<

ГПУ провела слідчий експеримент у справі за фактом перешкоджання акціям протесту на Майдані

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:58 | 26.12.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ коментарі 2

Прокурори Генеральної прокуратури провели слідчий експеримент у кримінальному провадженні за фактом перешкоджання мирним акціям протесту на Майдані Незалежності у Києві.

Про це інформує УНІАН з посиланням на відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

«Прокурори ГПУ 24-го грудня 2019-го року провели слідчий експеримент за участю свідка у кримінальному провадженні за фактами перешкоджання проведенню зборів та мітингів у листопаді 2013 – лютому 2014-го року на Майдані Незалежності в Києві з метою підтвердження показань інших свідків щодо пострілів в сторону готелю «Україна» з місця, де перебували правоохоронці», – йдеться у повідомленні.

У ГПУ зауважують, що процесуальне керівництво у цьому провадженні здійснює Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами 2013 – 2014 роках.

В зв’язку з передачею слідства від Генпрокуратури до уповноважених органів досудового розслідування (за законом прокуратура втратила функцію слідства з 20-го листопада 2019-го року) певні слідчі дії в провадженнях щодо подій на Майдані в 2013-2014-х роках проводять прокурори ГПУ, поінформували у відомстві.

Як повідомлялось раніше, 27-го листопада генеральний прокурор України Руслан Рябошапка анонсував проведення ряду слідчих експериментів у справах Майдану, які пов’язані із застосуванням насильства. Він зазначав, що більшість слідчих експериментів можна було провести ще п’ять років тому.

З 20-го листопада прокуратура втратила повноваження розслідувати кримінальні провадження, тому всі справи про злочини проти активістів Революції гідності мають бути передані до органів досудового розслідування. Всього планується передати 114 справ про злочини під час Революції гідності. Зокрема Державному бюро розслідувань – 50, Національному антикорупційному бюро – 43. Решта – Національній поліції, СБУ і Державній податковій службі.

У листопаді у центральному апараті Держбюро розслідувань було створено окремий підрозділ з розслідування злочинів, вчинених під час масових протестів у 2013-2014 роках. Цей підрозділ входить в Управління розслідування військових злочинів, слідчі якого мають доступ до державної таємниці.

За словами директора ДБР Романа Труби, на першому етапі цей підрозділ складатиметься з 25 осіб. Генпрокурор Руслан Рябошапка повідомляв, що до ДБР мають перейти близько 27 слідчих з ГПУ і, таким чином, загальна кількість слідчих у «майданівських» справах у ДБР становитиме біля 50 осіб. 3 грудня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№ 2116).

Законом передбачено, що для забезпечення безперервності та ефективності досудових розслідувань у справах Майдану слідчі органів прокуратури, прокурори можуть бути переведені, за їхньою згодою, без обов’язкового проведення конкурсу, до ДБР, але не пізніше 11-го січня 2020-го року.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер