<

Рейдова бригада в Іваничівському районі виявляла паліїв, гасила пожежу та проводила роз’яснювальну роботу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:45 | 4.04.2017 / Іваничі /
Перегляди
15
/ коментарі 2

3-го квітня інспектор державної екологічної інспекції у Волинській області Микола Кривонюк, провідний інспектор Іваничівського районного сектору Управління ДСНС у Волинській області  Роман Турок та інспектор сектору реагування патрульної поліції №1 Іваничівського відділення Юрій Якимчук провели рейдову перевірку по виявленню паліїв сухої трави, листя, сміття у селах та роз’яснення відповідальності за законом. Інтернет видання “БУГ” приєднався до проведення роботи.

Погода виявилася сонячною. Ще в Іваничах по дорозі до Заставного, на вулиці Колгоспній, помітили дим і чоловіка, що стояв біля багаття. Він спалював жнивні рештки, що позгрібав на своєму обійсті. На зауваження екологічного інспектора здивувався, чому не можна палити, говорив, що він цього не знав, що усі люди навкруг палять і нічого, а йому потрібно відповідати за законом.

У селі Заставне, жителька розпалила багаття у садку, де спалювала все, що позгрібала. Вона також намагалася переконати членів рейдової бригади, що всі так роблять і що нічого загрозливого у цьому вона  не вбачає. Почувши роз’яснення, стала стверджувати, що не знала, що не можна спалювати сміття.

За селом Заставне біля дороги працювали двоє чоловіків, вони вирубували порослі чагарників і кидали їх у вогонь. Як повідомили чоловіки, їх із Центру зайнятості направили на громадські роботи у своє село, а староста відправила їх рубати чагарники і спалювати. Однак, у телефонній розмові з екологом вона заперечила, що казала палити.

По дорозі до села Поромів довелось спостерігати вигорілі узбіччя доріг,залізничних колій, берег.

У самому Поромові хтось запалив суху траву у старому садку, довелося приборкувати вогонь членам рейдової бригади разом із землевпорядником Поромівської сільської громади.

У селі Грибовиця чоловік теж вирішив спалити солому, яка йому непотрібна, і затято доказував, що він має право робити все на своїй приватній території.

У кожному випадку екологічному інспектору доводилося роз’яснювати, переконувати чому не можна палити і яку цим наносимо шкоду собі навколишньому середовищу.

— Згідно із статистичними даними при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кілограмів мікрочастинок диму: чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, діоксини-одні з найотруйніших для людини речовин. Окрім того на місці спалювання руйнується верхній родючий шар грунту, гинуть мікроорганізми, вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує дерева і кущі, призводить до загибелі гнізд птахів, самих птахів, представників тваринного світу. Бувають і більш трагічні випадки, коли вогонь перекидається на будівлі, загоряється ліс.

На захисті природи від паліїв Закон України “Про охорону атмосферного повітря”, ст. 16 та 22, стаття 39 Закону України “Про тваринний світ” та ст 27 Закону України “Про рослинний світ”.

Для тих, хто порушує ці статті законів передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів згідно ст.77-1 КУпАП .

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях cільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу

– на громадян – від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

– на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

– на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

– на посадових осіб – від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно ст.245 Кримінального Кодексу України “Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Хочеться сказати: люди, будьте обачні, збережіть цей світ для своїх дітей.




коментарів: 2
  1. репортаж зроблений на замовлення.навіть в тих самих іваничах недалеко від пожежної частини понад дорогою видно попалену траву.а сам інспектор Роман Турок разом із родиною спалював сміття в себе на городі. ГАНЬБА почни із себе і родини

  2. За спалювання сухостою повинні бути максимальні штрафи , навіть позбавлення волі. Люди немають чим дихати, заживо спалюють тварин, нищать рослини.все правильно хлопці роблять, тільки відразу потрібно карати!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця