<

Ігор Гузь ініціює вибори міських голів у два тури – навіть у найменших містах

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:50 | 17.10.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ 1 коментар

Реалізація ініціативи потребує внесення змін до Конституції.

Пропозицію проведення виборів міських голів у два тури озвучив народний депутат Ігор Гузь, опублікувавши відповідне відео на своїй сторінці у соцмережі.

Її парламентар найближчим часом внесе на розгляд Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, де обіймає посаду заступника голови. Також виступить із нею під час пленарного засідання.

Ініціативу проведення виборів міських голів у два тури озвучив народний депутат Ігор Гузь, опублікувавши відповідне відео на своїй сторінці у соцмережі. Її реалізація потребує внесення змін до Конституції. Ініціативу парламентар найближчим часом внесе на розгляд Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, де обіймає посаду заступника голови. Також виступить із нею під час пленарного засідання.

 «Суть моєї ініціативи дуже проста: задля справедливості, підвищення конкуренції на виборах міських голів – внести зміни у чинне законодавство, аби керманичів міст обиралися у два тури», – розповідає депутат.

Він зауважив, що на сьогоднішній день стоїть межа: вибори міських голів проводяться у два тури, якщо кількість населення міст становить 100 і більше тисяч жителів. Якщо ж менше – вибори проходять в один тур.

«У першому турі кандидат може отримати 20 % підтримки голосів, при тому, що у нас явка в середньому 55-65 % виборців. Натомість 80 % виборців або не голосували за цього голову, або не прийшли на дільниці. З тими, хто не прийшов – все зрозуміло. А от хто не голосував, очевидно, це – несправедливо. Вважаю, навіть якщо кількість населення міста всього три тисячі жителів, вибори все одно повинні відбуватися у два тури. І не треба говорити, що це дуже великі додаткові кошти, абсолютно ні», – переконаний Ігор Гузь.

Він наводить приклад виборів міського голови Ковеля, що вже відбулися двічі за одним і тим самим принципом.

«Ковель – місто обласного підпорядкування і з кількістю жителів 67 тисяч. Вибори міського голови у 2010 і 2015 роках відбуваються за тим самим принципом: головними конкурентами є два тих самих кандидати й програш становить всього у 200-300 голосів. Якби була двотурова система, тоді була б абсолютно справедлива історія: жителі цього міста могли б проголосувати у другому турі переважною більшість голосів – 50 + 1 голос. Вважаю, що межа в 100 тисяч населення – несправедлива. Які аргументи? Ми повинні прагнути зміни еліт. Тому що багато людей, які на своїх місцях перебувають дуже довгий період, вони зможуть сконсолідувати сформований десятками років свій електорат. Натомість, інші люди будуть голосувати за багато інших кандидатів, які не мають можливості виграти вибори, бо немає другого туру», – каже нардеп.

 Він переконаний, що введення двотурової системи виборів уможливить прийти до влади багато молодих людей, які думають по-іншому, ніж «старі» еліти, й прагнуть суттєвих змін для місцевих жителів.

«Буду не тільки в комітеті відстоювати цю позицію. Закликаю не боятися цього процесу органів місцевого самоврядування. До ОТГ такі зміни не матимуть жодного стосунку. Сподіваюся, комітет і парламент захочуть цю позицію почути. І як показує приклад великих міст, двотурова система гарно спрацювала: міський голова, який отримав понад 50 % голосів на виборах, він має впевненість у тому, що саме більшість жителів міста його підтримала», – підсумував обранець.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок