<

Аби уникнути кризи через значне здорожчання газу, експерт радить наслідувати Іваничі й переходити на біопаливо

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:23 | 3.08.2021 / Іваничі / , /
Перегляди
1423
/ коментарів 5

Ціна на газ в новому опалювальному сезоні може бути колосальною. Це може загнати людей в борги, а комунальні підприємства до кризи. Експерт рекомендує наслідувати приклад Іванич і переходити на біопаливо.

Аби уникнути кризи для населення та теплопостачальних підприємств, необхідно впроваджувати заходи з енергоефективності і переходити на біопаливо. Саме так вважає співзасновник Біоенергетичної асоціації України Костянтин Богатов.

Вже на початку липня ціни на природний газ на торгах перевищили позначку в 15 тисяч 800 гривень за тисячу кубометрів. Про це свідчать дані “Української енергетичної біржі”. Такий показник є абсолютним рекордом за всю історію.

Костянтин Богатов у коментарі БУГу розповів, що з урахуванням усіх витрат на виробництво тепла, виходячи з поточних цін української біржі, вартість 1 ГКал в ТКЕ становитиме не менше 2600 гривень.

За його словами, якщо така динаміка збережеться, криза буде неминуча.

«Цифри шокують, в поточному сезоні при майже вдвічі менших цінах на газ тариф КП «Нововолинськтеплокомуненерго» для бюджетних установ становив 2167 гривень ГКал, і якщо така динаміка збережеться, криза буде неминуча. Для жителів міст і місцевих бюджетів це буде важке навантаження», – зазначив Богатов.

Він каже, що єдиний вихід – підвищення енергоефективності як на рівні виробництва, так і на рівні споживача, і головне заміна газу місцевими джерелами енергії, в першу чергу біопаливом. Хорошим прикладом в цьому, за його словами, є Іваничі. Тут в 2014 році був реалізований проєкт, у рамках якого київська компанія «Аванті-Девелопмент» повністю перевела всю бюджетну сферу на опалення тріскою власного виробництва.

«На Волині вже є успішні приклади відмови від опалення газом і переходу на місцеве біопаливо – в Ковелі, Нововолинську, Горохові й Локачах вже встановлені котельні на трісці.

А в Іваничах фірма вирощує енергетичну вербу на полях Волині і взимку спалює тріску в трьох котельнях, поставляючи тепло за ціною нижче ніж з природного газу. За 7 років місцевий Іваничівській бюджет вже заощадив більше 10 мільйонів гривень на опаленні своєї соціальної сфери», – зауважив експерт.

Майже усі комунальні установи Іванич зараз опалюються біопаливом. Для цього тут за кошти інвестора переобладнали три котельні. Одна з них опалює лікарню, інша центральні будівлі селища: дитсадочок, Будинок культури, податкову, селищну раду, а ще одна ліцей №1 та приміщення школи-інтернату. Як каже експерт, завдяки цьому, можна не лише економити гроші, але й самостійно кригувати опалювальний сезон: починати чи закінчувати його в будь-який момент. А це також заощаджує кошти.

Однак в громаді все ще залишаються установи, які опалюються газом. В Іваничах це школа №2. А також майже усі навчальні заклади й комунальні приміщення, які знаходяться в селах громади. Тож подорожчання газу в майже 3 рази може суттєво вдарити і по місцевому бюджету, вважає Богатов.

Експерт рекомендує “готувати сани влітку” й завчасно подумати про опалення зимою. Костянтин Богатов радить подумати про альтернативні варіанти: перехід на опалювання дровами, тріскою, торфом, брекетом, або навіть електрикою. Ці варіанти дадуть можливість не лише грітися в морози й жити в комфортних умовах, а й економити кошти.




коментарів: 5
  1. Краще наслІдувати героїв УПА, які зимували в своїх криївках. Думаю з тих часів таких схованок залишилось предостатньо, на нас вистачить. А що думає про це мер Нововолинська? Часу, щоб людям подати своє бачення щодо опалювальної газової катастрофи ще вистачає…поки що вистачає….Борисе, ти розумієш, що насувається???

  2. Як на то піде то людям зимою доведеться власним індивідуальним газом обігріватися а навесні саджати побільше гороху з капустою..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер