<

Хто із волинян претендує на посаду у Верховному Суді

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:38 | 7.01.2017 / Новини /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Скористатися реформами судової системи і потрапити на найвищі щаблі суддівської системи вирішило 15 волинян.

Серед претендентів на посади у Верховному Суді України – судді волинських судів та два викладачі. Про це йдеться у матеріалі Волинь 24 з посиланням на «Четверту владу».

Згідно із новим законом «Про судоустрій і статус суддів», суди найвищої касаційної інстанції – Вищий господарський суд, Вищий адмінсуд, Вищий спеціалізований суд – ліквідовуються. Натомість будуть створені відповідні касаційні підрозділи у складі Верховного Суду.

У листопаді Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила про конкурсний відбір на 120 вакантних посад суддів у складі Верховного Суду.

Бажання взяти участь у конкурсі на посади суддів Верховного Суду України виявили 846 осіб.

Як повідомляє кампанія «Чесно.Фільтруй суд», до самого конкурсу допустили 653 кандидати. 71%, тобто 464 особи із них, склали діючі судді, а 189 кандидатів – люди «не з системи», тобто науковці і адвокати.

Із Волинської області документи подали і були допущені до конкурсу 15 осіб. Із них – 13 суддів та двоє науковців.

Семеро кандидатів-суддів із Волині представляють Апеляційний суд Волинської області: Віктор Гапончук, Оксана Здрилюк, Алла Карпук, Світлана Киця, Андрій Овсієнко, Микола Русинчук та Віктор Стрільчук.

Троє претендентів – із Луцького міськрайонного суду: Віталій Ковтуненко, Андрій Сівчук і Олег Ющук.

Крім того, потрапити до Верховного Суду висловили бажання суддя ківерцівського суду Олександр Костюкевич, ковельського – В`ячеслав Лесик і рожищенського – Іван Сіліч.

Серед волинських науковців – два претенденти: доцент Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Вікторія Кондратішина та доцент Луцького національного технічного університету Алла Земко.

Більшість претендентів (9 кандидатів) на посади у Верховному Суді хочуть працювати у Касаційному цивільному суді. Решта віддала перевагу Касаційному кримінальному суду.

Хто ці люди?

Претендент на посаду судді в Касаційному кримінальному суді Віктор Гапончук з 2006 до 2010 року працював суддею в Любешівському районному суді, згодом його перевели в Апеляційний суд Волині. Там він входить до палати з розгляду кримінальних справ.

Претендентка на посаду у Касаційному цивільному суді Оксана Здрилюк – суддя із багаторічним стажем. Ще у 2000 році Верховна Рада призначила Оксану Здрилюк безстроково на посаду судді Луцького міського суду. У 2004 році міський суд перетворили у міськрайонний, у 2006 році Оксана Здрилюк перейшла працювати у палату з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Волині.

Ще одна кандидатка у Касаційний цивільний суд Алла Земко – випускниця Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого (у 1998 році)., кандидат юридичних наук (з 2004 року), доцент кафедри філософії (з 2005 року). На кафедрі філософії, політології та права Луцького національного технічного університету працює з 1997 року.

Алла Карпук, яка також претендує на робоче місце в Касаційному цивільному суді, багато років працює в судовій системі. Ще у 2001 році Верховна рада обрала її безстроково на посаду судді Луцького районного суду, з 2005 року Алла Карпук працює в судовій палаті із розгляду цивільних справ Апеляційного суду Волинської області.

До того ж Касаційного цивільного суду планує потрапити і ще одна колега Алли Карпук по Апеляційному суду Волині Світлана Киця. Вона також в апеляційному суді працює з 2005 року, а до того працювала у Луцькому міському і міськрайонному судах.

Суддя Віталій Ковтуненко, який вже чимало років працює в Луцькому міськрайонному суді і претендує на посаду у Касаційному цивільному суді, добре відомий у Луцьку. Багато говорили про нього у 2013 році, коли він судив і садив під домашній арешт активістів луцького Євромайдану. Згодом про Ковтуненка писали коли він порушивши правила дорожнього руху утік від активістів Самооборони Волині.

У 2015 році проти судді прокуратура відкрила кримінальне провадження через постановлення завідомо неправосудного рішення та службове підроблення. Провадження закінчили, однак суд досі не виніс остаточного рішення у справі Ковтуненка.

Багато говорили і про скандал із будинком Віталія Ковтуненка, який той викупив у банку через нібито несплату громадянкою Ольгою Таран кредиту.

Претендентка на посаду судді у Касаційному кримінальному суді Вікторія Кондратішина тривалий час займається адвокатською практикою та працює заступником декана юридичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, доцентом кафедри кримінального права і процесу.

Ще один претендент на посаду судді Касаційного цивільного суду Олександр Костюкевич працює суддею з 2002 року. Починав працювати у Луцькому районному суді, з 2007 року став заступником голови Луцького міськрайонного суду. У 2009 році переведений у Ківерцівський районний суд, який того ж року очолив і керує ним досі.

В`ячеслав Лесик, який претендує на посаду в Касаційному кримінальному суді, після закінчення Харківського юридичного інституту у 1987 році деякий час працював слідчим в райвідділі міліції. У 1990 році став суддею Ратнівського районного суду. У 2009 році його перевели до Ковельського районного суду, який він у 2011 році і очолив.

Суддя Андрій Овсієнко з 2005 до 2011 року працював у Турійському районному суді, в 2011 році його перевели до Апеляційного суду Волинської області. Деякий час був заступником голови цього суду.

Колега Андрія Овсієнка Микола Русинчук – один з ветеранів Апеляційного суду Волинської області. Тут він працює з 2001 року.

А от суддя Андрій Сівчук – ветеран Луцького міськрайонного суду. У ньому він працює з 2003 року. Останнім часом про Андрія Сівчука також багато говорять у Луцьку. В квітні минулого року цей суддя не побачив хуліганства у діях одіозного рівненського поліцейського Олександра Волошина.

У серпні та вересні минулого року луцькі патрульні двічі зупиняли суддю за порушення правил дорожнього руху. Якщо в одній ситуації суд його виправдав і скасував усі три постанови патрульних складених на нього, то в другій ситуації, коли його зупинили за кермом в стані алкогольного сп`яніння, суд уже вирішив притягнути до відповідальності Андрія Сівчука: призначив штраф і позбавлення водійських прав на рік.

В грудні минулого року Андрій Сівчук розглядав справу про вилучення 108 кілограмів бурштину в Луцьку і відмовився накладати арешт на нього і це рішення скасував апеляційний суд, а також погодився зняти арешт із 70 тисяч доларів і 10 тисяч євро вилучених із банківської скриньки затриманого на хабарі керівника ДАБІ Волині.

Суддя Іван Сіліч вже чимало років працює в Рожищенському районному суді і вже майже п`ять років його очолює.

Натомість суддя Віктор Стрільчук безстроково призначений суддею Апеляційного суду Волинської області ще у 2006 році. Зараз Віктор Стрільчук є заступником голови суду.

Суддя Олег Ющук, який сподівається отримати посаду в Касаційному кримінальному суді, – ще один з тих, про яких чимало говорили в Луцьку останнім часом. Так, у 2014 році він відмовився арештовувати 90 тисяч пляшок контрафактної горілки, яку виявили активісти.

Минулого року Олег Ющук вирішив не карати поліцейського, якого луцькі патрульні затримали у Луцьку п`яним за кермом. Також суддя хотів заборонити журналістам і активістам відеозйомку судового засідання у справі про хуліганство одіозного рівненського поліцейського Олександра Волошина. В листопаді минулого року прокуратура оголосила підозру Олегу Ющуку у кримінальному провадженні про звільнення з-під варти небезпечного злочинця.

Суддею Олег Ющук працює з 2002 року і вже встиг безкоштовно отримати у Луцьку чотирикімнатну квартиру.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця