<

Кір: на Іваничівщині зафіксовано три випадки захворювання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:36 | 3.04.2018 / Іваничі / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

1-го квітня в Іваничівському районі було виявлено перший випадок захворюваності на кір, а при проведенні огляду дітей у навчальних закладах 2-го квітня – ще два випадки. Усі вони зафіксовані на території Луковичівської сільської ради.

Після виявлення першого випадку захворюваності група лікарів та медичні працівники Іваничівського району провели повне обстеження дітей в освітніх закладах сіл Луковичі та Орищі та на дому тих, кого не було у школі. Під час обстеження ще у двох школярів виявили підозру захворювання на кір у легкій формі. Усі троє хворих – діти з сіл Орищі, Луковичі та Бужковичі – навчаються у Луковичівській школі, це учні 5, 7, 9-го класів.

Для підтвердження встановленого діагнозу у хворих було відібрано кров на аналіз і відправлено у лабораторію. Наразі результату лабораторних досліджень немає.

Як повідомив головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Роман Киця, діти ізольовані від дитячого колективу – вони залишилися вдома. А також було проведено ревакцинацію проти кору тих, хто не мав повторного щеплення. Крім того, провели комплекс санітарно-протиепідемічних заходів у приміщеннях школи, садочках та шкільному автобусі, який перевозить дітей.

Звідки поширилися інфекція у район встановити не вдалося.

Завідувач лабораторним відділенням, лікар-епідеміолог  Наталія Мариніна нагадує, що кір характеризується лихоманкою, інтоксикацією, ураженням верхніх дихальних шляхів і плямистою висипкою на шкірі, викликається вірусом, що швидко гине при нагріванні, ультрафіолетовому опроміненні, під впливом дезинфікуючих засобів.

Вірус кору — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус може жити у повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Кір – одна з головних причин дитячої смертності у світі. Джерелом інфекції є хвора людина, яка стає заразною за 2 дні до появи перших ознак захворювання і залишається небезпечною для навколишніх протягом 5 днів після появи висипки.

Єдине джерело інфекції кору — хвора людина. Ця хвороба здатна вражати всі вікові групи. Найбільш уразливими до кору вважаються діти. Дуже небезпечний кір для вагітних, адже є ризик ураження плоду.

Перші симптоми кору дуже схожі на симптоми ГРВІ . Упродовж 3 – 5 днів у людини спостерігається нежить, кашель, гарячка, опісля з’являються висипання на обличчі та шиї, пізніше – по всьому тілі. Гострий період не ускладненого кору триває  в середньому 10 днів. Небезпека кору полягає у ймовірності розвитку ускладнень таких як запалення легень, бронхіт, менінгіт, енцефаліт, середній отит.

Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація. За статистикою 9 з 10 не вакцинованих людей, які контактують із хворим, будуть заражені.

Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію — у 6  років.

На даний час в районі є достатня кількість вакцини проти кору, а основна причина того, що не всі діти вакциновані – відмова батьків, зазначає Мариніна.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер