<

Голова Іваничівської громади, вдруге програвши суд ТОВ «Аванті-Девелопмент», розтринькала майже 40 тисяч з місцевого бюджету

20:49 | 11.05.2023 / Іваничі / , , , /
Перегляди
2944
/ коментарів 6

Постачальник теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», який опалює бюджетні установи та організації Іваничівської громади, використовуючи альтернативні джерела енергії, виграв ще один суд проти голови селищної ради Лідії Томашевської. Відтак, 40 тисяч гривень з місцевого бюджету, витрачені на адвоката та судові витрати, вкотре «пішли на вітер».

Про це БУГУ повідомив директор теплопостачальної організації Костянтин Богатов. За його словами, 29-го березня відбулося засідання суду, який виніс рішення, задовольнивши позов ТОВ «Аванті-Девелопмент» і скасував рішення виконавчого комітету Іваничівської селищної ради від 23-го грудня 2022 року “Про скасування рішення виконавчого комітету Іваничівської селищної ради від 30.09.2021 року №146 “Про встановлення тарифу ТОВ “Аванті-Девелопмент” на теплову енергію, що виробляється на установках з використанням альтернативних джерел енергії”.

Тоді виконком скасував своє ж попереднє рішення від 30-го вересня 2021 року, відповідно до якого було встановлено тариф ТОВ «АВАНТІ-ДЕВЕЛОПМЕНТ» на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу» в розмірі 2400,65 грн/Гкал (з ПДВ 20%).

Нагадаємо, Томашевська і керівництво ТОВ «Аванті-Девелопмент» не могло дійти консенсусу щодо того, по якій ціні платити за теплопостачання. Голова селищної ради вперто запевняла на тому, що розрахунковий тариф на тепло має бути такий, який був на 24-те лютого 2022 року, тобто до війни – це 3,190 грн/Гкал.

Тоді, як директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов був переконаний, що законним є тариф 3,004 грн/Гкал. Нонсенс у тому, що постачальник пропонував нижчий тариф – 3,004 грн/Гкал. 

У коментарі БУГу Костянтин Богатов пояснив, що селищна рада не може скасовувати рішення, які вже виконані. Тим більше, що воно було узгоджене й підписане начальником юридичного відділу. Окрім цього, на його основі були підписані договори. Тому скасувати все й повернути назад, за його словами, не можливо.

“Приймається рішення, відповідно до якого встановлюється тариф, який може змінюватися щоквартально. Потім приймається наступне рішення і ним попереднє рішення скасовується автоматично. Але воно скасовується не з дати прийняття, а з моменту, коли затверджують нове рішення. А виконком скасував своє ж рішення з моменту його прийняття. Виходить у вересні 2021 року виконком ухвалив рішення про встановлення тарифів. Воно існувало, ми по ньому працювали. Вони самі його виконували. Селищна рада відповідно до цього рішення виплачувала кошти за надане нами тепло.

Потім в січні 2022 року вони приймають наступне рішення про тарифи. Цим самим фактично скасовують минуле вересневе рішення. І опісля ми вже по ньому працюємо. Потім аж в грудні 2022 року вони раптом ні з того ні з сього схаменулися, згадали про своє рішення дворічної давності і скасували його ще раз та ще й з дати його прийняття. Це рішення було нікчемне і ми в суді його оскаржили”, – зазначив Богатов.

У суді Томашевська перекинула з себе усю вину за це рішення на членів виконавчого комітету. За її словами, тоді, коли його ухвалювали, вона саме перебувала на лікарняному. І не розуміє, як це сталося і чому його затвердили.

“Я тоді була на лікарняному по ковіду. Юрист, який давав мені рекомендації з цього питання, звільнився. Нині працююча юристка теж була на лікарняному. І ми не могли впливати на рішення виконавчого комітету.

І чогось з певних причин посадові особи, які зараз вже теж не працюють, тому я й не змогла провести службове розслідування, вирішили не скасувати це рішення, а написати, що воно втратило чинність. Це мало бути рішення про скасування, а не про припинення дії”, – пояснила очільниця громади.

До слова, виконком в громаді називають “штучним”, бо він повністю підвладний політиці очільниці селищної ради. Подейкують, що жодне рішення виконкомівці не приймають без узгодження з нею. Тож дивно, як тоді таке важливе питання вони проголосували без погодження Томашевської.

Голова селищної ради запевнила суд, що скасуванням рішення виконкому прагнула добитися того, аби “Аванті” провело перерахунок коштів за надані послуги. Нібито, хотіла повернути в місцевий бюджет кошти, які, мовляв, теплопостачальна організація отримала незаконно.

Однак виявилось, що Томашевська не мала для цього жодних законних підстав.

Суд визнав рішення виконкому Іваничівської селищної ради від 23.12.2022 року незаконним та скасував його. “Аванті” довело, що виконавчий комітет вийшов за межі повноважень, визначених законодавством України.

“Ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, тому вони не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання.

Чинне законодавство України не передбачає можливості, а відповідно виконавчий комітет Іваничівської селищної ради не наділений повноваженнями щодо скасування власних рішень, які раніше вже визнані такими, що втратили чинність таким виконавчим комітетом, а тому рішення виконавчого комітету Іваничівської селищної ради від 23.12.2022 року №173 та №174 є незаконними”, – йдеться в рішенні суду.

Томашевська наголосила в суді, що готова працювати з постачальником теплової енергії, але після того, як “Аванті” переведе свою діяльність в “законне русло”. Але, як бачимо, повернутися в “законне русло” роботи має саме селищна рада. Адже вже вдруге суд скасовує її незаконні рішення.

До того ж Лідія Томашевська, розтринькує кошти місцевого бюджету на суди й адвокатів. Хоча краще б спрямувала їх на розвиток громади та потреби людей, які в ній живуть.

Нагадаємо, попередній програш судової справи від ТОВ «Аванті-Девелопмент» вартував місцевому бюджету – щонайменше 33 тисячі гривень.

Цього разу суд стягнув зі скарбниці громади на користь “Аванті” 5 тисяч 368 гривень судового збору та майже 3,5 тисячі компенсації за правничу допомогу і витрати на переїзд. До того ж, згідно інформації з Prozorro, послуги з юридичного консультування та юридичного представництва знову вартували селищній раді 30 тисяч гривень. Отож в результаті двох програних судових справ “на вітер пішло” вже понад 75,5 тисяч гривень з місцевого бюджету.

Зауважимо, що наразі в суді знаходиться ще одна позовна заява ТОВ «Аванті-Девелопмент». А ще, за чутками, Томашевська планує подавати апеляцію на попереднє рішення суду, у якому вона програла. І цілком можливо, що це й рішення суду вона оскаржуватиме. Адже програвати вона, як бачимо, не любить. Тож судова історія може затягнутися на довго, зменшуючи місцевий бюджет.

Читайте також:

Кошти місцевого бюджету «йдуть на вітер»: голова Іваничівської громади програла суд ТОВ «Аванті-Девелопмент»




коментарів: 6
  1. Це називається сприяння роботи місцевого бізнесу, підприємництва. Мало того що тратить гроші селищного бюджету, який і так мізерний, на дороги ніколи його немає, лише на покраску бордюр, за совковою системою. Так ще й який здоровий чоловік захоче мати справу в комуняцкому селищі, де в її голови лише й суди постійно??

  2. Що обрали, те й маємо. Шкода, що ті деякі, які за неї голосували очі позакривали, а інші бачити не хочуть

  3. Це не я, це такі тупаки в мене працювали так порадили мені зробити, а я ж нічого в томувсьому не петраю, тому так ізробила. Але я їх повиганяла і набрала інших. Ось ще на судах мінусну з громади 100 тис., а далі чекайте нових позовів, я вредна і злопам”ятна!

    • Лідочка, коли освітлення буде працювати в Іваничах? до комендантської години

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок