<

Газовики на Полтавщині нищать унікальне скіфське городище: археологів туди не допустили

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:54 | 19.08.2020 / Новини / , , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Біля селища Комишня Миргородського району на Полтавщині при будівництві газової свердловини знищують унікальне за збереженістю городище скіфської доби.

У відвалах городища було зібрано фрагменти ліпних посудин, фрагменти скіфської пряжки та наконечники стріл (V-III ст. до н.е.), – інформує у фейсбуці Охоронна археологічна служба України.

“SOS!!! Максимальний репост!!! Прямо зараз на Полтавщині знищується унікальне за збереженістю городище скіфського часу. Роботами з будівництва свердловини 60 Комишнянського НГКР, які виконує Філія ГПУ “Полтавагазвидобування” АТ “Укргазвидобування” вже знищено понад 10.000 квадратних метрів об’єкта культурної спадщини. Більш ніж 200 метрів валу зрівняні з землею”, – йдеться у повідомленні.

Археолічна служба пише, виходячи з подій що відбуваються, їм стає зрозуміло, що забудовник не налаштований до конструктивного діалогу, а правоохоронні органи не квапляться виконувати свою роботу, тож запобігти подальшому руйнуванню може лише широкий суспільний резонанс.

“Факт його руйнування виявлений експедицією Охоронної археологічної служби України 06.08.2020 року, про що невідкладно було повідомлено Укргазвидобування, Нафтогаз України, Департамент культури та туризму Полтавської обласної державної адміністрації та Національну поліцію України.

Однак сьогодні (17-го серпня, – ред.) при спробі провести обстеження зруйнованої частини, археологи були недопущені на об’єкт та відтіснені охороною з автоматичною зброєю!”, – йдеться в дописі служби.

Стаття 19 Закону України “Про охорону археологічної спадщини” передбачає, що юридичні тафізичні особи, у користуванні або володінні яких перебувають археологічні об’єкти, повинні, зокрема, негайно інформувати про нововиявлені об’єкти або предмети в межах території, яку вони використовують для своєї діяльності; сприяти і не перешкоджати будь-яким роботам з виявлення, обліку та вивчення археологічних об’єктів або предметів.

“Тож просимо максимального репосту, а особливо за участі ЗМІ”, – зазначають у службі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця