словами організаторів, на організацію і проведення фестивалю не витратили жодної копійки з місцевого бюджету. Адже партнерами та спонсорами виступили фермерські господарства, фермери одноосібники, підприємці та підприємства, що провадять свою діяльність на теренах громади.

Пропонуємо читачам БУГу фоторепортаж з І-го історичного фестивалю «Всеволож-Фест»:




коментарів: 2
  1. “Окунутись” – зануритись. Ви що, бугові окуні зі Західного Бугу? :)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер