<

Чи будуть перевибори селищного голови в Іваничах? ВО “Свобода” подала в суд на селищну виборчу комісію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:58 | 18.11.2015 / Іваничі / /
Перегляди
1
/ коментарів 6

Як стало відомо журналістам “БУГу”, зараз в Іваничах триває судове засідання – “свободівці” оскаржили постанову Іваничівської селищної виборчої комісії №25 від 16-го листопада 2015 року «Про скликання пленарного засідання першої сесії Іваничівської селищної ради».

Заява, підписана членом ВО “Свобода” Василем Ігнатюком, була подана ще вчора, 17-го листопада, однак судове засідання перенесли на 11-ту годину 18-го листопада. Справу розглядає суддя Ігор Нєвєров.

Члени лідируючої іваничівської партії вважають постанову Іваничівської селищної виборчої комісії №25 від 16-го листопада 2015 року «Про скликання пленарного засідання першої сесії Іваничівської селищної ради» незаконною, мотивуючи це тим, що депутати селищної ради не були зареєстровані, а новообраний голова селищної ради Федір Войтюк не подав документів про звільнення з посади голови РДА.

Докладніше про це пише Василь Ігнатюк у групі “Іваничівщина”:

25 жовтня 2015 року відбулись чергові вибори селищного голови селища міського типу (смт) Іваничі Іваничівського району Волинської області. За підсумками голосування найбільшу підтримку виборців селища отримав Войтюк Федір Васильович. Про результати цих виборів Іваничівська селищна виборча комісія винесла постанову №18 від 28 жовтня 2015 року , про що було офіційно оприлюднено в Іваничівській районній газеті «Колос» від 29 жовтня 2015 року №78 (див. у додатку копію постанови №18 та газети «Колос»).

15 листопада 2015 Іваничівська селищна виборча комісія провела засідання, на якому прийняла рішення про скликання пленарного засідання першої сесії сьомого скликання Іваничівської селищної ради 17 листопада 2015 року о 14 годині з порядком денним (оголошення результатів виборів депутатів Іваничівської селищної ради та селищного голови). Дане рішення Іваничівська селищна виборча комісія оформила постановою № 25 від 16 листопада 2015 року «Про скликання пленарного засідання першої сесії Іваничівської селищної ради» (див. у додатку копії витягу з протоколу із засідання виборчої комісії та копію постанови виборчої комісії №25).

Вищевказана постанова Іваничівської селищної виборчої комісії є незаконною і необґрунтованою з наступних підстав.

Так відповідно до пунктів 15,16, 19 частини 4 статті 25 Закону України «Про місцеві вибори» селищна територіальна виборча комісія реєструє обраних депутатів селищної ради, обраного селищного голову та здійснює інші повноваження, передбачені цим та іншими законами України. Згідно до ч.3 ст. 89 Закону України «Про місцеві вибори» у п’ятиденний строк з дня отримання документів, зазначених у частині першій цієї статті, територіальна селищна виборча комісія приймає рішення про реєстрацію депутатів селищної ради та селищного голови. В силу ч.1 ст. 89 цього ж Закону особа, обрана селищним головою подає документ про звільнення з роботи (посади), несумісної з посадою селищного голови. У порядку до ч.4 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою. У відповідності до ст. 9 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» повноваження голів місцевих державних адміністрацій припиняються Президентом України. Враховуючи положення ст. 106 Конституції України, Президент України на основі та на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України.
У той же час новообрані депутати Іваничівської селищної ради та новообраний селищний голова смт Іваничі Іваничівського району Волинської області Войтюк Федір Васильович процедури реєстрації, передбаченої у ст. 89 ЗУ «Про місцеві вибори» не пройшли, тому рішення Іваничівської селищної виборчої комісії з приводу даного питання не приймалися. Про дану обставину 16 листопада цього року головою Іваничівської селищної виборчої комісії було повідомлено представника суб’єкта виборчого процесу – Іваничівської районної організація ВО «Свобода» Бадзюня Андрія Анатолійовича.

Таким чином, Іваничівською селищною виборчою комісією було допущено порушення вимог ст. 89 Закону України «Про місцеві вибори» щодо обов’язкового проведення реєстрації депутатів селищної ради, селищного голови та прийняття рішення по цьому питанню.

Крім того, новообраний селищний голова смт Іваничі Войтюк Федір Васильович є головою Іваничівської районної державної адміністрації Волинської області, що підтверджується вищевказаною постановою №18 Іваничівської селищної виборчої комісії від 28 жовтня 2015 року ( див. у додатку копію постанови №18 та копія газети «Колос»). Документів, які б підтверджували звільнення з посади голови Іваничівської районної державної адміністрації Волинської області, Войтюк Ф.В. у селищну виборчу комісію у порядку ч.1 ст. 89 Закону України «Про місцеві вибори» не надав .Отже рішення Іваничівської селищної виборчої комісії №25 від 16 листопада 2015 року «Про скликання пленарного засідання першої сесії Іваничівської селищної ради» в частині розгляду у порядку денному сесії селищної ради оголошення результатів виборів селищного голови є теж незаконним.

Також згідно до ч.1 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження селищного голови починаються з моменту оголошення відповідною селищною виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про його обрання. Тому враховуючи, що новообраний селищний голова смт Іваничі Войтюк Ф.В. не пройшов належної реєстрації на посаду, передбаченої ст. 89 ЗУ «Про місцеві вибори», та є на даний момент головою Іваничівської районної державної адміністрації, то він відповідно не може виконувати повноваження селищного голови смт Іваничі.

Таким чином, рішення Іваничівської селищної виборчої комісії №25 від 16 листопада 2015 року про призначення пленарного засідання першої сесії Іваничівської селищної ради на 17 листопада 2015 є незаконним і безпідставним.

Федір Войтюк переміг на виборах “свободівця”, голову Іваничівської районної ради Віктора Вілентка, за результатами виборів випередивши його на шість голосів.  Чи задовольнить суд оскарження ВО “Свобода”? Від цього напряму залежатиме, чи відбудуться в Іваничах повторні вибори селищного голови.




коментарів: 6
  1. Які перевибори??? Федю обрали, проголосували. Максимум – нелегітимна перша сесія.

  2. Ох і заворушилися.Кого не запитаю ,кажуть не голосували за Войтюка .Думаю цікаві будуть перевибори.

    • Перевиборів не буде. Якщо ви, шановна, зі “Свободи”, то вам всі і казатимуть, що не голосували за Войтюка, щоб не будити звіра. Не вірте всьому, що чуєте.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця