<

Готували вареники, ворожили та колядували: в Іваничах відбулися колоритні Андріївські вечорниці

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:16 | 14.12.2022 / Іваничі / , , /
Перегляди
501
/ Коментарі відсутні

13-го грудня в Іваничівському ліцеї №2 імені Юрія Лелюкова відбулися Андріївські вечорниці. Свято пройшло в дусі стародавніх традицій. 

З-поміж великої кількості зимових свят найочікуванішим та найвеселішим завжди був і залишається день Святого Андрія, коли, за українським звичаєм, молоді люди збираються разом на веселих вечорницях, влаштовуючи забави, веселощі, ворожіння. Таке ж дійство – «Вечорниці у світлиці» відбулося і у світлиці ліцею №2.

Керівниця гуртка «Калинове намисто» Неоніла Кандиба провела зі своїми вихованцями народознавчий захід. Спочатку господиня запросила учасників та гостей до імпровізованої хати. Там глядачі мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів та особисто взяти активну участь у різноманітних конкурсах та традиційних ворожіннях.

Насамперед, господиня вечорниць ознайомила присутніх із давніми традиціями ворожіння на долю, ім’я та професію майбутнього чоловіка й розважила молодь іграми та конкурсами: давніми й осучасненими. Потому усі разом ворожили, ліпили вареники, пекли калиту і гомоніли про свята. Хлопці жартували і кусали цю калиту. А тих, хто має ім’я Андрій привітали і пригостили солодощами. Впродовж вечора у світлиці лунали українські народні пісні та жарти.

Наслідуючи та зберігаючи давні традиції та звичаї, усі учасники одягнули українські строї. Тішили очі присутніх і стародавні українські речі. Так, у світлиці красувалася прикрашена декоративними розписами піч, вишиті рушники, домоткана скатертина і глиняне начиння на столі. Це все ніби перенесло у давні часи, коли Анріївські вечорниці були популярними і навіть обов’язковими серед тодішньої молоді.

Глядачів, за те що вони прийняли участь у вікторині, нагодували смачними варениками. А на завершення свята усі разом заколядували, адже в давнину саме на Андріївських вечорницях цьому вчилися.

Усі присутні лишились задоволені цікавою і пізнавальною програмою, веселими та запальними танцями та щедрою гостиною.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа