<

Інтерв’ю без світла у Володимирі з представниками полку Кастуся Калиновського – білорусами, які боронять Україну

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:32 | 2.12.2022 / Новини / , , , /
Перегляди
390
/ Коментарі відсутні

До інтернет-видання «БУГ» у Володимир завітали командир білоруського полку імені Кастуся Калиновського з позивним Кит та боєць Хутір, які перебували з робочою поїздкою на Волині. Військові ламають стереотипи про те, що білоруси будуть воювати проти українців, адже самі боронять нашу державу від російських окупантів. Говорили про створення полку, ситуацію на північному кордоні, розвиток подій в Білорусі, політику Лукашенка та прогнози щодо завершення війни.

Полк імені Кастуся Калиновського був заснований невеликою групою добровольців ветеранів у 2014 році. До нього входило 10-15 осіб, які ще у 2014 році приїхали боротися за Україну, за свободу проти путінського режиму. Вже у лютому 2022 року, з початку повномасштабного вторгнення росії вони приєдналися до київської тероборони Азову, взяли до рук зброю та стали на оборону Київської області.

Як розповів командир полку Кит, білоруси брали участь в боях по обороні Бучі та ціною поту, крові і життів захищали нашу державу. Після цього їм запропонували контрактну службу в Головному управлінні розвідки, тоді вони оголосили про створення батальйону імені Кастуся Калиновського, який з часом, через збільшення кількості добровольців-білорусів доріс до полку.

“Ми не могли й подумати, що збереться така велика кількість людей і вдасться створити подібний підрозділ. Ми їздили від завдання до завдання і в проміжку записали відеозвернення із закликом до справжніх білорусів приїхати та захищати Київ. Так вийшло, що ми росли на базі ТрО Азову, але через деякий час нас утворилась уже білоруська рота, потім нам запропонували контрактну службу в ГУР МО”, – розповідає командир полку.

Нині до білоруського полку входять два батальйони: імені “Волата” та “Литвина”, з 15 людей він доріс до понад трьох сотень. Вони знаходяться на бойових позиціях на Бахмутському та Запорізькому напрямках.

Командир білоруського полку зазначив, що також у них є мережа логістики рекрутингу в Польщі та Грузії. Створили навчальну роту. Новобранці уже не йдуть без знання з «голими руками» на фронт. Завдяки підтримці українців та білорусів, забезпечені амуніцією, зброєю та усім необхідним.

Охочі приєднатись до білоруського полку імені Кастуся Калиновського повинні пройти декілька етапів перевірки, починаючи з аналізу даних листування у чат-ботах через кіберпартизанів. А також перевірки особи та її судимостей аж до поліграфа. Така серйозна перевірка проводиться, щоб унеможливити заслання ворожих агентів.

Щодо можливого на ступу зі сторони Білорусі на Волинь, бійці посилаються на слова Буданова, що наразі серйозної загрози вони також не спостерігають. Але необхідно бути готовим до розвитку різних сценаріїв, оскільки наразі у військових частинах РБ базується декілька тисяч російських солдатів та значна кількість техніки.

Боєць Хутір додав, що якщо зі сторони Білорусі все ж наважаться наступати війська на Україну, то вони першочергово прибудуть сюди, щоб захищати нашу територію. Своїм співгромадянам, яких змушують йти воювати проти нас вони радять, перетнувши кордон, здаватися в полон або ж приєднуватися до їхніх лав.

Також говорили і про події в Білорусі у 2020 році в порівнянні з Революцією Гідності. Обговорювали, чому тоді РБ не вдалось повалити диктаторський режим Лукашенка. Бійці додали, що вони ще обов’язково повернуться до даного питання, але спочатку потрібно виграти війну в Україні.

Щодо розвитку війни ат коли вона закінчиться, бійці прогнозувати не беруться, але кажуть, що ця зима буде вирішальною. Наші військові здавати своїх позицій не збираються і похолодання на це ніяк не вплинуть.

Більше цікавої інформації дивіться в інтерв’ю з представниками білоруського полку імені Кастуся Калиновського, які боряться за незалежність України проти росії.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця