<

Голова Іваничівської громади не хоче сплачувати заборгованість у 2,5 мільйони: дитсадочок, ліцей №1 та лікарня можуть лишитися без тепла

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:02 | 17.02.2023 / Іваничі / , , , /
Перегляди
4985
/ коментарів 8

Комунальні установи Іванич вже через кілька днів можуть залишитися без опалення. Мерзнути доведеться хворим в лікарні, учням в ліцеї №1, а також маленьким вихованцям дитсадочка. А все через те, що голова громада вперто не хоче платити за тепло постачальнику теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент» через особистий конфлікт. Наразі селищна рада боргує за опалення комунальних установ понад 2,5 мільйона гривень.

Нагадаємо, конфлікт між Томашевською та ТОВ «Аванті-Девелопмент», яка опалює бюджетні установи селища альтернативними джерелами енергії, триває вже кілька місяців. Спочатку очільниця громади перевела приміщення теперішньої початкової школи ліцею №1 з опалення тріскою назад на обігрів газом, потім викинула з місцевого бюджету майже мільйон гривень на вітер, повторно встановивши в котельнях «Аванті» лічильники. А зараз взагалі вирішила не платити за опалення. Відтак це призвело до того, що комунальні установи, а це об’єкти критичної інфраструктури можуть залишатися без тепла.

Цього разу “каменем спотикання” стала вартість тарифів. Томашевська і керівництво ТОВ «Аванті-Девелопмент» не можуть дійти консенсусу щодо того, по якій ціні платити за теплопостачання. Справа навіть дійшла до суду. Фірма-постачальник теплової енергії подала скаргу на селищну раду і наразі її розглядає Волинський окружний адмiнсуд.

Оскільки ситуація вийшла з-під контролю, то директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов, надіслав лист-звернення з проханням повпливати на ситуацію до депутатів селищної ради, яке попросив зачитати на сесії секретаря селищної ради Володимира Сарабуну.

У листі Богатов зазначив, що на сьогоднiшнiй день компанiї з абсолютно незаконних причин не оплачують акти виконаних робiт iз постачання тепла. Сумарний борг на 14-те лютого перевищив 2,5 мільйона гривень, що є межею лiмiту кредитоспроможностi фірми.

“Ми не можемо i не зобов’язанi виробляти тепло без оплати, при тому, що грошi на оплату тепла були видiленi Вами на ceciї селищноi ради та передбаченi у бюджетах споживачiв”, – наголосив директор «Аванті», звертаючись до депутатів.

Він зауважив, що вiдсутнiсть розрахункiв за фактично отриману споживачем теплову енергiю, виключає можливiсть виконання товариством власних грошових зобов’язань по забезпеченню роботи котелень, зокрема придбання деревної трiски й дизельного пального, виплату заробiтної плати, сплату за електроенергiю, сплату податкiв i зборiв.

Під час пленарного засідання керівник виробничої дільниці ТОВ «Аванті-Девелопмент» Олег Новосад зазначив, що дизпалива й тріски в котельнях лишилось лише на тиждень. Якщо селищна рада не заплатить за спожите тепло, то котельні просто зупиняться.

“Це буде вимушена технологічна зупинка. Бо в мене дизпалива для подання споживачам залишилося лише на кілька днів. Тріска теж в обмеженій кількості. Її вистачить десь на тиждень і все. Рахунки усі мої лежать в Києві, але вони не підписані. Бо на рахунку немає коштів.

Сьогодні питання зупинки опалення дуже гостро стоїть. Директор каже, буде проплата, будеш мати чим опалювати. Моя думка така: потрібно заплатити, а тоді розбиратися, судитися і так далі. Бо йдеться про дітей і хворих пацієнтів лікарні. А це дуже важливо”, – наголосив Новосад.

Голова селищної ради Лідія Томашевська зазначила, що розрахунковий тариф на тепло має бути вищим, такий, який був на 24-те лютого 2022 року, тобто до війни – це 3,190 грн/Гкал з ПДВ, або 2658,48 грн/Гкал без ПДВ. Нонсенс полягає у тому, що постачальник пропонує нижчий тариф – 3,004 грн/Гкал. Усю ситуацію із зупинкою опалення в комунальних установах вона назвала “політичним нагнітанням”.

“Згідно Закону і роз’яснення Мінрегіону, розрахунковий тариф на період опалювального сезону має бути, який був на 24-те лютого. Це 3,190 грн/Гкал. Рішення ми прийняли, воно діюче і його ніхто не зупинив. Це політичне нагнітання навколо цієї ситуації.

Ми не перериваємо роботу з “Аванті”, нікого сюди не запрошуємо, а просто переводимо на законний шлях наші договірні відносини. Ми просимо привести у відповідність тариф. Жодна установа не має права в опалювальний сезон лишитися без тепла, бо за цим ляже кримінальна відповідальність”, – зазначила вона.

Аби вкотре спробувати достукатися до Томашеської і спробувати порозумітися й уникнути колапсу із зупинкою котелень в Іваничі з Києва приїхав директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов. Зранку 16-го лютого він зустрівся з очільницею громади. Однак домовитися так і не вдалося.

У коментарі журналістам БУГу Богатов розповів про результати зустрічі та пояснив, чому взагалі виникла така ситуація. На його думку, вся причина в упередженому ставленні Томашевської до його фірми й до нього особисто. Він стверджує, що пропозицiя голови громади вказати в aкті тариф 2658,48 грн/Гкал не має нi логiки, нi юридичного пiдгрунтя. Богатов зазначив, що по перше, сторони повиннi керуватися договором, а там врахований iнший тариф, а по друге, не icнyє рiшення виконкому про встановлення такого тарифу про який зараз каже Томашевська.

“Спільної мови ми так і не знайшли. Її пропозиції не відповідають діючому законодавству. А наші пропозиції її не цікавлять. Вони самі затвердили більший тариф, ніж у нас був. Ми не зверталися й не просили цього робити. В липні він був 3,004 грн/Гкал, а у вересні вони нам затверджують 3,190 грн/Гкал. Це нікчемне рішення. Воно прийняте з порушенням процедури і зараз ми його оскаржуємо в суді. Ми довели, що це не правильно, вони з нами погодилися і в жовтні підписали договір по тому тарифу, що й був раніше – 3,004 грн/Гкал. Ми працювали листопад і грудень, потім по новому підписали договір на ті ж 3,004 грн/Гкал, пропрацювали січень, а зараз вона каже, що потрібно повернутися до 3,190 грн/Гкал.

Зараз Томашевська каже, що має бути тариф, який ми прийняли у вересні, бо затверджений у жовтні, нібито, не правильний. Але чому ж ви тоді у жовтні, листопаді й грудні по ньому працювали? Чому договори з нами підписали саме з цим тарифом? В листопаді, грудні й січні був той, а вже зараз знову не той. Ну то, якщо не той, то закінчи договір, і звернися в суд. Якщо він вирішить, що ти права, то ми повернемо кошти. Та й все. А в чому винні люди, особливо діти? Що вони мерзнути мають. Я не розумію цього”, – наголосив Богатов.

Він вважає, що Томашевська хоче самостійно, поза законом регулювати тарифи його теплопостачальної організації. Богатов попередив, що котельні працюватимуть кілька днів – поки вистачить дизпалива і тріски, а потім зупиняють роботу.

“Це дуже погано, але іншого виходу немає. Ми невелика фірма і не можемо собі дозволити таких видатків. До того ж ми знаємо, що кошти у наших споживачів є. Примушувати нас працювати по 3,190 грн/Гкал, коли ми зараз працюємо по 3,004 грн/Гкал, це нонсенс. Вона заявляє, що їй всеодно. Але як так можна, коли це буде дорожче. Це примус йде. Всяке було. І судилися ми. Але ще ніколи не було, щоб в середині опалювального сезону, маючи кошти, нам не платили і змушували працювати безоплатно. Це ж неможливо”, – обурився Богатов.

Тож поки триває судова тяганина й очільниця громади вперто не хоче шукати порозуміння чи компромісу з теплопостачальною організацією захворілим в лікарні, учням в ліцеї №1, діткам в дитсадочку та працівникам комунальних установ доведеться мерзнути. Хоча Томашевська першочергово мала б турбуватися про жителів громади, які й обрали її головою селищної ради.




коментарів: 8
  1. Скільки іваничівці, ще будуть терпіти її недолуге керівництво?

    • А хто є кращий? Хто як не Ліда? Вона порядок на лікарні зробила…… дайте їй час і тут зробить

  2. Ех, ви, муссчини.. Тільки про прибуток думаєте.. До Жінки підхід знайти не можете.. Ви десь так приблизно восьмого березня, на “Womens Day”, спробуйте з гарним, об’ємним таким, букетом квітів звернутися.. І, може, Доля усміхнеться))

  3. Який порядок? Те що вже немає гінекології, хірургії…то порядок? В неї параноя і час грає проти неї. Це не 90 роки і пора з тим змиритися. В неї нема підтртмки ні в районі,ні в області, пора з тим змиритися і піти на пенсію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця