<

Чи об’єднає українців прапор ОУН, дискутували депутати Іваничівської районної ради

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:02 | 5.03.2018 / Іваничі / /
Перегляди
6
/ коментарів 6

Іваничівська районна рада прийняла рішення про підняття на адміністративному будинку революційного прапора ОУН у певні дати, пов’язані із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшануванням пам’яті Героїв.  

На позачерговій сесії Іваничівської районної ради розглядалося питання “Про використання прапора ОУН на території Іваничівського району”.

З інформацією виступив голова фракції ВО”Свобода” Ігор Тимощук. Виходячи із змісту записки, яку він зачитав, це реакція на рішення Сейму Республіки Польща від 26-го квітня 2018 року. Було ухвалено пакет законів, зокрема зміни до Закону про Інститут національної пам’яті – Комісію з переслідування злочинів проти польського народу” і деяких інших, спрямованих проти України та українців.

Подаємо її зміст у повному обсязі:

Пояснювальна записка до проекту рішення районної ради  «Про використання революційного прапора ОУН на території Іваничівського району»

 Характеристика стану речей: Сейм Республіки Польща 26 січня 2018 року ухвалив пакет законів, зокрема зміни до «Закону про Інститут національної пам’яті – Комісію з переслідування злочинів проти польського народу» і деяких інших законів, спрямованих проти України та українців.

 Заборона «бандерівської ідеології» – це заперечення права українців на власну державність і національну гідність.

У своїй політиці агресивного реваншизму та односторонньої ревізії історії депутати Сейму дійшли до заборони називати польські катівні на кшталт Берези Карт узької (де мордували і страчували українців, білорусів, литовців, євреїв  та представників інших національностей) «концентраційними таборами». Вони дійшли до того, що територію Галичини називають «Східною Малопольщею» та забороняють згадувати про факти співпраці польського уряду з Третім Рейхом (зокрема, під час розподілу Чехословаччини)! Це ще раз свідчить про цинічні подвійні стандарти польської верхівки.

Такі рішення польського Сейму – це безпрецедентна образа, що відбулася на тлі спроб України відновити добросусідські відносини з Польщею. Бачимо, як союз України та Польщі – ядро Балто-Чорноморської осі – опиняється під загрозою через дії польських корисних ідіотів Кремля та бездіяльність української влади.

В той час, як Україна спливає кров’ю, безвідповідальні польські шовіністи підступно б’ють у спину, користуючись тимчасовою слабкістю офіційного Києва. Нагадуємо полякам, що і Небесна Сотня, і тисячі наших героїв, які четвертий рік боронять Українську Державу та жертвують своїми життями в цій боротьбі, ішли і йдуть у бій під бандерівськими гаслами «Слава Україні! – Героям слава!» та використовують Червоно-чорний прапор нескореного духу.

Потреба і мета прийняття рішення:  прийняття цього рішення дозволяє публічно задекларувати позицію місцевої влади, як представницького органу, що покликаний відображати волю та настрої громади.

Прогнозовані суспільні, економічні, фінансові та юридичні наслідки прийняття рішення: Прийняття рішення сприятиме утвердженню самоповаги, національної гідності та вияву нескореності духу боротьби за незалежність і цілісність держави. Не потребує додаткових фінансових затрат.

Механізм виконання рішення: прийняття рішення, його оприлюднення та вивішування революційного прапору ОУН на будівлях  у дні, затверджені в додатку цього рішення.

Депутати  районної ради від ВО «Свобода»

Депутатам було запропоновано такий проект рішення:

 Іваничівська районна рада, сьоме скликання

 Р І Ш Е Н Н Я  

від 28.02.2018 р. № 23/

         смт.Іваничі

Про використання революційного прапора ОУН на території Іваничівського району

Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши подання фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Іваничівській районній раді,  розуміючи істинну ідеологію червоно-чорного стяга – прапора країни, яка охоплена боротьбою та  з нагоди 89-річчя від Дня створення ОУН районна рада ВИРІШИЛА:

1. Підняти   на адміністративному будинку Іваничівської  районної ради, а також рекомендувати селищній та сільським радам району підняття на будівлях, де розміщуються органи місцевого самоврядування, революційного прапора ОУН у певні дати, пов’язані із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшануванням пам’яті Героїв, згідно з додатком.

2.На знак вшанування пам’яті Героїв національно-визвольних змагань революційний прапор ОУН піднімається в траурному оформленні – у цьому випадку до верхньої частини древка або флагштока прапора прикріплюється чорна стрічка.

3.Рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності, громадських об’єднань району вивішувати революційний прапор ОУН на будівлях у дні, затверджені в додатку цього рішення.

4.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань депутатської етики, дотримання прав людини, законності, адміністративно-територіального устрою, взаємодії з органами місцевого самоврядування та ЗМІ (Недбайло С.)

  ГОЛОВА РАДИ                                                  А.БАДЗЮНЬ

 Тимощук 0677720008

Додаток до рішення  районної ради

від «28» лютого 2018 № 23/__

Перелік дат, пов’язаних із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшанування пам’яті Героїв

№ за/пДата Подія
11 січняДень народження голови Проводу ОУН – Степана Бандери
23 лютогоСтворення ОУН
35 березняРічниця з дня смерті генерал-хорунжого, головнокомандувача УПА Романа Шухевича
421 травняДень пам’яті жертв політичних репресій
5Четверта неділя травняСвято Героїв
614 червняДень народження полковника Армії УНР, коменданта УВО, першого голови Проводу українських націоналістів Євгена Коновальця
730 червняПроголошення Акту відновлення Української держави, день народження генерал-хорунжого, головнокомандувача УПА, голови Секретаріату УГВР Романа Шухевича
830 липняСтворення Української військової організації
914 жовтняДень захисника України, день створення УПА

Депутат Микола Холмецький (фракція БПП “Солідарність”), як з’ясувалося, не поділяє такої думки. Він, зокрема, сказав, що у свій час ОУН заявила, що будь-яка інша ідеологія, яка іде всупереч її, є ворожою для української держави. І чимало патріотично налаштованих українців того часу, які висловлювали більш демократичні погляди і закликали до об’єднання, фізично знищили.

Депутат також переконаний, що в наші часи ідеологія ОУН не може бути єдиною патріотичною ідеологією, якщо взяти її за основу, бо вона розділяє Україну на Схід і Захід. А треба думати про єдність нації, про консолідацію усього суспільства.

“Я не хотів би, щоб ми сьогодні роз’єднували наше суспільство такими датами народження і смерті озвучених діячів”, – зазначив він.

Володимир Томчук (фракція ВО “Свобода”) як педагог, який викладає історію у школі вже тридцять років, вважає, що це питання не ідеології, а взаємовідносин двох народів і двох держав: України і Польщі. Він навів багато прикладів того, як потерпав український народ від гніту Польщі, починаючи із другої половини ХІV cтоліття, і засудив політику сусідньої держави, яку вона проводила щодо України та її народу у воєнний період. А також згадав про Волинську трагедію у липні 1943-го року, яку в Польщі називають Волинською різнею. І те, що президенти Олександр Кваснєвський та Леонід Кучма зайняли позицію примирення двох народів під гаслом “Прощаємо і просимо прощення”, стало важливим кроком до примирення на державному рівні .

Але, як каже Володимир Томчук, зараз до влади у Польщі прийшла партія, яка проводить антиукраїнську політику. І ці зміни, що внесені до Закону про Інститут національної пам’яті, де будь-яка позитивна згадка про УПА – кримінальний злочин, обурюють.

Між українцями і поляками на побутовому рівні хороші стосунки, зазначає депутат. І він ні в якому разі не за погіршення відносин із поляками. А все, що робиться на погіршення цих стосунків, йде від польської влади, – така його думка.

Депутат переконаний, що толерантним можна бути тільки з толерантними і тому відповіді мають бути адекватні.

“На місцевому рівні ми маємо показувати, що у нас є ОУН УПА, є герої національно-визвольної боротьби, які боролися за вільну Україну, тож закликаю підтримати дане рішення”, – зазначив Томчук.

Микола Мельник (фракція ВО “Батьківщина”), сказав, що прийнятий Сеймом Закон про Інститут національної пам’яті, сварить не тільки українців і поляків, а ще й євреїв із поляками. А також він повідомив, що у національно-визвольному русі за Україну була третина бандерівців і дві третини мельниківців, тому він вважає, що треба внести у запропонований список ім’я Андрія Мельника. Бо тоді, як УПА проводила свої дії, Степан Бандера перебував під домашнім арештом, потім був ув’язнений, а з 1942-го по серпень 1944-го року перебував у концтаборі.

Володимир Томчук виступив із доповнення цього історичного факту. Він, зокрема, сказав, що Андрій Мельник під час німецько-радянської війни співпрацював із німцями, в той час, коли Степан Бандера зайняв антинімецьку позицію. Але бойові підрозділи ОУН на 1943-ий рік, в тому числі і Мельника, діяли під проводом Бандери, який є одним із найвидатніших лідерів українського національно-визвольного руху.

Чому в Польщі і в Росії так перебільшують роль Бандери? – висловив здивування депутат. Адже, що найбільше зробив Бандера у Польщі, то це організував замах на міністра внутрішніх справ Броніслава Перацького у 1934-ому році, за що був засуджений до смертної кари, яку замінили на довічне ув’язнення.

Сергій Недбайло (фракція ПП “УКРОП”) попросив перерви на декілька хвилин, щоб депутати його фракції узгодили свою позицію, як голосувати. Бо, як він повідомив, ставлення до ОУН УПА неоднозначне. Якщо, у Завидові та Загорові – це герої, то у Луковичах – “кидали людей у криниці”, – зазначив він.

Юрій Ушаков (фракція БПП “Солідарність”) запропонував внести до запропонованого списку переліку дат 6 грудня – День Збройних Сил України.

В підсумку 23 депутати із 25 підтримали проект рішення “Про використання революційного прапора ОУН на території Іваничівського району”, 2 – утримались.




коментарів: 6
  1. Краще думали б як лікарню в районі не загубити та працівників втримати! а пропор нікого крім “свободи” не цікавить.А та шо сказав Холмецький – правда, і правда, що в криниці кидали. Почитайте і сторію с.Луковичі чи с.Мишів.

  2. Не можна історію України розглядати уривками , Завидова,Загорова-Лукович, Мишева,злочини УПА хоча і комуністичним судом осуджені, злочини НКВД ,які чинили значно більше звірств та знищили в сотні разів більше мирних жителів на сьогоднішній день не покарані. Пригадайте нещодавню історію, “парад полонених” наших воїнів в Донецьку,поведінку “місцевих” жителів , які дії у відповідь можуть породжувати,такі вчинки. Тому шановні депутати не зачипайте історію, займіться своїми прямими обов’язками.

    • дійсно, вони туди приїхали конфєти роздавати та кондіціонери ремонтувати, а до них таке відношення… ну постріляли трохи колорадів, ну а нас-то за шо ?

  3. Коли я вчора йшов біля Адміністації і побачив Чорно-червоний прапор щей з чорними лєнтами, мене пронзила думка, що бадзюнь повішався(((

  4. народ,що не знає історії- не має майбутнього.Останніх 500 років ми боремось за незалежність,Досягнемо її тільки тоді коли знищемо ворогів.Мені шкода Холмецького та Недбайла.Вони в с….ці були га…..но бачили.В них в голові стара комуністична ідеологія.В державі відбулися колосальні події ,а в голові в них повний 00000.Вже чотири роки зі сходу на захід вітаються “Слава нації і смерть ворогам”Схід набагато націоналістичніший як захід.І вже чотири роки в нас єдина нація. Нація двохмовна.МИ повернемо народу рідну мову і дороги збудуємо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер