<

Іваничівська ОТГ готова прийняти на утримання установи культури району

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:45 | 15.11.2019 / Іваничі / , /
Перегляди
39
/ коментарі 3

Будинок дитячої і юнацької творчості (БДЮТ), спортивну та музичну школи, музей і районний будинок «Просвіта» Іваничівська ОТГ готова фінансувати з власного бюджету.

З об’єднанням громад ресурсна база районного бюджету зменшилась  більш як на 85 відсотків. Ще у 2018-му піднімали питання про те, що район не має можливості фінансувати установи, які перебувають у його комунальній власності.

Щодо подальшої діяльності установ районної комунальної власності, спільної власності територіальних громад сіл і селищ району на території Іваничівської ОТГ говорили 14-го листопада перед початком розгляду порядку денного сесії Іваничівської селищної ради.

“Багато було різних розмов, писанини, але ми працюємо згідно чинного законодавства. Закон говорить, що до завершення процесу об’єднання громад, установи продовжують фінансуватися з районних бюджетів. У разі об’єднання всіх громад з одного району, все майно, що є в спільній власності громад, є комунальною власністю громади. До 1-го січня районні ради, де створені ОТГ, мають передати майно, що розташоване на їхній території, відповідно до розмежування видатків.

Було створено Центр культури, дозвілля і спорту. З 1-го грудня до нього будемо брати і майно музею, БДЮТ, РБ «Просвіта». Буде пропонуватися від селищної ради і мене особисто ваша підтримка з 1-го січня забрати музичну і спортивну школи.

Беремо ці установи, ми їх рятуємо. Всі бідкалися, хто візьме. Крім нас, ніхто. Як буде далі – життя покаже”, – звернувся до присутніх депутатів у залі засідань голова Іваничівської ОТГ Федір Войтюк.

Комунальний заклад «Центр культури, дозвілля та спорту Іваничівської селищної ради» утворили рішенням Іваничівської селищної ради від 24-го липня 2019 року. До його складу включили Будинок культури села Мишів, Будинок культури села Соснина, Клуб села Древині, Клуб села Іванівка, Іваничівська публічна бібліотека, Іваничівська дитяча бібліотека, Древинівська сільська бібліотека, Мишівська сільська бібліотека Соснинська сільська бібліотека.

Нагадаємо, 12-го листопада обрали директора комунального закладу Аллу Наумук.

Войтюк розповів, що планують взяти на баланс майно музею, БДЮТ, РБ «Просвіта» та прийняти працівників на роботу в селищній раді. Установи ввійдуть до складу Центру культури, дозвілля та спорту.

Голова ОТГ повідомив, що в грудні, при затвердженні бюджету, розроблять статут і положення музичної та спортивної школи.

“Маємо ще забрати школи з відповідними видатками на заробітну плату та утримання цих установ. Це буде не просто, однак іншого шляху в нас нема”, – зазначив Войтюк.

Олег Новосад підняв питання заборгованості, яку мають бюджетні установи і чи впаде вона “на плечі” селищного бюджету.

“У нас створено центр, до якого перейдуть установи. Це відбудеться шляхом звільнення людей і прийняття в Іваничівську селищну раду. Заборгованість, яка там утворилася (в бюжджеті району – ред), вона залишається за тими органами управління, які є зараз. Ми її брати не будемо, Бюджетний кодекс цього не передбачає. Є інша сторона медалі, яка не стосується нас – рішення про ліквідацію мають прийняти в районі”, – відповів Войтюк.

Микола Макарук наголосив на тому, що потрібно подумати, на чому можна зекономити, бо навіть на саме опалення всіх приміщень потрібні немалі суми з бюджету.

“Є будівлі прекрасні – музей, будинок культури. Вони повинні опалюватися і на це в місяць потрібно більше 200 тисяч. В мене думка, а чому чекати зиму? Чому не можна зробити вже оптимізацію. Перенести експонати з музею, щоб на чомусь зекономити”, – зауважив Макарук.

Директор Центру культури, дозвілля та спорту відповіла, що об‘єкти поки не у власності  громади, але згодом можна буде подумати над тим, щоб перемістити експонати музею в приміщення БДЮТ.

“Ваша біль зрозуміла (до депутата Макарука – ред), думка слушна. Але будемо це робити не сьогодні, вивчимо всі моменти”, – підсумував голова Іваничівської ОТГ.




коментарів: 3
  1. Добре що хоч прийняли! А то без культури ніяк! І люди на роботу повернуться.

  2. може тоді в районному бюджеті з’являться кошти, а технічному та медичному персоналу шкіл району(де не створені ОТГ) виплатять 3 місячну заборгованість по заробітній платі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок