<

Громада «за», а священик «проти»: у селі Бужанка відбулися збори щодо переходу до ПЦУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:37 | 17.02.2019 / Іваничі / /
Перегляди
29
/ коментарі 72

17-го лютого в будинку культури села Бужанка Іваничівського району відбулися збори громади на яких вирішувалося питання про перехід Свято-Михайлівської церкви в церковну юрисдикцію ПЦУ.

У селі, розповідають місцеві мешканці, живе близько 400 чоловік. На збори з’явилася майже половина села Бужанка.

https://www.facebook.com/706534166092355/posts/2117444601667964

Був присутній на зборах і настоятель храму протоієрей Петро Кубінський. У храмі священик править уже більше 25-ти років. Також в будинку культури були присутні і інші священики УПЦ МП, які прийшли його підтримати.

Збори були дискусійними і навіть галасливими. Врешті-решт після кількагодинних обговорень перейшли до голосування. Так за перехід проголосувало 163 присутніх, 21 віддав голос «проти», а 9 утрималось.

Священик Петро Кубінський спочатку просив громаду почекати з рішенням. Коли дійшло до голосування, то все ж вирішив з громадою не переходити.

Розширену версію відео дивіться тут




коментарів: 72
  1. То чому ж ти непоїхала ним.Було б менше несправедливості.Знаєш не так страшні московські воші як українські гніди хтось таке недарма придумав.Спаси вас Господи і вразуми.

  2. Попи у Вас,шановна.У нас священник.Ви на зборах не були то і не маєте права таке говорити.

    • шановна! кожен громадянин України, згідно всіх законодавчих актів, має право і зобов”язаний приймати участь у любих зборах і обговоренні, в тому числі питань релігійного спрямування, незалежно від приналежності до будь-якої кнфесії чи ні …так , що щановна незабувайте – це земля України, а не відокремлена площа церкви ворожої держави

      • От цікаво – а якшо ви, шановний, з такими “понятіями” сунетеся, наприклад, в синагогу – вас екстренно обріжуть чи просто толерантно вкажуть на двері?
        Скільки ж уже можна плутати поняття територіальної і релігійної громад???

    • Пушкіна читайте Ви, шановна. Все життя ходжу в цю церкву і жодного разу наш священник не сказав нам чогось поганого, не налаштував проти інших чи проти єдності нашої Держави. Так,саме священник, а не піп, як Ви висловлюєтесь не коректно.Якщо його слухати,то його позиція цілком зрозуміла, і він не сказав “Проти”.
      Р.S. Не робіть висновків з цих зборів, показала себе громада не з кращого боку.Не по християнськи.

    • Пушкіна вже ви читайте, а ми беремо Святе Письмо читати, що знати істину

  3. Нормальний священник перейшов би за своєю паствою. В не робив такий цирк. Привіз 5 московських попів, агетувати.

  4. То чомуж ти ним неуїхала.Не так страшні московські воші як українські гніди.Хтось недарма придумав.Спаси вас Господи і вразуми

  5. Гнати мітлою російського поклонителя, люди пожертви дають а вони до Москви возять ганьба ганьба таким людям що виступають за російську церкву, їх синів чи дочок в ато хай попробують звідки патрони беруться і снаряди що по нашим захисниках стріляють.

  6. Тим не менше для громади потрібен інший священник, тому що погляди, світогляди уже різні.

  7. Скільки людей складає громада? Яка процедура- чи від кількості загальної чи від присутніх? 163 – то скільки? Як вдало посварив нас товарищ Солодкий…. Якраз перед і під час виборів. А на кожному зібранні громад – світська влада з адміністрації. Глибоко віруючі люди.

  8. То чому ти не сіла і не поїхала ним.Булоб менше провокацій.Недарма хтось придумав нетак страшні московські воші,як українські гніди.Дай Боже вам розуму.

  9. То чому ти не сіла і не поїхала ним.Булоб менше провокацій.Недарма хтось придумав нетак страшні московські воші,як українські гніди.Дай Боже вам розуму.

    • до церкви ходить набагато більше людей, а не 21. і иу церкву відбудовували усім селом, а совєт спалив її. і громада має право обирати.

  10. Директор школи керує у школі і дуже невічливо кричати з її боку до священника. Побійтеся гріха!!!!

  11. А преса як завжди показує лиш те що їй треба,тому що мого питання до священника Ростислава “Чому ви не хочете перйти з народом?” у відео немає,зате є його не відповідь.Він не відповів він у відповідь спитав “Що таке церква?”.Мого питання у відео нема,зате є його питання.

  12. Люды Бога не бояться за кірпічі голосують Господі прости іх бо не знать що творять бо в росколі нема таінства

  13. Не дах дирявий був, а Коптюк покрив металом трохи грубшим за бумагу. Його заставили в Володимирі з одног об’єкта зняти, то він впарив на клуб на Бужанку., а гроші здер як з “рідного батька”.

  14. В першу чергу Слава Богу!!!. А не Слава Україні. Дорогі ви наші християни. Згадайте як Гітлер возвеличував свою націю без віри в Бога, і до чого це призвело. Без віри в Бога та єднання нашого народу, ми не будемо мати кращого життя для держави. За отакі наші злодіяння над релігією, Бог нас покарає ще на 5-ть років президентом якого ми заслуговуємо. Згадаєте мої слова в листопаді-жовтні.

  15. А хіба назва найголовніше? Хіба не Бог і віра в Бога?
    Заскільки ти готова свою матір продати, чи може просто по приказу кабміна? Моя церква веде мене до Бога, а не до Росії чи Москви. А шлях до Бога один – через покаяння. І якщо я йду цим шляхом а ти ні значить ми йдем не до одного Бога. Так, що виходить нам не подорозі.

  16. Колись читав Куліша “Чорна рада”, завше цікаво було побувати там в той перебіг подій, тепер, дяка Пороху, я бачу, як то було, і ще – можна написати новий твій: “Темний томос”.
    P.S. не зря я в церкву не ходжу.
    P.S.S. надіюсь, так сліпо за пороха не проголосують, як за томосом побігли, хоч і 98% не відрізниць це слово від слова тубус

  17. А хіба назва найголовніше? Хіба не Бог і віра в Бога?
    Заскільки ти готова свою матір продати, чи може просто по приказу кабміна? Моя церква веде мене до Бога, а не до Росії чи Москви. А шлях до Бога один – через покаяння. І якщо я йду цим шляхом а ти ні значить ми йдем не до одного Бога. Так, що виходить нам не подорозі.

  18. Віка,жителі села Бужанка приняли своє рішення. Більшість голосів ЗА перехід з УПЦ МП в ПЦУ. А батюшка хай верішує сам. Ніхто його переконувати не збирається.

  19. Шановні, дописувачі. На зборах я була не як директор школи, а жителька села, яка має право висловити свою думку. Це по-перше. Якщо мене вибрали головою зборів, то це ніяк не означає, що я змінила свою думку. Комусь всеодно потрібно було це робити. Це по-друге. По-третє – якщо уважно слухали мій виступ, то мали б почути, що я отця Петра поважали і буду поважати, як і більшість жителів громади, які це і сказали. По-четверте, звинувачення у проплаті, як на це було звернено увагу, потрібно довести. Якби мені кожного разу проплачували, то я б давно їздила на крутій машині, а не ходила б пішки. І останнє – за “директорське крісло” я не переживаю, бо це не є легка ноша, я маю спеціальність, то без роботи не залишуся. А в церкву, по мірі можливості, ходила, ходжу і буду ходити. І не потрібно ображати людей за те, що висловлюють свою думку. Тим більше, що з присутніх було багато молоді.

  20. не впутуйте сюда ще сінагогу, про церкву москоської патріархії, так про церкву московської патріархії, а релігійна громада входить в територіальну- читайте Конституцію саме України, а не росії

    • Саме так – релігійна входить в територіальну, а не “кожен громадянин України” “незалежно від приналежності до будь-якої кнфесії” в конкретну релігійну – що я й проілюстрував на прикладі синагоги – але вам знову-таки якось і не так?
      P.S. Вже, чесно, нудить від вашої Росії і всього, що з нею зв”язано. Від кого б я ще стільки нюансів про неї дізнався, як не від місцевих “активістів”? Не інакше як нон-стоп десь ті федеральні канали дивляться і нам все переповідають))) Вже складається враження, що тільки дай рух тому гаслу “Якщо не Порошенко – то Путін” шляхом внесення останнього в бюлетень – і отакі от різноманітні “добродії” йому забезпечили би перемогу ще в першому турі)))

  21. Вперед, до канонічної – не розкольницької Православної Церкви України під омофором Вселенського Патріярхату, любі мої бужанківці! Все буде добре. Тільки трішки терпіння та рішучості із Вашого боку. Москва не встоїть.

    • Любі мої Бужанківці добре уже не буде,легше було руку відрубати як іти у роскол.Не путайте Історію України із вірою.Ще трошки і поміняєте молитву ,,верую,,,без хустки і в шортах в храм ходити,і на дубових лавках сидіти.Дай Боже вам розуму бо у вас його нема.

      • А що ви маєте на увазі РОЗКОЛ? Що громада хоче перейти в УПЦ а піп ні? Це ви маєте на увазі, як би він був мудрий то би сам перший перейшов щей би паству за собою повів, а то він веде не туди куди треба. Що в МП робиться попи ракєти свяченою водою святять щоб добре летіли і людей вбивали, то хіба таке можна робити?

  22. Директрисі треба на вичитку до монахів. Видно відразу комуняцьку закалку на горло все брати,фарбовані патріоти. Партія, Лєнін, а тепер шароварщики .Ганьба горлохватам!

  23. у мене таке відчуття , що “”свідомий”” був на засіданні))) комуняцька закалка була у мп священників, а українських вивозили на сибір(

  24. Любі мої Бужанківці добре уже не буде,легше було руку відрубати як іти у роскол.Не путайте Історію України із вірою.Ще трошки і поміняєте молитву ,,верую,,,без хустки і в шортах в храм ходити,і на дубових лавках сидіти.Дай Боже вам розуму бо у вас його нема.

  25. Шановна церковна громада с. Бужанка. Мені соромно дивитися, як ви із посмішкою продали істинну Христову віру. Моліться, вимолюйте у Бога прощення за свій вчинок. Світлано, ви себе зарекомендували аж ніяк не смиренною, віруючую прихожанкою храму. Дуже сумно за цим усім спостерігати.

  26. Директор це є приклад для дітей!У кожного своі емоціі, ну щоб так зневажливо ставитися до Священників та присутніх це просто Жах.

  27. Так звана “Надія” на сибір вивозили всіх священників,без перебору,часи тоді такі були. А от ви то напевно ще хрещенні в МП,не хочете в ПЦУ охреститись щиро українським хрещенням?

  28. “свідомий”, ви боїтеся щиро Українського хрещення? Що ж ви робите на Україні?

  29. Один Бог,одна віра,одне хрещення. Наш священник дуже хороша людина. Я здивована,що наша громада висловлює так різко свою позицію. Ви навіть не дали йому слова.Це підло і низько.Односельчани,задумайтесь, чи так йдуть до Бога.

    • Як варіант))) можливо й так буде. І не всіх вивозили священників. Дідусь був у засланні, були з ним лікарі, професори та українські священики але ні одного мп

    • Так Бог один, на росіїсвоя церква,в Україні тоже своя, чому ми маєм ходити в російську церкву, це були не священники це були попи, от коли перейдуть в Українську тоді будуть священниками , що йому заважає перейти , такому хорошому…

  30. Як можна жити на Україні і так цинічно говорити – ” щиро українське хрещення”.А це ваш шлях до Бога?

  31. Шановна церковна громада с Бужанка. Мені соромно дивитися, як ви із посмішкою продали істинну Христову віру. Моліться, вимолюйте у Бога прощення за свій вчинок. Світлано, ви себе зарекомендували аж ніяк не смиренною, віруючую прихожанкою храму. Дуже сумно за цим усім спостерігати.

  32. Шановна “читачка” “підло і низько”- це йти проти громади яка збудувала цей храм в 1991 році в часи Незалежності України. “Підло і низько” коли так званий священник бреше підло в очі людям і каже що з часом перейде. Отак треба йти до Бога? Такий приклад треба подавати людям?

  33. Не стримався і я,напишу свій комент.Шановна Читачка.З чого ви взяли ,що священнику слова не дали?.Він говорив,і свою позицію показав,ще й ой як показазав.Але повернусь трішки в минуле.Коли отримали Томос,він ніби радів з усіма.На Різдвяній службі оголосив ,що ми перейдемо до ПЦУ,він нас запевнив у цьому.Але коли прийшла пора,він ,як повітряна кулька,здувся.Весь його інтузіазм десь пропав.Я один з тих,хто проводив опитування односельчан що до переходу до ПЦУ.Одночасно ми запитували”Чи згодні ви ,щоб отець Петро залишився з нами,коли ми перейдемо”.95% односельчан було опитано,всі погодились.Але він цього чути не хоче.Він готовий був на зборах битися з деякими з нас,так священник себе не веде.Колись він казав,що ми всі для нього рівні,а на зборах,до деяких з нас кричав,що ми є ніхто в селі.Щоб ми мовчали,ми не говорим,ми лиш ” БЄ бє бє!!!!”(Ну прям як Аваков до Саакашвілі)Є ще багато чого цікавого,просто я вважаю,що не в праві виносити це на всеогляд.Можливо,прийде час,самі все дізнаєтесь.На цьому,дякую за увагу.Слава Україні!!!

  34. ШАНОВНА “ЧИТАЧКА” якби ви були присутні на зборох то б побачили хто кому слова не давав сказати!!!!!! всі ми розумні писати нічого толком не знаючи не бачучи і…

  35. А пані директор як завжди не притримується однієї позиції , то кидає камінь в сторону священика , то посилає своїх підлеглих вчителів падати йому в ноги, знаючи як він зрадив своїх парафіян.
    Це так як завжди вона проявляє свою лицемірну душу.

  36. А пані директор як завжди не притримується однієї позиції , то кидає камінь в сторону священика , то посилає своїх підлеглих вчителів падати йому в ноги, знаючи як він зрадив своїх парафіян.
    Це так як завжди вона проявляє свою лицемірну душу.

  37. Шановні! Хіба не зрозуміло що теперішні сященики бізнесмени Невже ви не розумієте що кошти перераховуються в Москву Можливо саме за ці кошти виготовлена зброя якою вбивають наших хлопців.

  38. Шановні!!! Ви взагалі читаєте святе письмо? Ви знаєте що,згідно статуту ПЦУ літургію треба буде служити по українські а не по старославянськи. А лише старославянська мова доступна Господу Богу. Як ми перейдем повністю на укрмову то вона небуде почута Богом. І молитви наші будуть даремні. Читайте святе письмо,а тоді зможете щось доказувати. Не губіть свої душі.

    • А звідкіля Ви знаєте , яку мову чує Бог? Люди до чого Ви котитесь? Один одного готові в ложці води втопити та продатися! Як ви , усі, що розпинаєтесь про свою віру та любов до Бога! Бог має бути у серці та душі а не на показ.

  39. А ви заєте шановні, священика осудити то великий гріх. Як колись наші предки казали”сім сіл спалити небуде такий гріх,як осудити одного батюшку.” Як ви небоїтеся гріха?

  40. Ну,а директор школи показала себе з найкращої сторони. Дала гідний приклад для учнів.

  41. Не по людськи і не по Божому це все робилось. Скоро друге пришестя Христа… Молімось за спасіння душ наших, а Бог істину нам відкриє

  42. Візьміть до уваги дату розколу та спостерігайте , що буде відбуватися далі.

  43. Такій “шановній директорці”місце не в школі ,а наглядачем в місцях позбавлення волі.Це тільки можна уявити,як вона кричить у школі на дітей І який приклад вона подає.Дуже соромно за неї і за всю громаду,за неповагу до св”ященників.Зроблено все несправедливо.Ви будете ще гірко каятись ,церковна громадо.

  44. Самі кажете що скоро друге пришестя Христа, а тим часом московські попи ракети кроплять свяченою водою , де таке бачено , а ви говорите шо вони праведні, То хто вони після цього?

  45. Бужанка Панасівка та багато інших громад молодці що створюють свою Українську Помістницьку Церкву, такий приклад мають продовжувати і в Нововолинських Церквах на 15-мн Віктора, біля другої школи , Монастир в Низкіничах .

  46. Майже все село підписались за перехід і за священника щоб далі був з нами,на Різдвяні свята в церкві говорив що перейдемо разом,що змінилось перед зборами,неможу зрозуміти,але те що говорили чужі священники які були присутні на зборах, чомусь,все перекручували в інший бік,в той який їм потрібно!!!Я йшла на збори думаючи,що пройде голосування і куди люди туди і священник,як зробили дуже багато інших сіл!!!

  47. Не “вам” розповідати де і чиє місце. У мене таке відчуття, що як би ви зі сторони подивились) то жахнулися також)

  48. Шановні дописувачі,звертається до Вас людина яка випадково ознайомилась з Вашими дописами. Я так розумію, що дебати ведуть дуже набожні, воцерковлені люди. Всім моя порада пригадайте заповіді Божі: Не суди і не осудженим будеш! Як Вам думаю погоджуєтесь. Ми всі станемо перед Богом але кожен у свій час. І думаю, що Господь не буде запитувати якою мовою ми мололися, чи в який храм ми ходили, а як виконували Його заповіді. Так, не в всім тяжка втрата наших дітей на Сході, не думають вони і про те, що буде коли до нас наблизиться агресор.
    Це на совісті кожного. Але подумайте про себе жоден священник прочитавши Вашу переписку не погодиться служити у Вашому храмі. Ви ж самі Його оскверняєте. Мудрості Вам!

  49. Випадково переглянув відео зборів громади с. Бужанки. Вражає їхня поведінка, невихованість, невіра в Бога. А особливо – поведінка директорки школи. Їй негайно потрібно звернутись до психіатра, а батькам і очільникам освіти звільнити бідолашних дітей школи від психічно хворого директора!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок