<

Історія петербурзького архітектора Перетятковича, який родився на Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:59 | 25.08.2016 / Новини / /
Перегляди
13
/ Коментарі відсутні

Найвідомішим волинським архітектором в останні роки існування Російської імперії був уродженець села Усичі (нині Луцького району) – Мар’ян Мар’янович Перетяткович.

Народився майбутній зодчий в сім’ї волинського поміщика Мар’яна Перетятковича та його дружини Констанції 23 серпня 1872 року. Братами та сестрами Мар’яна були: Владислава Марія Шичевська, Антоніна Брунед/Замбелі (1й та 2й шлюб), а також Броніслав Адам Перетяткович, – пише Хроніки Любарта.

У 1890 році закінчив Рівненське реальне училище і поступив на військову службу. Шість років потому, вийшовши у запас у звані козацького сотника, почав навчання у Петербурзькому інституті цивільних інженерів, де навчався п’ять років. Після цього почав працювати у таких містах, як Петербург та Москва. У 1904 році знову йде вчитися, на цей раз в майстерні професора Л. Н. Бенуа при Академії мистецтв. За два роки отримує  звання художника-архітектора.

У 1907 році його відкомандирували в Європу, а саме в Італію та Францію для завершення навчання. Скоріше за все саме там сформувався його творчий стиль. На його роботи також повпливали майстри фінського модерну Л. Сонк та Е. Саарінєн.

По поверненню з відрядження працював помічником у таких архітекторів, як Барановський Гавриїл, Рерберг Іван, Сюзор Павло. Багато проектів здійснив у співавторстві з Мар’яном Лялевичем, майбутнім проектантом земельного банку в Луцьку.

У 1910–1912 роках брав участь в складанні «Проекта преобразования Санкт-Петербурга» під керівництвом архітекторів Ф. Е. Енакієва и Л. Н. Бенуа. А в 1913 році удостоївся звання академіка архітектури.

Навчання та роботу архітектором Мар’ян Перетяткович поєднував із викладацькою діяльністю. У 1904-1910 роках працював викладачем в Технологічного інституту, Вищих Жіночих Політехнічних курсів. Читав курс лекцій в Вищому художньому училищі  та в Петербурзькій академії мистецтв.

Крім проектної та викладацької діяльності, Перетяткович був членом таких громадських організацій, як «Імператорське Санкт-Петербурзьське товариство архітекторів», «Товариство архітекторів-художників», «Рада Музею Старого Петербурга», працював у Комісії з вивчення та опису пам’яток Старого Петербурга, працював у редакційній раді журналу «Зодчий».

На жаль, один із перспективних архітекторів свого часу, помер у віці 42 років у Києві 22 травня 1916 року від інфаркту. За десятиліття він зміг залишити по собі будівлі в Санкт-Петербурзі, Москві, Ростові-на-Дону, П’ятигорську, Єсентуках та інших містах. Також чимало його проектів не були реалізовані через його смерть, а також Першу Світову війну.

У вересні 2010 року за ініціативою ДП «Волинські старожитності» було проведено міжнародну 35-у наукову конференцію «Минуле і сучасне Волині: Луцьк в історії Волині та України». У рамках проведення конференції було організовано міжнародну зустріч родини Перетятковичів, відкрито за кошти ДП пам’ятник архітектору у його рідному селі Усичі Луцького району.

«Клуб нащадків Перетятковича» введе свій родовід від Криштофа Перетятковича, який був бур грабом Луцька в середині ХІХ століття. Перша міжнародна зустріч клубу відбулася у 2008 році в Варшаві.

Роботи архітектора Перетятковича:

Храм Лурдської Божої Матері у Санкт-Петербурзі. ignat-chernyaev.livejournal.com

Церква Спаса-на-Водах у Санкт-Петербурзі. wikipedia.org

Другий Будинок міських установ у Санкт-Петербурзі. citywalls.ru

Будинок Римо-Католицького благодійного товариства у Санкт-Петербурзі. babs71.livejournal.com

Будинок Російського торгово-промислового банку у Санкт-Петербурзі. fotokto.ru

Будинок Міністерства торгівлі та промисловості у Санкт-Петербурзі. citywalls.ru

Комплекс міських будинків дешевих квартир для одиноких імені Солодовнікова в Москві
. esharova.ru

Будинок Північного страхового товариства в Москві. rutraveller.ru

Церква Олега Брянського в селі Осташьово Московської області (фото 1980го року). temples.ru

Будівля Державного банку в Ростові-на-Дону. pavluhinoleg.livejournal.com




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа