<

Громади вирішуватимуть, що робити з малокомплектними школами в Іваничівському районі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:14 | 8.07.2017 / Іваничі / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

6-го липня відбулося виїзне засідання колегії Іваничівської районної державної адміністрації в селі Луковичі. У її роботі взяли участь сільські голови, директори шкіл, керівники структурних підрозділів районної державної адміністрації.

Одним із питань, яке розглядалося, було питання “Про хід виконання комплексної програми розвитку освіти Іваничівського району на 2013-2017 роки в частині оптимізації загальноосвітніх навчальних закладів”. У Луковичівській сільській раді дві школи: в Орищах І-го ступеня і в Луковичах І-ІІІ-го ступенів, які підлягають реформуванню відповідно до вимог. В Орищівській школі навчається 10 дітей, у Луковичівській – 80. Декілька років тому не стало школи в Бужковичах. Це була перша школа у районі, яку закрили, але її закривали уже по факту недіючої. Там навчалося троє діток, яких довозили в навчальний заклад Лукович. До слова, у селі Бужковичі проживала 1 тисяча жителів.

І ось тепер постає питання майбутнього Орищівської школи. Як зізнається завідувач закладу Валентина Виговська, коли вона прийшла на роботу (а це було трохи більше двадцять років тому), в Орищівській школі навчалося 43 учні, сьогодні – 10.

Якщо говорити мовою цифр, вартість навчання одного учня у Орищівській школі складає орієнтовно 22 тисячі гривень,- поінформувала виконувач обов’язки начальника відділу освіти і молоді Світлана Король.  Для порівняння вартість навчання учня у Луковичівській школі, за словами директора Руслана Недбайла, – 12 тисяч гривень. Діти в Орищівській школі вчаться за індивідуальною формою навчання, у Луковичівській школі повноцінне класне навчання.

Здавалося б, просте вирішення питання. Автобус шкільний є. Тим більше, він кожного ранку відвозить дітей з Орищ до Лукович у дитячий садочок, то чому б не відвозити 10 школярів з Орищ у Луковичівську школу?

Окрім виважених доказів ефективності навчального процесу і економії коштів, є людський фактор.

“Треба жити тут, щоб зрозуміти, чому хочуть зберегти цю школу”,- зазначив Руслан Недбайло, який виступає за те, щоб школа в Орищах залишилася. Батьки мотивують доцільність функціонування закладу тим, що малі діти повинні навчатися ближче домівок, так вони менше втомлюватимуться. На те, що відвозять менших діток у садочок, є наступний аргумент: у дитячому садку є всі умови для їх відпочинку.

Завідувач Валентина Виговська теж вважає, що школа в Орищах має бути, хоча у найближчі роки не передбачається росту наповненості школярів у класах. Усі розуміють, що утримання приміщення школи ляже на плечі батьків і громади, а це немалі кошти.

Сільський голова Лукович Михайло Бойчук запевнив, що сільська рада візьме витрати на утримання цієї школи на себе. І перш ніж вирішити питання приєднання до якоїсь уже створеної об’єднаної територіальної громади, ставитиметься умова залишити школу в Орищах.

– У районі було всього 43 школи, залишилось 41. Першу школу закрили в Бужковичах, і другою стала школа у селі Кречів. Там теж було троє діток. На сьогоднішній день маємо у районі, не враховуючи шкіл в об’єднаних територіальних громадах, дві школи І -го ступеня – Орищі і Грушів, де по 10 дітей і дві школи І-ІІІ ступенів – у Луковичах і Старій Лішні, де менше, ніж 100 дітей. Ці школи підпадають під реформування. Школи І-ІІ ступенів мають необхідну кількість учнів.

Загалом у школах району стало менше дітей на 2 тисячі. Це – об’єктивний фактор. Так склалася демографічна ситуація у районі. Але останні роки у нас спостерігається припинення демографічного спаду школярів. Так, у 2013-2014 навчальному році було 3359 учнів, у 2014-2015 році – 3383, у 2015-2016 році- 3373, у 2016-2017 році – 3397 учнів, – зазначила Світлана Король.

Вона ж сказала, що у результаті переведення Старолішнянської школи І-ІІІ ступенів у школу І-ІІ ступенів була б отримана економія у розмірі 100 тисяч гривень освітньої субвенції. Ці кошти можна було б використати на покращання матеріально-технічної бази закладу і зробити дев’ятирічку з нормальною базою, нормальними кабінетами. Але ні громада, ані депутати на це не погодилися.

Громада Старої Лішні дала згоду на доєднання до Поромівської об’єднаної територіальної громади. Чи реформуватимуть цю школу чи ні, вирішуватимуть люди і депутати, – зазначила голова Іваничівської райдержадміністрації Лілія Кревська.

Головний лікар Іваничівської центральної лікарні Петро Ципа натомість вважає, що перш, ніж робити будь – які реформи у державі, потрібно реформувати економіку.

Щодо Луковичівської школи, то питання її реформування не розглядається.

Це дуже потужний заклад, дуже креативний директор, який робить все для того, щоб школа була на висоті. Де тільки можна візьме участь, виграє. Кошти сюди вкладаються не тільки бюджетні, а й позабюджетні. Школа віддалена і говорити про реорганізацію ніколи питання не стояло, – сказала Світлана Король.

Луковичівська загальноосвітня школа працює в Міністерській програмі “Навчання в русі”.  Тут є все необхідне для навчання і розвитку дітей: обладнані 11 шкільних кабінетів, спортивний і тренажерний зали, атлетична кімната, дві душові, три туалети для дітей і вчителів, типовий стадіон з обладнанням, спортивним полем, якого не має жодна школа у районі. Є харчоблок і їдальня для забезпечення харчування. У школі створені унікальні умови для музичного і вокального мистецтва. Вдруге школярі виграли конкурс в області зі створення відеофільму. Є комп’ютерний клас і по комп’ютеру в початкових класах та бібліотеці.

Луковичівська школа була першою в районі, де підключились до Інтернету. Заклад побудований у 70-х роках, приміщення типове. Але час вимагає бути економними. В зв’язку з цим замінено теплотрасу, опалення на першому і другому поверхах, 80% вікон замінили на енергозберігаючі, на часі заміна світла у спортивному залі – виграли проект, який організовував Фонд народного депутата Ігоря Гузя, програма “Сучасне світло”, йде заміна лампочок на LED лампи – такою інформацією про свою школу поділився директор.

Проблем багато, вони потроху вирішуються. Моє прохання до влади посприяти підведенню до кожного навчального закладу якісного Інтернету. І не треба пояснювати, чому. Реєстрація ЗНО, реєстрація електронних кабінетів, онлайн-олімпіади і таке інше. Має бути швидкісний Інтернет. Пора міняти стереотип “сільська школа – неефективна” на “сільська школа – сучасна”, – зазначив Руслан Недбайло.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця