<

Громадські активісти у Луцьку вимагають змінити проект пам’ятника Небесній сотні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:27 | 17.07.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Громадські активісти та архітектори наполягають на зміні проекту пам’ятника лучанам із Небесної сотні.

На їхню думку, той, що уже затвердили, є типовим «радянським» і не відображає ідей Майдану, за які загинули хлопці, він – недосконалий з естетичної точки зору і не вписується в загальний ансамбль Меморіалу Слави, – повідомляє Громадське.Волинь

https://youtu.be/xC7afhpTo38

Секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко на засіданні профільної комісії розповів про те, що проект 4-метрової стели погоджений із батьками. Оскільки цей пам’ятник – надмогильний (буде розташований на могилі Василя Мойсея – авт.), то його проект не потребує узгодження з громадськістю, переконаний посадовець. А Петро Троневич, начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради, вважає, що з трьох десятків проектів, той, який запропонувала місцевий скульптор Ірина Дацюк, – найкращий.

З позицією представників влади зовсім не погодилися активісти й фахівці. На переконання історика Лариси Понєдєльник, пам’ятник загиблим лучанам не може бути лише справою батьків, адже йдеться про ідеї Майдану. До того ж, громада надає на його спорудження кошти. Архітектор Євген Ходаківський засумнівався у законності відбору проекту саме Ірини Дацюк – адже раніше до цього скульптора було чимало претензій щодо фаховості. Активіст «Автомайдану України» Олексій Дмитрієв переконаний, що спорудження будь-якого пам’ятника зараз не на часі, бо грошей не вистачає на допомогу військовим в АТО. А історик та краєзнавець Ігор Левчукзапропонував встановити тимчасовий монумент і провести відкритий конкурс із залученням фахівців. Він також навів приклад Львова, де вирішено не будувати жодних пам’ятників поки в країні триває війна.

Міська влада планує відкрити стелу 23 серпня – у цьому активісти теж вбачають певну радянську закономірність відкривати пам’ятники до якихось дат. Громадськість пропонує відтермінувати роботи на місяць, аби підшукати кращий проект й утілити його з урахуванням того, що деякі елементи стели вже готові. Голова комісії Павло Данильчук зобов’язався зустрітися з батьками загиблих лучан і переконати їх в такій необхідності. З цим категорично не погодився Сергій Григоренко, який вважає, що активісти спохопилися запізно. А ще один член комісії – депутат міської ради Микола Дендиберін – запропонував перейняти досвід львів’ян і надалі не будувати пам’ятників під час війни.

Скульптора Ірини Дацюк на засіданні не було, оскільки вона перебувала у Львові.

Члени комісії також вирішили спрямувати на доопрацювання проект Центральної алеї у Гаразджі, де поховані загиблі військові з Волині. На їхню думку, він теж недосконалий.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер