<

Іваничівська селищна рада підписала угоду про співпрацю з німецьким містом Ерцгаузен

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:40 | 1.09.2017 / Іваничі /
Перегляди
13
/ 1 коментар

Упродовж 22-го-25 серпня-го в Іваничах, на запрошення селищного голови Федора Войтюка, перебувала делегація міста Ерцгаузен з Німеччини на чолі з мером міста Райнером Зайбольдом. Метою зустрічі було підписання угоди про партнерство та співробітництво між громадами Іваничі та Ерцгаузен. Були запрошені також гості із гміни Конськоволя (Польща) на чолі із війтом Станіславом Голембьовські, з якою у березні теж було підписано угоду про співпрацю.

Селищний голова Федір Войтюк знайомив гостей із нашим Прибужанським краєм, організувавши зустрічі із колективами району у різних сферах діяльності. Гості відвідали професійно-технічне училище у Будятичах, знайомилися із роботою закладу, цікавилися навчальними майстернями.

В Іваничах побували у районному центрі зайнятості на семінарі. Під час семінару познайомилися із роботою та структурою селищної ради. Були також відвідини дитячого садочку «Калинонька», де тепло приймали гостей діти і колектив, обговорили питання енергоефективності закладу з перспективою залучення європейських інвестицій для встановлення сонячних батарей у садочку для освітлення та приготування їжі та сонячних колекторів для підігріву води. Побували також у школах №1 і №2 в Іваничах та у соціальному центрі «Незабудка». При відвідинах ПП «Європацукор» обговорювалося питання перспективи залучення інвестицій Євросоюзу для спорудження біогазової установки. Дана установка могла б забезпечити газом ПП «Європацукор» та жителів селища.

При знайомстві з роботою пожежної частини в Іваничах, яка обслуговує увесь район, поляки поділилися досвідом роботи у себе вдома. Вони були здивовані тим, що одна пожежна частина обслуговує таку велику територію. У них, в гміні Конськоволя, теж є одна професійна пожежна частина, але, окрім неї, є ще 11 добровільних об’єднань, котрі працюють безоплатно.

Гості з Європи побували на екскурсії у Старому Порицьку, де відвідали  ферму та сироварню. У Павлівці скуштували пива і були здивовані малим терміном зберігання у сім днів. Вочевидь у них живого пива не варять.

На День Незалежності гості взяли участь в урочистостях, які відбувалися в Іваничах з нагоди свята. З промовами виступали селищний голова Федір Войтюк, мер міста Ерцгаузен Райнер Зайбольд, війт гміни Конськоволя Станіслав Голембьовські. Щирі виступи керівників європейських міст віталися жителями та гостями селища оплесками.

Гості з-за Бугу висловили приємне захоплення патріотизмом, українським національним вбранням, зазначивши, що у Польщі, після вступу до Євросоюзу, немає такого патріотичного духу.

Гості з Німеччини та Польщі були приємно вражені, що у маленькому селищі вміють так гарно  співати та танцювати. Після виступів вокальних колективів, захотіли почути їх у себе на Батьківщині, особливо вокальний ансамбль «Чарівниця», який заворожив їх своїм співом.

У день святкування Дня Незалежності України увечері  24.08.2017 року у залі ресторану «Старий замок» відбулася урочиста церемонія підписання угоди про партнерство між селищем Іваничі та містом Ерцгаузен. Селищний голова Федір Войтюк та мер міста Ерцгаузен Райнер Зайбольд своїми підписами започаткували співпрацю між громадами.

Відповідно до цієї угоди обидві сторони планують розвивати відносини у гуманітарній, культурній, економічній, туристичній і спортивній сферах. Особлива увага буде приділятися об’єднанню молодих людей шляхом індивідуальної і сімейної інтеграції завдяки взаємним візитам делегацій громад, організацій і асоціацій, учнівським та студентським обмінам та іншим контактам молоді, партнерству (дружбі) між школярами, сприянню практичним візитам учнівства задля обміну в освітній сфері, культурному обміну, туристичним заходам, спортивним змаганням, взаємодії бібліотек та музеїв та особливо співробітництву в галузі економічного розвитку і подальшого розвитку інфраструктури.

Варто зазначити, що від підписання угод про партнерство Іваничівська селищна рада, в першу чергу, очікує вливання європейських коштів в розбудову інфраструктури селища – будівництво доріг,  ремонт будівель шкіл та садочків, обладнання комунальних установ безкоштовною електроенергією за рахунок сонячних батарей та сонячних колекторів, проведення заходів з утеплення приміщень, тощо.

До слова, усі заходи з прийому німецької делегації в селищі Іваничі були профінансовані за кошти німецького фонду «Engagement Global», кординатором якого по західному регіону України є Валентина Гнасюк-Терлецька.




один коментар
  1. Це справжній прорив до співпраці з Європою! Мудрий селищний голова. Тепер головне не зупинятися та залучати ініціативних. Вітаю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер