<

Хто з українців бореться за нагороди для інших країн?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:17 | 22.08.2016 / Новини /
Перегляди
31
/ Коментарі відсутні
За 25 років незалежності українське громадянство змінили 135 спортсменів. Багато з них представляли інші країни на Олімпіаді в Ріо. Хтось поїхав через розчарування у ставленні до спорту, хтось — за сімейними обставинами.

Україну на літній Олімпіаді в Ріо представляють 206 спортсменів у 27 видах спорту. Це найменша делегація України на Олімпійських іграх з 1996 року, – пише Громадське. 

Для участі в Олімпіаді спортсмен чи команда мають отримати олімпійську ліцензію. Зазвичай такі ліцензії заробляють на чемпіонатах світу і Європи, і правила відбору встановлюються окремими федераціями видів спорту.

Окрім цього, чимало українських олімпійців міняють громадянство та переходять до команд інших країн, мотивуючи це низькою оплатою та відсутністю умов для тренування.

За 25 років незалежності України українське громадянство змінили 135 спортсменів. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив міністр молоді та спорту Ігор Жданов.

«135 спортсменів за всі роки незалежності змінили громадянство і взялися виступати за інші країни. Наскільки мені відомо, у 2015 році чотири спортсмени перейшли до інших держав. Там були не матеріальні чинники, а у зв’язку із заміжжям, це Латвія й Аргентина», — сказав Жданов.

Після Літньої олімпіади в Лондоні 2012 року з української збірної пішли п’ятеро потенційних претендентів на нагороди в Ріо.

РОСІЯ 

Олімпійський чемпіон Пекіна Артур Айвазян та чемпіонка Європи 2012 року з метання списа Віра Ребрик отримали російське громадянство після Анексії Криму. Але на Олімпіаду в Ріо вони не потрапили, оскільки Айвазян не відбув трирічного карантину при зміні громадянства, а Ребрик разом з усією російською легкоатлетичною збірною відсторонили від участі через допінговий скандал.

Спортивний гімнаст Микола Кусенков — переможець та призер етапів кубка світу, багаторазовий чемпіон України. У 2012 в Лондоні у складі української команди посів 4 місце у фіналі командних змагань, а також 4 місце у багатоборстві. В 2012 році оголосив про зміну громадянства та перехід до російської збірної.

Микола Куксенков в абсолютній першості фінішував четвертим на Олімпійських іграх в Лондоні- 2012. Фото НОК України

«Люди, які називають мене зрадником, навіть близько не уявляють, що таке спортивна гімнастика в Україні. Я оперувався за свої гроші — у держави їх не було. У нас елементарно не виділяли кошти на збори. Коли ти віддаєш все, в першу чергу здоров’я, а тебе в гріш не ставлять — це нестерпно», — прокоментував зміну громадянства Куксенков.

У пробі, взятій у спортсмена 15 березня 2016 року був виявлений мельдоній – препарат, який входить до списку заборонених з 1 січня нинішнього року, але до участі в Олімпійських іграх Куксенкова допустили. У складі збірною Росії під час змагань з командної першості у спортивній гімнастиці Микола Куксенков отримав срібну нагороду в Ріо.

Також за збірну Росії в Ріо виступали волейболісти Костянтин Бакун та Наталія Гончарова, а також єдиний український спортсмен, який представляв Україну на всіх п’яти попередніх літніх олімпіадах —віндсерфінгіст Максим Оберемко. Його найкращим результатом стало 12 місце в Пекіні. Після анексії Криму Оберемко вирішив залишитись на півострові та прийняти російське громадянство. Не зважаючи на протест парусної федерації України виконком Міжнародного олімпійського комітету у березні 2016 дозволив Оберемку представляти Росію у Ріо, де він посів 16 місце у загальній турнірній таблиці з вітрильного спорту.

АЗЕРБАЙДЖАН 

Байдаристка Інна Осипенко-Радомська, яка принесла Україні золото Пекіну, бронзу на олімпіаді в 2004 і два срібла в Лондоні змінила громадянство у 2014 році і у Ріо представляє Азербайджан.

«Не зважаючи на патріотизм до своєї країни, вирішила виступати за збірну Азербайджану. З’явилися такі моменти, які змусили мій патріотизм відійти вбік. Потрібно було думати про майбутнє своє і своєї родини. Я люблю Україну, однак нинішня ситуація змусила щось змінювати у своєму житті. Дуже хочу поборотися за медаль в Ріо-де-Жанейро», — пояснила свій вчинок Осипенко-Радомська в інтерв’ю виданню «Вголос».

На Олімпіаді-2012 в Лондоні Інна Осипенко-Радомська виборола дві срібні нагороди для збірної України. Фото НОК України

Інна Осипенко-Радомська фінішувала третьою в індивідуальних змаганнях на байдарках на дистанції 200 м в Ріо і отримала бронзову нагороду.

Каноїст, володар срібної нагороди в Ріо Валентин Дем’яненко до 2007 року представляв національну збірну України. Золотий призер Чемпіонату світу  2005 у Загребі перейшов до команди Азербайджану, але не встиг кваліфікуватись на олімпійські ігри в Пекіні

«Я не відразу прийняв пропозицію азербайджанської сторони про перехід, мені необхідно було трохи часу, щоб подумати. Швидше за все, вирішальний вплив зробили можливості в цій країні, яких більше, ніж в Україні», — сказав Дем’яненко.

Валентин Дем’яненко (Азербайджан) та золотий призер Ріо Юрій Чебан (Україна) на олімпійському п’єдесталі. Фото НОК України

Ще одну срібну нагороду Азербайджану принесла Марія Стадник у змаганнях з вільної боротьби.

Стадник змінила громадянство ще 2007 року через неможливість конкурувати за місце у збірній України з олімпійською чемпіонкою Іриною Мерлені. Для Азербайджану вона виграла дві нагороди олімпіад у Пекіні та Лондоні, а також стала чемпіонкою світу у 2009 та Європейських ігор у 2015.

«Я переїхала до Азербайджану щоб втілити свої мрії в реальність. Але я не перестала бути українкою. Все одно я тут живу і тренуюся. А відсиджувати багаторічну паузу, щоб виступати за українську збірну я не буду», — сказала Марія Стадник в інтерв’ю виданню «Главред» у 2010 році.

Спортивні гімнасти Олег Степко та Петро Пахнюк також представляють команду Азербайджану на Олімпіаді-2016.

Двічі срібний призер України Степко вважався найперспективнішим гімнастом країни. Він носить титул чемпіона Європи-2013. В Лондоні спортсмен посів 4 місце. Міжнародна федерація гімнастики у лютому 2014 не затвердила перехід гімнаста до азербайджанської федерації.

«Крім Азербайджану, інших пропозицій не було. Позначилося важке становище в країні плюс починалися військові дії на Сході. Самі розумієте, яке фінансування спорту у нас в країні. А в Баку до нас, спортсменів, хороше ставлення: є зали, належні умови, є все, щоб розвиватися. Чому я повинен «гробити» свій талант у старому залі в Україні, якщо тут є нове обладнання»сказав Степко.

Срібний призер Всесвітньої універсіади в Казані-2013 Петро Пахнюк змінив громадянство у травні 2014 і разом з Олегом Степком переїхав до Азербайджану.

В Ріо в абсолютній першості серед чоловіків у спортивній гімнастиці Степко посів 22 місце, а Пахнюк – 34.

За команду Азербайджану у Ріо також виступають українська легкоатлетка Ганна Скидан, яка посіла 13 місце у загальному заліку у метанні молота, Ольга Сенюк у стрільбі з лука стала 37, велосипедистиМаксим Аверін та Олена Павлюхіна, триатлоніст Ростислав Пєвцов,Яна Алєксєєвна у чвертьфіналі з боксу програла китайській спортсменці.

Молдова

За збірну Молдови в Ріо у веслуванні на каное виступають українціОлег та Сергій Тарновські.

Сергій Тарновський прийшов третім в одиночному змаганні на дистанції 1000 метрів, але Міжнародна федерація веслування на байдарках і каное тимчасово відсторонила Тарновського від змагань через позитивний результат допінг-проби перед змаганнями.

Молдавського спортсмена Сергія Тарновського (праворуч) можуть позбавити олімпійської нагороди через позитивний результат допінг-проби. Фото Олімпійського комітету Молдови

Про можливі санкції стосовно 19-річного спортсмена поки що не повідомляється. Його брат, Олег Тарновський у веслуванні на каное на 200 метрів прийшов четвертим.

Інші країни

У команді Ізраїлю українські легкоатлетки Ганна Князева-Міненко таМаргарита Дорожон, та важкоатлет Ігор Ольшанецький. 

Срібна призерка Чемпіонату Європи з сучасного п’ятиборства 2012 рокуІрина Хохлова виступає за збірну Аргентини. У загальному заліку вона посіла 28 місце.

У команді Туреччини — двоє українців. Срібний призер чемпіонату Європи з легкої атлетики 2012 року Шериф Османоглу (раніше Шериф Ель-Шериф) у травні 2013 змінив українське громадянство, за його словами через те, що сповідує іслам і змінив ім’я.

Плавчиня, рекордсменка України на 100 і 200-метрівці брасом, чемпіонка світу та Європи-2013 серед юніорів Вікторія Солнцеваприйняла турецьке громадянство в 2014 році. В Ріо виступала під новим ім’ям Вікторія Зейнеп-Гюнеш.  

У збірній Грузії у стрільбі з лука виступала Юлія Лобжанідзе, посіла 57 місце в індивідуальних змаганнях.

Чемпіонка України з сучасного п’ятиборства Олена Потапенко на ХХХІ літніх олімпійських іграх представляє Казахстан, її результат – 10 місце у турнірній таблиці.

Українець Руслан Наконечний у 2014 році отримав право представляти в Ріо збірну Латвії. П’ятиборець Наконечний був змушений переїхати у 2014 році з рідного Донецька:

«Почалися перемовини чи можу я приїхати, чи потрібен я. З’ясувалось, що потрібен. Мене були раді віддати з перших хвилин, адже я був зареєстрований у регіоні, який зараз не існує», — так Наконечний прокоментував свій переїзд.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер