<

Ігор Гузь проти незаконного нищення будинку актриси Наталії Ужвій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
00:49 | 20.05.2015 / Новини /
Перегляди
3
/ 1 коментар

У Любомлі розбирають на частини пам’ятку історії – будинок, де народилась відома акторка театру і кіно Наталія Ужвій. Про це народному депутату України Ігореві Гузю повідомила дирекція Любомльського краєзнавчого музею.

«Цей випадок є ганебним прикладом бездіяльності місцевої влади, що не шанує свою ж історію і своїх відомих земляків», – йдеться у зверненні до нардепа. «Дерев’яний будинок батьки Н.Ужвій побудували в м. Любомль на вулиці Тильній в кінці ХІХ ст. В ньому 8 вересня 1898 року народилась відома актриса. Через короткий час сім’я переїхала на проживання в Польщу. До свого будинку Наталія Ужвій приїжджала в міжвоєнний період, а також під час відвідин м. Любомль у 1971 році, – пишуть на сайті нардепа.

У будинку постійно проживали члени сім’ї Н.Ужвій. В ньому 7 січня 1927 року народився відомий український поет, громадський та державний діяч Ростислав Братунь.

Після 1945 р. будинок перейшов у приватну власність жителів міста,які не мали стосунку до родини Ужвій. У січні 2013 року помер його останній власник. Тоді ж Любомльський краєзнавчий музей звернувся до райдержадміністрації з проханням викупити будинок у спадкоємців і створити там музей Наталії Ужвій. Ще до того часу зусиллями колективу музею були зібрані експонати для майбутнього музею. На рівні заступника райдержадміністрації було домовлено, що адміністрація викуповує будинок у спадкоємців і в подальшому там буде створено музей Н. Ужвій. Минув рік із того часу. Спадкоємці не змогли довше чекати, коли влада викупить будинок і продали іншому власнику», – повідомили в музеї.

Будинок і територія садиби, як пам’ятка історії місцевого значення, охороняється державою. Відомо, що за охорону і збереження пам’яток на території міста Любомль несе відповідальність голова міської ради. Залишається загадкою, як мер міста дозволив приватизувати територію і сам будинок. Реагуючи на сполох громади, народний депутат Ігор Гузь надіслав депутатське звернення до прокурора Волинської області Дмитра Чепіжака з проханням провести перевірку викладених у зверненні фактів, встановити винуватців злочину та притягнути їх до відповідальності, аби в подальшому не допустити подібних фактів руйнування історичних пам’яток.

Нагадаємо, в Любомлі зруйнували будинок, в якому народилась Наталія Ужвій.

вапрол




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер