<

Інтеграція в українське суспільство ромської національної меншини в частині державної реєстрації народження

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:44 | 6.08.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

З метою створення належних умов для захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, забезпечення рівних можливостей для її участі у соціально-економічному та культурному житті держави Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.11.2015 № 1393-р схвалено план дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року.

Основними завданнями з реалізації Стратегії є сприяння правовому, соціальному захисту ромів, сприяння їх зайнятості, підвищення освітнього рівня, забезпечення охорони здоров’я ромів, поліпшення житлово-побутових умов ромів, задоволення культурних та інформаційних потреб ромів.

Держава гарантує всім національним меншинам права на національно-культурну автономію: користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних навчальних закладах або через національні культурні товариства, розвиток національних культурних традицій, використання національної символіки, відзначення національних свят, сповідування своєї релігії, задоволення потреб у літературі, мистецтві, засобах масової інформації, створення національних культурних і навчальних закладів та будь-яку іншу діяльність, що не суперечить чинному законодавству.

Нововолинський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області, на   виконання основних завдань Стратегії, зокрема, щодо  забезпечення рівних можливостей ромської національної меншини в частині  реєстрації народжень, інформує про наступне.

Протягом 2017 року, у фронт офісі Акушерсько-гінекологічного відділення Нововолинської центральної міської лікарні було проведено державну реєстрацію новонародженої дитини, матір’ю якої є громадянка України, представниця ромської меншини,  малограмотна, яка не вміла ні  читати  ні  писати.

В присутності представника Нововолинської центральної міської лікарні, матір’ю дитини було подано заяву про державну реєстрацію народження відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України, безпосередньо в пологовому будинку.

Державна реєстрація народження була проведена з дотриманням норм чинного законодавства, на підтвердження факту державної реєстрації  видано свідоцтво про народження та витяг з державного реєстру актів цивільного стану громадян «Про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька згідно ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України» та вручено матері  дитини безпосередньо у закладі охорони здоров’я.

Вважаємо,  що  державна реєстрація народження стала вільно доступною для усіх дітей, незважаючи на їх етнічне походження та соціальний статус!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер