<

Для померлих найцінніше – молитва: мешканців Іваничівщини просять не класти на могили їжу та штучні квіти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:14 | 28.04.2021 / Іваничі / , /
Перегляди
58
/ коментарі 3

Наближаються Великодні свята, а за ними Поминальні дні або Проводи, як їх називають в народі. Тож мешканці Іваничівщини поспішають впорядкувати могили померлих родичів на кладовищах, купують квіти та вінки, а на свята понесуть туди пасочки та крашанки. Місцевий священник закликав відмовитися від штучних прикрас, а солодощі – краще віддати бідним.

Настоятедь Свято-Покровського храму селища Іваничі митрофорний  протоієрей отець Андрій наголосив, що нести штучні квіти на цвинтар не потрібно, оскільки вони небезпечні для екології.

Тому, за словами священника, могилки найкраще прикрасити живими квітами. Або поставити букетики, або ж висадити їх в надгробках й тоді вони цвістимуть аж до морозів.

«Я негативно до цього ставлюся. І закликаю своїх прихожан з розумінням до цього поставитися і не нести штучні квіти на могилки. Адже йдеться про забруднення атмосфери. Несіть лише живі квіти, або ще краще висаджуйте їх на могилках», – зазначив отець Андрій.

Також у Великодні й Поминальні дні на Іваничівщині є традиція нести на могилки крашанки, пасочки та печиво. Мовляв, це пригощання для спочилих предків і близьких людей, щоб теж відчули і розділили з усіма живими світлу радість Воскресіння Христового.

Однак, отець Андрій вважає, що на могили продукти класти не треба. Краще солодощами, які планували нести на кладовище, нагодувати бідного, з того буде більше користі. До того ж після поминальної неділі на могилах збираються ворони, сороки, бігають собаки, а це оскверняє могили.

«Звичайно, заборонити людям нести певні продукти на могилки я не можу. В кожного свої переконання. Скільки людей, стільки ж і думок. Але я закликаю парафіян: краще віддайте їх убогій, бідній людині, чи в дитячий притулок. Тоді це буде добра справа – жертвоприношення», – зауважив священник.

Він підкреслив, що кладовище – це святиня, там спочивають тіла християн, а найкращим дарунком для спочилих є молитва. Тому в поминальний день варто прийти з ранку до церкви, поставити заупокійні свічки, подати записки за упокій душ покійних із їхніми іменами та помолитися за померлих, щоб великодня радість передалася їм. Саме так православні люди мають вшановувати пам’ять покійних, а не покладанням штучних квітів чи лакомств на їхні могили, – переконаний отець Андрій.




коментарів: 3
  1. Яка зараз вартість подати списки померлих і чи можна розрахуватися карткою?

    • Ви зібрались на вибори чи шо?
      Принаймі так виглядає: списки померлих, розрахуватись…

  2. Молитва? Для померлих?!
    Пан батюшка, можете при нагоді розповісти більше про це будь-ласка.
    Бо в народі кажуть “поможе як мертвому кадило”, а тут молитва…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер