<

Історія життя відомого дипломата і бізнесмена Станіслава Альбрехта Радзивілла, який родом з волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:17 | 16.02.2017 / Новини / /
Перегляди
16
/ Коментарі відсутні

Станіслав Альбрехт Радзивілл народився 21 липня 1914 року в Шпанівському маєтку на Волині в сім’ї відомого польсько-литовського князівського роду Радзивіллів герба «Труби».

Майбутній дипломат і бізнесмен був третьою дитиною князя Януша Францішека Радзивілла і Анни Ядвіги Марії Любомирської. Дитинство молодий князь провів на Волині в родинному маєтку, – пише видання Хроніки Любарта.

У 1930-х роках став студентом факультету гуманітарних наук в Католицькому університеті у Фрайбурзі в Швейцарії, де вивчав філософію й історію. У 1937 році захистив дисертацію.

Станіслав Альбрехт Радзивілл в юності

Невдовзі його призначили на посаду заступника начальника Станіславського воєводства. А через рік князь Станіслав Радзивілл був мобілізований до польської армії, в рядах якої  воював в чині офіцера кавалерії.

Після падіння Польщі Радзивілл тікає через Угорщину і Югославію в Париж, де на той час перебуває уряд Польської Республіки у вигнанні під керівництвом Владислава Сікорського. Наступною місією князя була посада повіреного в справах польського уряду у вигнанні у Лізі Націй. Ці функції він виконував до закінчення Другої світової війни.

У 1940 році в Женеві Радзивілл вперше одружується з графинею Розі де Монлеон, із якою він був ще знайомий з років навчання в університеті. Шлюб тривав п’ять років. Після розлучення князь поїхав до Лондона, де в 1946 році одружується вдруге із хорваткою Грейс Колін. Подружжя переїхало жити на Багамські острови. В 1947 році в пари народжується син Ян Станіслав Альбрехт.

Саме в багамській столиці місті Нассау князь Радзивілл познайомився з відомим лондонським бізнесменом Феліксом Фенстоном, із яким розпочав успішний бізнес у сфері нерухомості.

В 1956 році Станіслав Радзивілл в гостинах у лорда Ламбтон в маєтку Сент-Луїс знайомиться із своєю майбутньою третьою дружиною, сестрою  Жаклін Кеннеді – Кароліною (Лі) Кенфілд. Після цього Радзивілли стали все частіше зустрічатися з сім’єю Кенфілд. Згодом ці зустрічі обмежилися двома людьми. Через якийсь час Кароліна розлучилася зі своїм чоловіком, а князь Станіслав із другою дружиною.

19 березня 1959 року в американському місті Ферфакс Станіслав Радзивілл одружився на Кароліні Був’є. Подружжя Радзивілли славилося як багата пара в світських салонах. Американська актриса Кароліна була молодша за чоловіка на дев’ятнадцять років і стала однією із законодавців у світі моди.

Подружжя проводило час між Великобританією і морськими курортами Франції, Італії та Греції. Князь став одним з найбагатших людей в Англії.

Станіслав Радзивілл з третьою дружиною Кароліною де Бувьє, life.forbes.pl

Станіслав Радзивілл на відпочинку в Венеції

Радзивілл мав добрі відносини з майбутнім президентом США Джоном Кеннеді. Коли президент Кеннеді і перша леді відвідали Радзивіллів у Лондоні, вони отримали запрошення від королеви Єлизавети повечеряти в Букінгемському палаці. У списку запрошених до двору Радзивілли значилися як князь і княгиня, хоча королева не давала їм право використовувати іноземний титул в Великобританії.

Близькість відносин Радзивілла з Кеннеді відображає той факт, що президент був хрещеним батьком Анни Христини Радзивілл, а сам князь хрестив Джона Фіцджеральда Кеннеді-молодшого. Сім’ї Кеннеді і Радзивіллів часто проводили разом вільний час. Вони проводили разом Різдвяні свята в літньому маєтку Кеннеді в Палм-Біч, а влітку відпочивали на острові Мартас-Він’ярд.

В 1959 році Станіслав Радзивілл став директором авіакомпанії «Olympic Airways».

Після загибелі Джона Кеннеді подружжя багато подорожує по Ямайці, Антигуа, Кенії. В подорожах їх часто супроводжувала Жаклін Кеннеді. У 1960-х роках серед відомих друзів князя варто назвати письменника Трумена Капоте, танцюриста Рудольфа Нурієва, прем’єр-міністра Великобританії Уїнстона Черчилля, дизайнера моди Олега Кассіні.

Станіслав Радзивілл разом із сенатором Робертом Кеннеді, 1967

У 1974 році шлюб Радзивіллів було розірвано. В подружжя народилось двоє дітей: син Антоній Станіслав Альбрехт в 1959 році та донька Анна Крістіна в 1960 році. Син Антоній працював на американському телеканалі NBC, але успішна кар’єра і перспективи закінчилися, коли у нього виявили рак. Він помер у віці сорока років. Донька Анна-Христина є продюсером, вона недовгий час була одружена, дітей у неї немає.

Станіслав Альбрехт Радзивілл помер 27 липня 1976  від серцевого нападу. Його поховали у родовій каплиці церкви Святої Анни в англійському графстві Бакінгемшир.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок