<

Історія волинської письменниці Наталени Королевої

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:41 | 30.11.2016 / Новини / /
Перегляди
54
/ Коментарі відсутні

3 березня 1888 року народилась українська письменниця Наталена Королева. Існує кілька версій місця народження Наталени, серед яких:

  • місто Луцьк
  • монастир Сан Педро де Карденья в Іспанії
  • село Великі Бірки на Волині.

Про це пише видання Хроніки Любарта.

Батьками майбутньої письменниці були польський граф Адріан-Юрій Дунін-Борковський таЛячерда де Кастро, яка належала до роду іспанських ґрандів. Під час пологів мати Наталени померла і вихованням дівчинки зайнялась бабуся Теофіла по батьковій лінії роду Домонтовичів, яка проживала в родовому маєтку в с. Великі Бірки на Волині.

В п’ятирічному віці Наталена переїхала до Іспанії. Після смерті бабусі дівчинку забрав до Іспанії материн брат Еухеніо, старшина королівської гвардії, згодом католицький священик. В Іспанії вона отримала освіту в монастирі Нотр-Дам де Сіон у Піренеях. В родині де Кастро існувала традиція, що остання дівчина в роду має стати черницею, саме тому Наталену готували до того, що вона має прожити все своє життя в монастирі.

Але завдяки своїй мачусі чеській графині Людмилі Лось Наталена переїхала у сімнадцять років до Києва. Там її чекало навчання в Інституті шляхетних дівчат. Наталена вільно володіла іспанською, французькою, італійською, арабською, латинською та іншими мовами. Перебуваючи в Києві, Наталена навіть брала уроки музики в українського композитора Миколи Лисенка.

Київський інститут шляхетних дівчат. Фото з Вікіпедії

Від батька їй передалось захоплення археологією. Саме тому вона переїхала до Петербурга, де стала студенткою Археологічного інституту. За вивчення пам’яток литовської старовини вона отримала ступінь доктора наук. Крім того закінчує Академію мистецтв з дипломом вільного художника.

Батько і мачуха в цей час мріяли про те, що Наталена стане законною дружиною. Проти її волі її заручили із гусаром, ротмістром російської армії Кисілевським. Але дівчина не погодилася іти під вінець і стала акторкою французького Михайлівського театру в Петербурзі і паризького «Theatre Gymnase».

У Франції, Італії, Іспанії, Помпеях і Єгипті вона займалася своїми археологічними розкопками, дослідженням старовини. Паралельно виступала в паризьких оперних театрах – у ролі Кармен.

Під час Першої світової війни вона була сестрою милосердя в російській армії. Пробула на війні майже три роки, де була нагороджена двома Георгіївськими хрестами. В час війни загинув її перший чоловік князь Іскандер із роду перських царів Ахемініді.

Після війни Наталена разом із мачухою поїхали до Праги. Саме там вона зустріла свого другого чоловіка Василя Короліва-Старого, українського письменника та художника.

Прага у 1950-их

Цікаво, що саме в архіві чеського міста Тршебонь, де зберігаються документи про її одруження з Василем Королівим-Старим, зі слів Наталени записано: «Дружина Наталія, уроджена Дунін-Борковська, народилася 3 березня 1888 року в Луцьку на Волині». Також в листі до Наталени Королеви до Дмитра Донцова вона пише про себе: «Сама звичайнісінька я собі волинячка. Народилася на Волині року Божого 1888, дня 3, місяця березня».

Подружжя оселилось в містечку Мельник коло Праги і прожило до смерті. Разом з чоловіком вони отримували гонорари за свої твори та невелику пенсію, яку Наталені виплачував Червоний Хрест. Виконували будь-яку роботу, навіть розписували церкви й малювали листівки.

Померла письменниця 1 липня 1966 року в Мельнику. Похована на цвинтарі Святого Вацлава.

Наталена Королева, фото з uamodna.com




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок