<

Екс-гендиректор «Волиньвугілля» засудили до 5-ти років в’язниці та стягнули 691 тисячу гривень

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:09 | 9.09.2015 / Іваничі /
Перегляди
2
/ 1 коментар

Справа екс-керівника ДП «Волиньвугілля», який під час року перебування на лікарняному напреміював себе на сотні тисяч гривень, набуває обертів у судах.

Про це пише Під прицілом.

Вироком Іваничівського районного суду Анатолія Заболотнього засудили до 5-ти років в’язниці, щоправда, з дворічним іспитовим терміном, при цьому стягнули 691 тисячу гривень збитків – гроші підприємства Анатолій Заболотній витратив на премії собі і працівникам ДП «Волиньвугілля».

Засуджений заходився оскаржувати грошове стягнення в апеляції. Не згідна з вироком і прокуратура. Там просять для Анатолія Заболотного суворішого покарання – аби він відсидів за гратами реально, і не 5 років, а від 7 до 12. Мовляв, суд кваліфікував його злочин як тяжкий, в той час, коли прокуратура просить розцінювати його як особливо тяжкий.

Нагадаємо, що у 2012 році наказом Міністерства вугільної промисловості Анатолія Заболотнього було призначено на посаду генерального директора ДП «Волиньвугілля».

Однак, працівникам вугільновидобувного підприємства він запам’ятався тим, що понад рік перебував на лікарняному. При цьому Анатолій Заболотній ще й встигав щомісяця видавати накази про преміювання працівників і себе в тому числі.

Про це стало відомо, коли Держфінінспекція, провела перевірку на «Волиньвугіллі» та виявила 22 накази про видачу премії працівникам підприємства.

І це в той час, коли місцеві ЗМІ все більше писали про борги на ДП «Волиньвугілля». Зокрема, Управління Пенсійного фонду України в місті Нововолинську стягнуло з Державного підприємства «Волиньвугілля» заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за грудень 2012 року обсягом близько 2 мільйонів гривень.

Також варто нагадати й про те, що навіть сьогодні податкова намагається стягнути з ДП «Волиньвугілля» близько 14 мільйонів гривень податкового боргу, які «висять» ще з 2001 року.

Що ж до висновків Держфінінспекції, Анатолій Заболотній видав наказів про премії на загальну суму 800 тисяч гривень.

На підставі цих даних правоохоронці відкрили кримінальне провадження, яке в жовтні 2014 року скерували на розгляд до Іваничівського районного суду.

Сам же Анатолій Заболотній свою вину в інкримінованих йому злочинах визнав частково. Зокрема, він підтвердив той факт, що видавав накази про преміювання працівників, однак, мовляв, скрізь зазначав, що кошти використовувати лише зі скоригованого фонду оплати праці. Крім того, обвинувачений вказував на те, що усі накази готувалися відповідними спеціалістами, а тому, якби були якісь порушення, працівники підприємства на це вказали б.

Однак в суді вина Анатолія Заболотнього була цілком доведена. Зокрема тим, що у наказах про преміювання не було вказано, чим будуть покриватися витрати на премію і таким чином було порушено галузеву угоду, оскільки було перевищено скоригований фонд оплати праці.

Разом з тим головний бухгалтер підприємства також свідчила в суді, що вона неодноразово зауважувала Заболотньому про те, що премії немає з чого виплачувати, адже вугілля ніхто не купує, воно лежить на складах і, відповідно, підприємство не має доходів. Втім, Заболотній продовжував видавати накази про преміювання, мотивуючи це тим, що люди, які тяжко працюють, повинні отримувати відповідну зарплатню.

Таку ж позицію в суді підтримувала і директор з економічних питань і фінансів підприємства.

Зрештою Іваничівський райсуд визнав Анатолія Заболотнього винним у привласненні та розтраті коштів та засудив його до п’яти років позбавлення волі з трирічним іспитовим терміном. Крім того, колишнього гендиректора підприємства позбавили права обіймати посаду строком на три роки і стягнули з нього 691 тисячу гривень завданих підприємству збитків.

Втім, із таким вироком суду не погодилася ні прокуратура, ні сам засуджений, а тому обидві сторони подали апеляційні скарги.

Обвинувачений просить лишити йому іспитовий термін, однак не погоджується з вироком в частині стягнення коштів. Натомість прокуратура запевняє, що суд І інстанції перекваліфікував обвинуваченому ступінь тяжкості вчиненого злочину та статтю обвинувачення, а тому прокуратура вимагає для Анатолія Заболотнього реальний строк позбавлення волі.

«Суд першої інстанції не погодився з кваліфікацією дії обвинуваченого, яка була надана прокуратурою, перекваліфікувавши його дії з особливо тяжкого злочину на злочин тяжкий, передбачений частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України. В апеляційній інстанції прокурор просить все-таки підтвердити кваліфікацію, яка була надана в ході досудового розслідування і призначити йому реальну міру покарання. Ми наполягаємо на тому, щоб обвинуваченому було призначено покарання в межах санкції статті від 7 до 12 років», – прокоментував прокурор прокуратури Волинської області Іван Васьовчик.

Тож сьогодні обидві скарги повинні були розглядатися в Апеляційному суді Волинської області. Однак на початку слухання стало відомо, що один із захисників обвинуваченого наразі перебуває на лікарняному, відтак підсудний просив відкласти розгляд справи.

Враховуючи позицію підсудного, та аби не порушувати його право на захист, колегія суддів кримінальної палати Апеляційного суду Волинської області ухвалила відкласти розгляд справи на тиждень.




один коментар
  1. Які гарні грошики проверталися завжди у тій шарашкіній конторі. Шкода, що ніхто не поворушить добре це дивне надпідприємство, не проаналізує його справжньої “міссії”. “Приколи нашого містечка” ще й втому, що скоро лишиться пів шахти, а вулинвугілля буде і буде мати премії. Закриття шахт – це кінці у воду тим аферистам, прості люди їм до фонаря, та й місто – по великому рахунку, вони давно мають файні пенсії і ще файніші рахунки в банках.
    довго були невмираючі комуністи і ще довго будуть невмираючі януковичі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця