<

Господарі луцького авторинку: хто збирає «вершки» і що йде у бюджет

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:09 | 16.02.2023 / Новини / , , /
Перегляди
1671
/ коментарі 2

Продавці автівок з луцького авторинку вже не один рік скаржаться, що плата за місце зростає, а на ринку процвітає «рейдерство» і хаос. Порядок мало б навести місцеве комунальне підприємство, але воно переклало ці функції на приватних посередників, які пов’язані із відомим бізнесменом-ресторатором та кримінальним авторитетом.

Що відбувається на найбільшому автомобільному ринку заходу України, хто заробляє на продажі місць та хто там насправді господарює, – з’ясував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Ціни різні, чеків не видають: продавці автівок про умови на авторинку вздовж вулиці Єршова

“Минулого року продавав своє авто. Перший раз приїхав туди о 4-тій ранку. Став за кільцем. Через дві години приїжджає BMW, виходить з нього бидло і починає кричати, що це його місце, бо там гілочки лежать. Я його послав. Потім ще одна автівка приїжджає, чоловіки з Рівного, але продають машини на авторинку вже років 10. Почали казати, що я не правий, а потім і погрози про пробиті шини і подерті двері пішли”, — писали користувачі фейсбуку ще у 2021 році у місцевій спільноті “Автоандони Луцька”. Таких коментарів під дописом можна знайти безліч.

Луцький авторинок – найбільший на заході України. Він вміщує до 2500 автівок. Хоча так було не завжди. До таких масштабів ринок виріс за останні 10-15 років з розмірів невеликої автостоянки на сотню-дві авто.

Нині авторинок Луцька уже можна ділити на сектори. За останні роки він розрісся далеко за свої першопочаткові межі, тобто так званої “клітки” на вулиці Єршова, 6. Зараз автомобілі виставляють на продаж ще вздовж вулиць Єршова, Індустріальна та Карбишева – прямо на проїжджій частині. 

Спочатку це робили безкоштовно, але кілька років тому, коли явище стало масовим, стихійна парковка перетворилася в комерційну і плату за торгові місця почали справляти і тут.

Нині продавці автомобілів, які орендують місця на авторинку (проїжджій частині) вздовж вулиці Єршова, нарікають на те, що немає ані фіксованої плати за місце, ані гарантії того, що місце залишиться за продавцем.

Продавець Роман каже, що чеків йому за оплату оренди місця не дають, платить 200 гривень, а кому – не знає.

“Я плачу за день оренди 200 гривень: заплатив, постояв і поїхав. Буває і по 50 гривень, залежить від людини, яка збирає кошти. Тут люди самі скажуть, куди можна стати, де є місце. Чеків не дають, просто платиш та й все”, – каже Роман.

Журналісти поспілкувались з десятьма продавцями авторинку і усі вони кажуть, що схема “стали на місце і дали гроші” – діє не один рік на цій частині ринку. Відповідно, ані чеків, ані гарантій продавці не мають. Але є й торговці, які таки уклали договори на свої місця.

“Я вже 5 років укладаю щороку договір. За місце плачу 100 гривень — один день. Ціни змінювали протягом цього часу: було і по 50 гривень, по 75 гривень, але більше 100 гривень не підіймалися. Чек мені за договором також дають. Зауважень ніяких не маю”, — каже продавець Дмитро.

Замість того, щоб заробляти на авторинку, комунальне підприємство взяло підрядників

Узгодити всі питання з оплатою і порядком на ринку мала б міська влада. Земельною ділянкою, де-юре – парковкою-авторинком вздовж вулиці Єршова – з 2009 року опікується місцеве комунальне підприємство «АвтоПаркСервіс». Тоді депутати Луцької міськради 5-го скликання на чолі з міським головою Богданом Шибою поклали зобов’язання на це комунальне підприємство збирати оплату за паркування автомобілів на вулицях Карбишева, Єршова, Індустріальна та сплачувати податок на землю.

На практиці ж, «АвтоПаркСервіс», судячи з подій останніх років, просто отримав право вирішувати, хто буде “куратором” авторинку і зароблятиме на ньому. В обхід виконкому та сесій міської ради.

Комунальники вже давненько на автомобільному ринку не господарюють самотужки – для збирання оплати знайшли підрядників. Як з’ясували журналісти, щонайменше з 2020-го до кінця 2022 років місцями на авторинку, на проїжджій частині вздовж вулиці Єршова, торгувала ТОВ “Автогруп Луцьк”. У 2021-2022 тут також з’явилися нові облаштовані автомайданчики від місцевих підприємців Дмитра Долинчука та Володимира Наумчука.

КП “АвтоПаркСервіс” уклало договір із приватною фірмою “Автогруп Луцьк” “Про надання послуг із бронювання місць для постановки автотранспорту” у грудні 2019 року. Згідно з ним, фірма впродовж наступних двох років щомісяця мала платити “АвтоПаркСервісу” 84 тисячі гривень (до 1,08 млн гривень на рік) за можливість збирати плату з продавців автівок вздовж вулиці Єршова.

Зі слів директора Департаменту економічної політики Луцькради Бориса Смаля, тоді претендент на укладення цього договору був лишень один, конкуренції не було.

“Підприємство не може виконувати цю роботу самостійно, у них немає таких працівників. Там, здається, лише 11 людей працює: юрист, бухгалтер, директор, кілька паркувальників, тому вони мусили найняти підрядника. А от, кого вони наймали і як — це інше питання”, — зазначає директор Департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль.

Журналісти поцікавилися в «АвтоПаркСервісу», чому там вирішили наймати підрядника для роботи та чи продовжили договір із приватною компанією «Автогруп Луцьк», адже термін його дії сплив 31-го грудня 2022 року. 

“Ми не продовжили договір із ТОВ «Автогруп Луцьк». Зараз цими місцями опікується інший підприємець. Чому у 2019 році наймали підрядника у вигляді цієї компанії теж не можу сказати, бо тоді я не займав посаду директора цього підприємства”, – зазначив директор КП «АвтоПаркСервіс» Олег Бахтай.

Журналісти зв’язалися із ексдиректором “АвтоПаркСервісу” Аркадієм Соломатіним, за керівництва якого й уклали цей договір із “Автогруп Луцьк”.

“Я тоді, мабуть, був тимчасово виконуючим обов’язків директора, але вже не виконував ці обов’язки, бо написав заяву на звільнення, здається. Я вам так не можу сказати, чого договір тоді укладався, бо пройшло багато часу. Я зараз дуже далеко від Луцька, мобілізований у Збройні Сили України”, – сказав колишній директор підприємства Аркадій Соломатін. 

Втім, хоч ексдиректор й каже, що не виконував в той час обов’язки, з договору бачимо, що саме він підписував угоду між сторонами.

Наприкінці 2022 року угода з “Автогруп Луцьк” завершилася, тож обслуговувати місця вздовж вулиці Єршова впродовж 2023 року взяли луцького підприємця Володимира Наумчука.

У 2021 році КП «АвтоПаркСервіс» уклало ще два договори з тими ж умовами, але із приватним підприємцем Дмитром Долинчуком. Перший договір підписали у вересні щодо землі за адресою Єршова, 5а, а ціну встановили 82 тисячі гривень щомісяця. 

Через місяць підписали другий договір щодо постановки транспорту на сусідній ділянці і за плату розміром у 32 тисячі гривень на місяць. Тобто, загалом – 114 тисяч гривень. Обидва договори стосуються так званого майданчика «Нова парковка» площею у майже гектар. Судячи з документів, тут є щонайменше 202 паркувальних місця.

Влітку 2022 року угоду з Дмитром Долинчуком пролонгували до вересня 2025 року.

Водночас на авторинку з’явилася ще одна облаштована парковка – автомайданчик «Мотор». Тут господарює вже згаданий вище підприємець Володимир Наумчук. Договір з ним “АвтоПаркСервіс” уклав 1-го червня. Судячи з документів, тут є 110 місць, за які підприємець щомісяця має сплачувати комунальникам 39 600 гривень.

“Сума того чи іншого договору “Про надання послуг із бронювання місць для постановки автотранспорту” розрахована відповідно до вартості одного машино-місця, кількості днів коли надається послуга та кількості автомобілів, що розміщено”, – каже директор КП “АвтоПаркСервіс” Олег Бахтай.

На вулиці Індустріальній, 4а ще одну комерційну парковку “Авто-Сіті” організував лучанин Микола Яскорський. Однак, він пішов іншим шляхом: спочатку у 2019 році придбав незавершене будівництво адміністративної будівлі за цією адресою, згодом через міську раду отримав в оренду 1,07 га землі під нею та поблизу, а тоді організував тут паркомісця. В цій ситуації обійшлося без “АвтоПаркСервісу”.

Таким чином, три великих частини луцького авторинку, загалом на майже 620 місць, комунальне підприємство “АвтоПаркСервіс” віддало на обслуговування підприємцям-посередникам. Чому саме ці підприємці отримали можливість облаштування парковок та користування ділянками та як комунальне підприємство їх обирало залишається незрозуміло.

Хто заробляє на авторинку замість «АвтоПаркСервісу» та до чого тут ресторатор і кримінальний авторитет

На думку про непрозорий вибір підрядника для організації оплати паркомісць на авторинку, яким завідує «АвтоПаркСервіс», наштовхує той факт, що Дмитро Долинчук зареєструвався підприємцем лише за місяць до укладення першого договору із комунальним підприємством. А серед заявлених видів діяльності – тридцять КВЕДів: від торгівлі деревиною до обслуговування транспорту і торгівлі шоколадками.

Дмитро Долинчук – 28-річний спортсмен і тренер з легкої атлетики з Ківерців. За даними «журналістів, чоловік, окрім спорту та авторинку, ще співпрацює з відомим луцьким ресторатором Андрієм Котищуком – власником мережі піцерій та розважальних закладів. Наприклад, місяць тому у соцмережах Долинчук виставляв оголошення про здачу в оренду приміщень в офісному центрі компанії “Твоя оселя ЛТД” на вулиці Львівській у Луцьку, яка належить партнеру Андрія Котищука Миколі Горчинському.

Журналісти звернулися до Дмитра Долинчука, аби розпитати про те, як йому вдалося налагодити співпрацю з “АвтоПаркСервісом” та чи допомагав у цьому Андрій Котищук, але розмова не склалася.

“Я як буду мати час, то може при зустрічі. Я вас не знаю і теж можу представитись хоч СБУ, то ви мені повірите на слово? До побачення”, – відмовився коментувати співпрацю із “АвтоПаркСервісом” телефоном Дмитро Долинчук.

Розмова не склалася й з Андрієм Котищуком, який чомусь надто рознервувався через запитання про Дмитра Долинчука:

— Пане Андрію, маємо інформацію, що підприємець Долинчук з вами співпрацює. Скажіть, чи знаєте ви такого?
— А вам ще що сказати? Може, хто в мене дружина? Нормально телефонувати по таких питаннях? Ще раз, скажіть, як вас звуть?
— Це наша робота. Юлія Галецька, видання «Сила правди». Можливо ви допомагали йому в облаштуванні парковки?
— Що-що? Чого я маю допомагати йому?
— Ну, це ж звичайне питання. Тобто, не допомагали?
— Слухайте, чого ви до мене телефонуєте?
— Це право журналіста, поставити звичайні питання.
— Яке ще право журналіста? Ви займаєте мій особистий час. Дзвонити по якомусь… Ви що, якісь колектори, щоб питати чи я знаю того, чи не знаю того? Ви колектори?!

Схожа історія і з ТОВ “Автогруп Луцьк”. Зареєстрована фірма 11 жовтня 2019-го, а вже 27 грудня того ж року “АвтоПаркСервіс” уклав з нею договір.

Спочатку серед співзасновників фірми був Максим Алфьоров – син луцького бізнесмена В’ячеслава Алфьорова – та його бізнес-партнер Олександр Романюк. Родині Алфьорових у Луцьку належить кілька великих компаній, як от холдинг «Волиньторгхліб», будівельний та готельний бізнес. 

Донедавна Алфьорових пов’язували і з старою частиною луцького авторинку, яку в народі називають «клітка». Їхня компанія «Волинь-Автопарк» до 2016 року володіла майном на цій ділянці. Згодом майно перейшло до гаражного кооперативу «Сигма», серед засновників якого деякий час також була компанія з орбіти родини Алфьорових.

Цікаво, що від імені дочки менеджерки «Волинь-Автопарку» Олени Ліпяніної збирали плату за в’їзд у «клітку» авторинку ще щонайменше до кінця 2021 року – навіть коли майно вже де-юре перебувало у наступного власника – гаражного кооперативу «Сигма».

Директором «Автогруп Луцьк» останні понад два роки залишався лучанин Василь Смедюк, а власником де-юре – партнер Алфьорових Олександр Романюк. Йому належить і декілька інших місцевих компаній, наприклад, ТОВ «Верана» та ТОВ «Спільне підприємство «Українсько-Європейський консалтинговий центр».

«Я прийшов до директора і запропонував співпрацювати, усі погодились. Тоді ще директором здається був Анатолій Носалюк. Чому не продовжили договір надалі — не знаю, хто так вирішив – теж не знаю, але напряму директор «Автопарксервісу» мені просто сказав, що договір не продовжать. Ми не зовсім задоволені таким рішенням», — розповів власник компанії ТОВ «Автогруп Луцьк» Олександр Романюк про розірвання співпраці з ними наприкінці 2022 року. 

За даними фінансової звітності ТОВ «Автогруп Луцьк», за 2020 рік, тобто перший рік обслуговування парковки вздовж вулиці Єршова, компанія отримала 976,6 тисяч гривень доходу. Цікаво, що якщо це справжні цифри, то компанія мала спрацювати у чималі збитки. Адже лише «АвтоПаркСервісу» вона мала заплатити впродовж року понад мільйон гривень – якщо рахувати роботу авторинку в нормальному режимі, не кажучи вже про зарплату директора й іншого персоналу.

Однак, у 2020 вирувала пандемія коронавірусу і, природно, деякий час авторинок взагалі не працював, а далі якщо й працював, то не на повну потужність. Тому сторони могли коригувати домовленості відповідно до ситуації. Разом з тим «Автогруп Луцьк» не відмовилось від такої не вигідної співпраці і в наступних два роки не розірвала договір з комунальним підприємством.

«Було таке, що ми працювали в мінус собі. Це був період і пандемії, і початок повномасштабного вторгнення, воєнний стан. Березень-квітень ми повністю працювали у мінус, але ми не платили оренду за ці періоди «Автопарксервісу», бо вони віднеслись до нас з розумінням і ніяких претензій не було. Щодо фінансової звітності, то ми усе подавали. Ми вирішили, що будемо закривати фірму «Автогруп Луцьк» і я вже не веду діяльність по цій фірмі», — розповів власник ТОВ «Автогруп Луцьк» Олександр Романюк.

Наприкінці 2022-го договір із ТОВ «Автогруп Луцьк» завершився. Тепер місцями вздовж вулиці Єршова опікується підприємець Володимир НаумчукЗапитуємо директора «АвтоПаркСервісу» Олега Бахтая з яких причин відбулася така рокіровка і чому саме цей підприємець:

«Від «Автогруп Луцьк» ми оплату отримували справно, зауважень до їх роботи не було. Але в 2022 році договір із ними завершився. Підприємець Володимир Наумчук добре себе зарекомендував на іншій ділянці, він звернувся до нас, що може взяти в роботу і ділянку на Єршова, тому ми уклали з ним договір. Він має там навести лад, зробити асфальтне покриття, розмітку нанести, смітники та туалети поставити, – каже Олег Бахтай.

Договір із Володимиром Наумчуком стосовно обслуговування ділянки вздовж вулиці Єршова на 207 паркомісць уклали 23 грудня 2022 року. Виявляється, що це зробили через те, що «він добре себе зарекомендував» на іншій частині авторинку – автомайданчику «Мотор». Його підприємець облаштував влітку.

«Він за свій кошт облаштував дану територію: зробив тверде покриття, відеонагляд… Ми задоволені цим підприємцем. І він звернувся до нас, зобов’язався зробити так само ділянку на вулиці Єршова. Зробити там відеонагляд, освітлення, дорожнє покриття в належному стані, дорожню розмітку, туалети і так далі. Він гарно себе зарекомендував, тому ми погодилися на такий варіант, – каже Олег Бахтай. 
– А як він знав, що договір з попереднім користувачем завершується? 
– Це офіційна інформація, писали різні ЗМІ, «Аверс», – переконує посадовець.

Зареєструвався підприємцем Володимир Наумчук ще у 2019 році. Судячи з даних держреєстру, серед видів діяльності – технічне обслуговування автомобілів, будівництво, торгівля. Тепер Володимир Наумчук опікується й 317 місцями на авторинку. 

“Ми створили автомайданчик «Мотор» у червні минулого року. Разом з «АвтоПаркСервісом» облаштували цю парковку. Там є 110 місць. По вулиці Єршова дали ще 207 місць. «АвтоПаркСервіс» був задоволений нашою роботою і погодили нам оренду там, бо побачили, що справляємося, – розповів підприємець в коментарі журналістам. – Договір по «Мотору» ми уклали 1-го червня, він діятиме 4 роки. За це ми на рахунок «Автопарксервісу» сплачуємо кошти — 45 гривень за кожне паркомісце.

– Як почалася ваша співпраця з комунальним підприємством? – цікавимося.

– Співпраця почалась з того, що я звернувся до них, вони облаштовували цей майданчик у квітні-травні, а я їм допомагав в будівельних роботах. А тоді вже надали нам оренду. Ціна зараз за паркомісце на автомайданчику «Мотор» 100 гривень у базарні дні, в інші дні люди бояться лишати машини там, від’їжджають. Бо вже мали досвід і багато машин було пошкоджено через «приліт» поблизу”.

Володимир Наумук не заперечує, що на авторинку можливі неоднозначні ситуації із бронюванням місць та завищеною ціною.

«Я укладаю договори з людьми, вони мені по договору на рахунок оплачують, а я вже розраховуюсь за договором з «АвтоПаркСервісом». Але є люди, які там мають по пару місць і можуть свої місця також комусь продавати, це їхні проблеми. Вони мені про це не звітують. У мене все по закону, все проплачено. Зараз у нас всі паркомісця зайняті за договорами», – розповів підприємець Наумчук. 

Володимир Наумчук – двоюрідний брат відомого у Луцьку кримінального авторитета Олега Кравчука на прізвисько Аленя, якого багато разів судили, а відсидів чоловік, за повідомленнями ЗМІ, 24 роки.

Про Олега Кравчука на Волині багато говорили у 2016-2018 роках. У 2016-му нібито саме він перебував у «Lexus» Володимира Наумчука, під яким в ніч на 19 вересня поблизу ТЦ «Гранд Волинь» вибухнула граната. Тоді джерела журналістів в поліції стверджували, що цей інцидент – необережне поводження зі зброєю (з ручною гранатою Ф-1), а не замах на власника автомобіля, чи кримінального авторитета. А от в програмі «Гроші» говорили саме про кримінальні розбірки. В сюжеті припускали, що після виходу на волю у 2015-му він був правою рукою «злодія в законі Льори Сумського» і «курував на Волині напрямок викрадення автівок, видобутку бурштину».

Навесні 2018-го Олега Кравчука затримали правоохоронці. Тоді він фігурував у справі про викрадення та тримання у підвалі видобувачів криптовалюти в Заборолі. Його взяли під варту, але за два тижні звільнили під домашній арешт. Наразі долю цієї справи невідома, адже із українського судового реєстру зникли тисячі вироків та ухвал волинських судів за останні шість років.

Цікаво те, що двоюрідний брат Олега Кравчука Володимир Наумчук, навіть і без авторинку, видається досить успішним бізнесменом. Судячи з даних державного реєстру прав на нерухоме майно, разом із лучанкою Юлією Кравчук він є співвласником будівлі у центрі Луцька на вулиці Гаврилюка, 3а, де нині розміщений готель «Ribas Rooms Lutsk». На його цокольному та першому поверхах діють гральні заклади, дозволи на які співвласники отримали у 2022-му.

Разом із луцьким підприємцем Максимом Пеньковським Володимир Наумчук також є співвласником земельної ділянки рекреаційного призначення площею 0,85 га у селі Поляниця – серці гірськолижного курорту «Буковель». Ця земля фігурує у масштабному кримінальному провадженні стосовно незаконного виділення у 2018-2019 роках 52 земельних ділянок у «Буковелі».

Журналісти запитали підприємця про його інші бізнес-проекти та походження коштів на них. Однак, він відмовився будь-що пояснювати, так само як і роль його двоюрідного брата у цьому.

“Щодо «Рібасу» — це ж не стосується зараз теми. Ви мене за що питаєте? Я ж не питаю вас за вашу сім’ю, де ви проживаєте. Ви запитали мене — ви забираєте мій час, я забираю ваш час. Я вам розказав, дав усю інформацію. Ви хочете навести лад — у нас аж до гаражів ставлять люди машини, на тротуарах, діти ходять в школу, ходять по дорозі, машини там стоять, то якщо можете повпливайте на те, щоб машини стояли в облаштованих місцях. Ми ж це й робимо для того, щоб був нагляд і порядок. Ви от таким займайтесь, якщо ви хочете допомогти.

Рік назад на тому ринку було болото, люди стояли на тій глині,  а наш авторинок знає вся Україна, сюди приїжджали з усіх міст і ходили по тій грязюці. Тільки появилась людина, зробила порядок, облаштувала ці площадки. Запитайте в людей чи задоволені вони сервісом — всі задоволені. В нас чисто, порядок, нема ні грязюки, все акуратно і ви зараз хочете щось вияснити, доколупатися, для чого? Була глина і бардак, а стало красиво і порядок. Коли було там грязно, то нікого нічого не цікавило, а зараз все зроблено, то щось вам не подобається”, — рознервувався через питання Володимир Наумчук.

Директор КП «АвтоПаркСервіс» Олег Бахтай переконує, що не знає про будь-які зв’язки Дмитра Долинчука і Андрія Котищука, як і про родинні зв’язки Володимира Наумчука із криміналітетом.

“Мені про це нічого не відомо”, – каже посадовець.

Реальна математика. Скільки заробляють підрядники комунального підприємства замість самого «АвтоПаркСервісу»

За двома укладеними у 2021 році договорами власник так званої «Нової парковки» луцького авторинку підприємець Дмитро Долинчук за рік має сплачувати комунальному підприємству «АвтоПаркСервіс» 1,37 мільйона гривень. Через повномасштабну війну і перерви у роботі авторинку, оплату деякий час не стягували. 

Журналісти навідалися на парковку та дізналася нинішні розцінки на паркомісця. Зі слів персоналу, вартість розміщення автомобіля на початку 2023 року за місяць тут становить близько 1300 гривень.

“Наразі ціна – 100 гривень у базарний день (четвер, неділя), 20 грн. – в інші дні. Наприклад, у лютому близько 1260 гривень виходить”, – розповіли на парковці.

Загалом на «Новій парковці» близько 300 паркомісць (на двох частинах). При повному завантаженні – це 378 тисяч гривень за місяць, 4,5 мільйона на рік, а «АвтоПаркСервіс» може отримувати лише 30% від цього.

На майданчику «Мотор» – 110 місць. Вартість місця на початку 2023 року тут становить 1340 гривень. Таким чином, при повному завантаженні посередник може отримувати до 147 тисяч гривень на місяць, 1,77 мільйона на рік. При цьому, Володимир Наумчук комунальникам має сплачувати приблизно 27% від цього.

Наприкінці 2022-го директор ТОВ «Автогруп Луцьк» Василь Смедюк розповідав журналістам, що місце на ринку вздовж вулиці Єршова коштує 100 гривень/день як у четвер, так і у неділю. На ділянці, яку обслуговувала спочатку «Автогруп Луцьк», а зараз – Володимир Наумчук (від перехрестя Єршова-Карбишева до перехрестя Єршова-Індустріальна), є 207 паркомісць.

Таким чином, при повному завантаженні лише у базарні дні, рахуючи по 100 грн за місце, господар ділянки отримує 166 тисяч гривень на місяць, майже 2 мільйони на рік. 50% з цього має оплачувати «АвтоПаркСервісу».

Далі від перехрестя Єршова-Індустріальна і до нафтобази – несанкціонована парковка. Тут теж часто розміщують автівки, через що лучани вже неодноразово скаржилися до міської ради, адже це унеможливлює нормальний проїзд до промислових об’єктів. Тут розміщується також близько 200 автомобілів.

Таким чином, з трьох частин авторинку, які «АвтоПаркСервіс» віддало в користування, посередники за умови повного завантаження можуть отримувати до 8 мільйонів гривень на рік, з яких комунальне підприємство – лише третину.

– У нас на підприємстві наразі працює 8 осіб, з яких двоє – інспектори з паркування. В таких умовах ми б не потягнули обслуговувати такі стоянки, та і коштів, щоб їх облаштувати у нас немає, – каже керівник «АвтоПаркСервісу».

– А ви щось робили, щоб знайти кошти для цього? Щоб самостійно господарювати на цих ділянках, а не залучати посередників. Зверталися до міської ради? – запитуємо.

– Не зверталися.

Чистий дохід КП «АвтоПаркСервіс» у 2019-2020 роках, за даними аналітичної системи «YouControl», становив лише трохи більше 950 тисяч гривень. У 2021 році – 1,7 мільйона гривень, у 2022 році – трохи більше 2 мільйонів гривень. Весь цей час фірма нібито працює прибутково: від 24 до 130 тисяч гривень прибутку на рік. Але могла б заробляти більше, якби не віддала авторинок посередникам.

У 2022 році лише завдяки авторинку «АвтоПаркСервіс» сподівався отримати ледь не 2,5 мільйона гривень. Але через війну не вийшло і того. Судячи зі звіту підприємства, торік компанія недоотримала 1,4 мільйона гривень.

Наприкінці 2022 року значна частину луцького авторинку припинила роботу. Йдеться про так звану «клітку», майно на якій викупили бізнесмени з Вінничини. Вони планують використовувати майно для власного бізнесу, а не для паркування автомобілів. Тому назріло питання де ж тепер ставитимуть кількасот транспортних засобів звідти. Директор підприємства каже, що має бачення розвитку і розширення авторинку.

“У 2021 році Луцька міська рада передала нам в постійне користування земельну ділянку площею 1,51 га на вулиці Карбишева, 3, поблизу Луцької картонно-паперової фабрики. Наразі ми готуємо документи і плануємо там зробити ще один паркувальний майданчик”, – розповідає Олег Бахтай. 

Судячи з практики, на такій ділянці можна облаштувати приблизно пів тисячі паркомісць. Чи буде на такій площі господарювати саме комунальне підприємство, щоб навести лад, створити нові робочі місця і врешті покласти край хаосу на луцькому авторинку? Малоймовірно. Чи віддадуть цю площу знову посередникам? Цілком можливо. Проте, Олег Бахтай каже, що про це поки не відомо.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер