<

Ігор Гузь: Верховна Рада прийняла ряд важливих рішень для підвищення обороноздатності країни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:12 | 16.03.2022 / Новини / , /
Перегляди
1255
/ 1 коментар

15-го березня відбулася сесія Верховної Ради у Києві, яку відвідали також волинські нардепи, серед яких – народний депутат від 19 виборчого округу Ігор Гузь.

Засідання було надважливим, оскільки депутати прийняли ряд рішень, які підтримають економіку України у воєнний час. Вони стосуються підвищення обороноздатності країни та питань соціального захисту, повідомив парламентар на своїй сторінці у фейсбуці.

Які законопроєкти прийняли депутати та що вони значать для українців?

Підтримали законопроєкти у сфері економіки:

1. Законопроєкт №7137д про додаткові податкові стимули для підтримки бізнесу. Він передбачає під час війни:

скасування акцизу на пальне, ставку податку на додану вартість для ввезення пального знизили з 20% до 7%;

-великий бізнес зможе скористатися спрощеною системою оподаткування та сплачувати єдиний податок.

ФОПам другої-третьої груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Такі суми будуть сплачені коштом дербюджету. З 1-го березня і до припинення воєнного стану ФОПи 1-3 груп не сплачують ЄСВ за себе;

– на період воєнного стану ФОПи не сплачують ЄСВ, якщо не отримують доходу;

– знімається відповідальність за несвоєчасну сплату за споживчими кредитами;

– благодійна допомога, надана учасникам бойових дій та особам, які живуть на території бойових дій, не оподатковується ПДФО.

– з 24-го лютого 2022 року до кінця 2022 року власники звільняються від сплати податку за землю, розташовану на територіях, де йдуть бої.

2. Законопроєкт №7038д про збільшення ренти на видобуток газу на час воєнного та надзвичайного стану. Він передбачає зростання надходжень до бюджету на 30,6 млрд грн у 2022 році за рахунок приватних газодобувачів. За ці кошти передбачене фінансування підвищення зарплат військовим та забезпечення виплат за єПідтримкою. 

3. Законопроєкт №7133 про гарантії держави, що в умовах воєнного стану вчителі не звільняються з роботи, їм гарантується заробітна плата, зокрема здобувачам освіти, працівникам навчальних закладів, закладів освіти, наукових установ, на час особливого періоду гарантується організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, найбільш безпечній для його учасників.

Закон також гарантує збереження місця роботи, середнього заробітку, виплату стипендії та інших виплат, передбачених законодавством, а також місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (за потреби).

Ухвалені законопроєкти у сфері підвищення соціального захисту громадян:

1.  Законопроєкт №7151 про визнання добровольців ТРО ветеранами війни. Відтепер добровольці тероборони зможуть визнаватися учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни; запроваджується соцзахист нової категорії осіб – сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

2. Законопроєкт №7140-1 про спрощення варіанту звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми, звільняються від військової служби.

3. Законопроєкт №7160 передбачає лібералізацію трудового законодавства в умовах воєнного стану. Згідно з документом, роботодавцям дозволяється підписувати з новими працівниками термінові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Ухвалені законпроєкти у сфері підвищення обороноздатності держави:

1. Законпроєкт №7161 про збільшення в особливий період загальної чисельності Держприкордонслужби на 7000 військовослужбовців.

2. Законопроєкт №7167 про збільшення на 67 млрд видатків на армію, перерозподіл обсягів надання держгарантій в межах граничного розміру гарантованого державою боргу та обмеження використання коштів дорожнього фонду.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа