<

Гроші боржників на банківських рахунках зможуть арештовувати автоматично

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:15 | 20.06.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Верховна Рада має намір увести автоматизований арешт коштів на банківських рахунках боржників.

За прийняття за основу законопроекту №6232 проголосували 253 депутати, – повідомляє Економічна правда.

Законопроект передбачає внесення зміни в ряд процесуальних кодексів і зміни процедури ведення судового розгляду.

Законопроект пропонує встановити, що в судах функціонує система автоматизованого арешту коштів, що забезпечує оперативне накладення арешту на кошти, що є на банківських рахунках.

Інформація про арешт коштів вносяться суддею на підставі відповідної ухвали суду, скріплюється його електронним цифровим підписом і підлягає кодуванню.

Несанкціоноване втручання в роботу системи автоматизованого арешту коштів призводить до відповідальності, установленої законом.

У випадку забезпечення позову шляхом накладення арешту на кошти, що перебувають на банківському рахунку, рішення про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з моменту його винесення шляхом внесення відповідного запису в систему автоматизованого арешту коштів.

Також за заявою стягувача суд може накласти арешт на кошти особи, що має заборгованість, що не оскаржується зазначеною особою або підтверджена судовим рішенням, що вступило в законну дію.

Відповідно до законопроекту, у господарському й цивільному видах судочинства вводиться можливість стягнення заборгованостей, що не заперечуються, у порядку наказного провадження.

Так, за заявою особи, якій належить право вимоги про стягнення грошової заборгованості, що не заперечується, за письмовими договорами, що не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (160 000 гривень), суд видає судовий наказ про стягнення заборгованості з боржника.

Заява про видачу судового наказу розглядається без виклику заявника й боржника й без проведення судового засідання.

У цивільному процесі не допускається стягнення в наказному провадженні заборгованості, що випливає з договорів з фізичною особою, що не є підприємцем, крім стягнення заборгованості із заробітної плати, оплати житлово-комунальних, телекомунікаційних послуг.

Наказне провадження в цивільному судочинстві може бути застосоване для розгляду вимог про стягнення аліментів, про повернення вартості товару неналежної якості, про стягнення фізичною особою неоскаржуваної заборгованості з юридичної особи або фізичного підприємця.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок