<

Дискусія щодо опалювального сезону в Іваничах триває. Хто правий?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:27 | 18.10.2017 / Іваничі / /
Перегляди
16
/ коментарі 2

На електронну пошту інформаційного видання “БУГ” прийшов лист-спростування Іваничівської РДА щодо матеріалів сайту, пов’язаних з опалювальним сезоном у селищі.

Текст публікуємо без змін:

«Уже вдруге на інформаційному сайті Західної Волині «БУГ» розміщено матеріали про початок опалювального сезону в Іваничівському районі, які місять ряд недостовірних фактів.

Зокрема, на сторінках видання 12 жовтня з’явилась публікація «Неопалювальний сезон: у дошкільному закладі Іванич діток рятують “дуйчики” та обігрівачі».

У читачів могло скластись враження, що керівництво району не контролює ситуацію щодо дотримання температурного режиму в закладах соціально-культурної сфери.

Насправді ж з моменту пониження температури повітря за дорученням голови райдержадміністрації працівниками відділу освіти та молоді РДА постійно проводився моніторинг температури повітря у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах району.

Відтак, 10 жовтня 2017 року видане розпорядження голови РДА № 332 «Про початок опалювального сезону 2017-2018 років », яке було надіслано на всі організації, установи, сільські ради району, а також на теплопостачальні організації.

В розпорядженні зазначено, що у разі суттєвого підвищення середньодобової температури (вище +8ºС), а також з метою економії бюджетних коштів, головним розпорядникам коштів бюджетних установ самостійно приймати рішення про припинення та відновлення теплопостачання у підпорядкованих установах, попередньо повідомивши райдержадміністрацію, та суворо дотримуватись температурних графіків роботи котелень.

Скориставшись наданим правом і розпочали опалювати дошкільні заклади в селі Колона, Милятин та Мишів.

17 жовтня 2017 року  опубліковано нову статтю на тему опалення: «В Іваничах учнів відправили на канікули, а дошкільний заклад “гріють” за кошти селищної ради», у якій зазначено: «Очевидно, влада усіляко намагається відтягнути опалювальний сезон з метою економії бюджетних коштів. Чи не з тої причини у навчальних закладах селища неочікувано із 17-го жовтня розпочалися канікули. Витрати за опалення у ДНЗ “Калинонька” взяла на себе Іваничівська селищна рада».

По-перше, щодо «неочікуваних» канікул у школярів інформуємо, що  відповідно до Наказу відділу освіти та молоді райдержадміністрації від 17 серпня 2017 року № 264 « Про структуру 2017-2018 навчального року в навчальних закладах Іваничівського району» визначено терміни початку та завершення навчальних семестрів, а також тривалість канікул впродовж навчального року (текст наказу).

ІВАНЙЧІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ВІДДІЛ ОСВІТИ ТА МОЛОДІ
НАКАЗ
08.2017 од
Про структуру 2017/2018 навчального року
у навчальних закладах Іваничівського району
Відповідно до ст.. 16 Закону України « Про загальну середню освіту» ,
на виконання листа Міністерства освіти і науки України від 09.06.2016 №1/9-
315 «Про структуру 2017/2018 навчального року та навчальні плани
загальноосвітніх навчальних закладів» та на підставі пропозицій керівників
навчальних закладів:
НАКАЗУЮ:
1. Розпочати навчальний рік в загальноосвітніх навчальних закладах
району урочистими лінійками 01.09.2017р.
2. Навчальні заняття організувати за семестровою системою: І семестр – з
01 вересня по 25грудня 2017року, II семестр – 10 січня по 31 травня 2017
року.
3. Рішення про доцільність проведення навчальних екскурсій та
навчальної практики навчальні заклади приймають самостійно.
4 Канікули провести впродовж навчального року у такі терміни:
– осінні з 16 жовтня по 22 жовтня 2017року (можливе перенесення відповідно
до погодних умов)
– зимові з 25 грудня 2017 року по 09 січня 2018 року включно
– весняні з 26 березня по 01 квітня 2018 року
5. Забезпечити роботу навчальних закладів:
а) загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів – 7 закладів;
б) навчально- виховний комплекс «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 –
гімназія» смт. Іваничі;
в)загальноосвітні школи І-Иступенів – 6 закладів;
г) загальноосвітні школи І ступеня – 7 закладів;
дж) дошкільні навчальні заклади з постійним перебуванням дітей -11

6. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою
В.о.начальника С. Король.

По-друге, так як ДНЗ «Калинонька» знаходиться на балансі Іваничівської селищної ради, тому і розрахунки за спожиті енергоносії проводяться із селищного бюджету.

Варто зазначити, що розпочинати опалювальний сезон в інших установах району, коли денна температура повітря сягає +20 градусів за Цельсієм, є недоцільним», – пояснюють в Іваничівській РДА.

Даний лист став предметом спеціальних досліджень працівників локальних ЗМІ, які, користуючись правом на вільний доступ до публічної інформації та спираючись на роз’яснення заступника голови РДА Людмили Войтович, висловлюють прохання обгрунтувати документ, надавши відповідь на питання: коли і ким здійснювався моніторинг температури повітря у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах району.

Просимо надати графік температурного режиму у приміщеннях шкільних та дошкільних закладів з 1-го по 15 жовтня, а спираючись на встановлені норми, згідно яких подача тепла починається при середньодобовій температурі нижчій 8-ми градусів упродовж 3-х днів, надати також графік денної температури повітря з 1-го по 15 жовтня згідно моніторингу.

У листі йдеться: «В розпорядженні зазначено, що у разі суттєвого підвищення середньодобової температури (вище +8ºС), а також з метою економії бюджетних коштів, головним розпорядникам коштів бюджетних установ самостійно приймати рішення про ПРИПИНЕННЯ та ВІДНОВЛЕННЯ теплопостачання у підпорядкованих установах…».

Відтак, згідно моніторингу температури повітря працівниками відділу освіти та молоді РДА та розпорядження голови РДА від 10-го жовтня уточніть, коли (яким числом) можна було ПОЧАТИ теплопостачання у соціальних об’єктах селища.

У ньому ж вказано, що наданим правом розпочати опалювальний сезон скористалися дошкільні заклади в селі Колона, Милятин та Мишів. Втім, не надано інформації, як таким правом могли скористатися навчальні заклади в Іваничах, що підключені до централізованого опалення, коли одна котельня опалює декілька установ без виключення. Адже ДНЗ «Калинонька», районний Дім «Просвіта», Іваничівська державна адміністрація, Іваничівське відділення Володимир-Волинської ОДПІ, бібліотеки, музична школа тощо – це одна мережа.

Важливим є уточнення, які факти у новині за 12 жовтня «Неопалювальний сезон: у дошкільному закладі Іванич діток рятують «дуйчики» та обігрівачі» є недостовірними.

Щодо матеріалу «В Іваничах учнів відправили на канікули, а дошкільний заклад «гріють» за кошти селищної ради» від 17-го жовтня 2017-го року:

По-перше, у відповідності до Наказу відділу освіти та молоді райдержадміністрації від 17 серпня 2017 року № 264 « Про структуру 2017-2018 навчального року в навчальних закладах Іваничівського району» канікули в Іваничівському районі «неочікувано» розпочалися 16-го жовтня, – дата випала на державний вихідний.

По-друге, ніхто не заперечує, що ДНЗ «Калинонька» знаходиться на балансі Іваничівської селищної ради, проте розрахунки за спожиті енергоносії проводяться з коштів державної субвенції, яких не вистачило при плануванні бюджету. Тому селищна рада додала свої фінанси.

22-го вересня рішенням депутатів внесено зміни до бюджету та частину коштів за водовідведення та водопостачання спрямовано на опалення, про що стисло було поінформовано у новині: «Витрати за опалення в ДНЗ «Калинонька» взяла на себе Іваничівська селищна рада».

По-третє: зважати на температуру повітря як на основну причину доцільності опалювального сезону важливо не тільки тоді, коли вона становить +20 градусів за Цельсієм, а й коли утримується на рівні +4-х.

Про це скажуть і батьки дітей, які вчаться у навчальних закладах Іванич.




коментарів: 2
  1. Канікули неочікувані. Це правда. Головний спеціаліст Король прийшла на нараду до директорів і сказала що канікули будуть з 16 жовтня бо вона так сказала, не знаючи законодавства.Це компетенція шкіл щодо канікул, а з ними ніхто не радився , бо вона так сказала. Подань зі шкіл ніхто не надавав щодо перенесення терміну канікул, а вона так рішила.16 жовтня вихідний День. Чи довго ще некомпетентні люди будуть керувати освітою? і районом!!!!

  2. Чому канікули в школах поміняли? Вони були визначені в інший час,з 30.10.2017.Це так одноосібно Король вирішила. Вона забула що мають бути подання зі шкіл!!! Прийшла на нараду до директорів і сказала що вона так хоче щоб канікули були з 16.10, подивіться її наказ і почитайте Міністерські документи що структуру визначають на подання зі шкіл.Чи довго ще такий безлад буде????

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер