<

Батьки зробили ремонт, але діти вчаться в приміщенні неофіційно: іваничівці стурбовані майбутнім будівлі колишньої школи-інтернату

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:49 | 9.09.2021 / Іваничі, Статті / , /
Перегляди
2078
/ Коментарі відсутні

З початку нового навчального року учні початкових класів комунального закладу «Іваничівський ліцей №1» навчаються в одному з корпусів колишньої Іваничівської спеціалізованої школи-інтернату. Цьогоріч це приміщення взяла на баланс селищна рада й доєднала до ліцею №1, а батьки його відремонтували.

Однак тепер вони переживають, що в цій будівлі можуть знову відкрити школу-інтернат. Адже, як розповідають, нещодавно Господарський суд задовільнив позов ексдиректорки закладу про скасування рішення обласної ради щодо ліквідації інтернату. Облрада подала апеляцію. І що буде з установою поки не відомо.

Приміщення колишньої школи-інтернату передали на баланс селищної ради

Нагадаємо, що власником школи-інтернату в Іваничах була Волинська обласна рада. Певний час після ліквідації установи і приєднання до Затурцівської школи-інтернату всі приміщення пустували. Потому Обласна рада передала їх на баланс Іваничівської громади.

Уже при керівництві нинішньої голови громади Лідії Томашевської було прийнято рішення про переведення учнів 1-4 класів ліцею №1 в корпус колишньої школи-інтернату. На сесіях Іваничівської селищної ради вона неодноразово наголошувала, що батьки цих учнів повідомлені і згідні з такою зміною.

Також Томашевська пообіцяла, що за кошти бюджету громади будуть придбані всі матеріали для ремонтних робіт в новій початковій школі. Батьки ж, нібито, зголосилися виконати роботи.

Ремонтні роботи в приміщенні колишньої школи-інтернату проводилися коштами і руками батьків

Влітку батьків завели в центральний корпус колишньої школи-інтернату. Так як у цьому приміщенні були спальні, переобладнати на класи їх було не так просто. Батькам довелося тижнями працювати, щоб привести до ладу кабінети.

За словами батьків, у процесі роботи з’ясувалося, що будматеріали, закуплені селищною радою, надто низької якості. Більшість з них вони обмінювали в магазинах і доплачували за якісніші.

Окрім цього, з кишень мам і татів учнів початкових класів пішли тисячі гривень на ремонти. Як вони розповідають, довелося вирівнювати підлогу, стіни, закупляти двері, ремонтувати коридори. Допомагали їм учителі та технічні працівники ліцею №1.

До 1-го вересня класні кімнати були готові. Чисті, свіжовідремонтовані, обладнані до вимог Нової української школи.

Перед початком навчання Томашевська завітала сюди з першими людьми селищної ради і деякими депутатами. Демонструвала, як гарно батьки зробили ремонти за свої кошти.

Приміщення взяли на баланс, відремонтували, але не змінили цільового призначення

Ще влітку з’явилася інформація, що селищна рада, як новий власник приміщення не змінила цільового призначення будівлі зі спального корпусу на навчальний. Відповідно, навчання там проводитимуть незаконно.

Адже, згідно до чинного законодавства, насамперед владі громади потрібно було рішенням сесії переоформити житлові приміщення школи-інтернату в нежитлові, а вже потім обладнувати там класні кімнати для навчання школярів.

З цього приводу виступав місцевий активіст Ігор Маковський. У відеозверненні він попросив пояснити батькам, чи були приведені у відповідність документи.

З метою детального вивчення цього питання, депутат селищної ради Катерина Бонюк надіслала на ім’я голови звернення. Просила підтвердити, або ж спростувати інформацію, надати копії технічних паспортів на будівлю.

Однак депутату надіслали лише «відписку». Мовляв, на підготовку відповіді потрібно більше часу, а Томашевська надіслала запити у відділ освіти, культури, молоді та спорту та у фінансовий відділ і чекає відповідей.

З цього приводу депутат Катерина Бонюк написала пост на своїй сторінці у фейсбуці:

«У суспільства є запит: чи в порядку документи в колишньої школи-інтернату, де тепер вчаться наші учні. Невже серед 50 працівників селищної ради не було кому вчасно підготувати відповідь депутату – представнику громади?» – обурилась вона.

У коментарях під цим постом розпалилася дискусія між активістами громади, батьками учнів початкових класів, які чекають пояснень, і прихильниками Томашевської.

В одному з коментарів місцевий житель оприлюднив витяг з Державного реєстру щодо приміщень колишньої Іваничівської школи-інтернат. У ньому зазначено, що центральний корпус, де власне зараз ведеться навчання, зареєстрований як гуртожиток. А це означає, що проекту реконструкції проведено не було.

Цікаво, як у такій ситуації служби дали дозволи на початок навчального процесу.

Батьки учнів, які робили ремонти, стурбовані тим, що навчання в приміщенні школи-інтернату можуть припинити

Як розподають батьки, сьогодні тривають суди за скасування рішення обласної ради щодо ліквідації школи інтернату. Позивач – ексдиректорка закладу Людмила Лазаренко. Відомо, що Господарський суд у Києві вона виграла, але через апеляцію обласної ради рішення не вступило в дію.

Тож чимало батьків тепер стурбовані цим і цікавляться: що ж буде, якщо установу повернуть інтернату. Хто тоді відшкодує їм збитки за ремонти?




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер