<

Іспанія ненадовго закрила частину повітряного простору через проліт уламків китайської ракети

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:01 | 4.11.2022 / Новини / /
Перегляди
107
/ Коментарі відсутні

Іспанія ненадовго закрила повітряний простір над північно-східним регіоном Каталонії і трьома іншими регіонами в п’ятницю, оскільки очікувала проліт залишків китайської ракети.

Найпотужніша китайська ракета-носій “Long March 5B” (CZ-5B) стартувала 31 жовтня з півдня Китаю для доставки останнього модуля китайської космічної станції, що будується. Про це повідомляє Reuters з посиланням на службу з надзвичайних ситуацій Каталонії, пише Суспільне.

“Через ризик, пов’язаний з проходженням космічного об’єкта CZ-5B через повітряний простір Іспанії, польоти були повністю обмежені з 09:38 до 10:18 ранку в Каталонії та інших громадах”, — йдеться в повідомленні служби.

Очікується, що під дією сили тяжіння ракета повернеться на Землю, і більша її частина згорить при вході в атмосферу, хоча є побоювання, що значні фрагменти можуть вціліти.

Служба космічного спостереження і стеження Європейського союзу (EUSST) заявила, що уламки, швидше за все, увійдуть в атмосферу Землі посеред Атлантики і, ймовірно, впадуть в море, але також попередила, що північ Іспанії і Португалії та південь Італії також знаходяться в межах потенційної траєкторії польоту ракети.

“Статистична ймовірність падіння ракети на землю в населених районах є низькою”, — йдеться в повідомленні EUSST. “Однак ці прогнози мають певну невизначеність, і більш точна оцінка буде можлива лише ближче до входу в атмосферу”, — додають у службі.

Це був четвертий політ Long March 5B з моменту його першого запуску в травні 2020 року.

Під час першого польоту фрагменти ракети впали на територію Кот-д’Івуару, пошкодивши кілька будівель у західноафриканській країні, проте ніхто не постраждав. Уламки від другого польоту безпечно впали в Індійському океані, а від третього — в морі Сулу на Філіппінах.

Повторне входження ракети в атмосферу є звичайною міжнародною практикою, заявив під час брифінгу офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь, 4 листопада.

“Згаданий тип ракети використовує спеціальну технологію, розроблену таким чином, що переважна більшість компонентів, які будуть знищені шляхом абляції при вході в атмосферу, і ймовірність заподіяння шкоди авіаційній діяльності і землі вкрай низька”, — сказав Чжао.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця