<

Фірма Ярмольського продала на Волинь сотні неякісних бронежилетів: СБУ почала слідство

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:16 | 27.04.2022 / Новини / , /
Перегляди
791
/ коментарі 3

Фірма, пов’язана із ексзаступником голови Волинської ОДА Андрієм Ярмольським, поставила на Волинь сотні бронежилетів, які, як виявилось при відстрілі, не захищають від потрапляння куль калібрів 5.45 та 7.62.

Покупку шоломів та бронежилетів саме в цієї фірми особисто лобіював Ярмольський, за них заплатили з бюджету більше 27 мільйонів гривень, проте де зараз ці товари – невідомо, повідомляють Волинські Новини.

Служба безпеки України у Волинській області розпочала розслідування з цього приводу за статтею «Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану», санкція якої передбачає позбавлення волі на 15 років або довічно.

25-го квітня голова Волинської військової адміністрації Юрій Погуляйко повідомив, що минулого тижня провели перевірку однієї з партій бронежилетів, закуплених для тероборони Волині.

«Бронепластини не в повному обсязі пройшли випробування. Тому дав доручення провести повторну перевірку спеціалістами в лабораторних умовах, аби встановити причини», – зазначив Погуляйко та додав, що за умовами договору в разі браку чи невідповідності класу захисту постачальник за свої кошти має замінити закуплену партію.

Інформаційне агентство Волинські Новини отримало документи та свідчення того, що фірма, яка поставляла бронежилети і шоломи на Волинь, лобійована особисто ексзаступником голови Андрієм Ярмольським, якого підозрюють в махінаціях з гуманітарною допомогою.

Одночасно зі звільненням Ярмольського на початку квітня голова адміністрації розпорядився, аби склад, яким Ярмольський «опікувався» як керівник Координаційного центру, взяли під охорону бійці батальйону «Луцьк». Проте на склад власник приміщення їх не пускав, бо, як виявилось, приховувати там було що. Згодом стало відомо, що через склад проходили тонни необлікованих належно вантажів. Звітності і документів про те, що і від кого отримували, Ярмольський після себе не залишив, тому на складі почали перевірку і опис майна.

А 16-го квітня до військової адміністрації звернулась столична будівельна компанія «КБР» з проханням повернути майно, яке ніби їм належить і зберігається на згаданому складі. Йдеться про бронежилети, плити до них, плитоноски тощо. У якості «доказів» права власності на них надали видаткові накладні від фіктивного ФОПа, фірми, яка фігурує в розслідуванні про контрабанду і відмивання коштів тощо.

В адміністрації вирішили перевірити, чи не працювали з цією фірмою раніше, і з’ясувалось, що так: з БК «КБР» уклали контракти на постачання 884 бронежилетів та 846 шоломів на суму близько 34 мільйони гривень. 27 мільйонів встигли оплатити.

Редакція отримала копії цих документів.

Постачальника пролобіював особисто Ярмольський

Перший контракт підписаний ще 13-го березня 2022 року, на ньому – підписи керівництва БК «КБР» та начальника Управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Волинської ОДА Валентина Сушика. Редакція звернулась до нього по коментар щодо цих угод.

Посадовець підтвердив, що договори ці чинні, та розповів, що управління як розпорядник коштів працювало саме з цим постачальником за прямої вказівки Андрія Ярмольського.

Він пригадав, що тоді гостро стояло питання покупки бронежилетів та шоломів для військових, проте знайти відповідного постачальника оперативно не змогли. Тоді на «потрібну» фірму вказав сам Ярмольський.

Ось як ці події описує Валентин Сушик:

«Ярмольський викликав мене та повідомив, що є фірма, яка буде закуповувати та постачати бронежилети і каски. Сказав, що ця фірма надійна, має відповідний досвід, у тому числі роботи з «Укроборонпромом», і за три дні поставить товар (фірма ця будівельна, і нічого спільного з поставками засобів захисту для військовий, вочевидь, не мала, – ВН).

Ярмольський пообіцяв, що контракти підготують і нададуть мені для підпису. Наприкінці наступного дня до мене прийшов молодий чоловік на ім’я Олександр і сказав, що він за дорученням Ярмольського приніс підписати договір на поставку бронежилетів і касок.

Я постійно бачив цього чоловіка в адміністрації, коли ходив у кабінет до Ярмольського. Він завжди сидів за комп’ютером напроти кабінету Ярмольського, тому в мене не було підстав не довіряти йому. У договорі постачальником було зазначено ТОВ «БК КБР».

Це було приблизно в першій декаді березня. Якраз десь у цей час були ракетні удари по Луцьку. Ситуація була досить напружена, всі на нервах. Представники сил ТрО ЗСУ вимагали допомогти в придбанні засобів захисту, але пошуки доступними засобами не дали результатів. Пропозицій на ринку не було.

Цей договір я взяв у роботу. Звернувся до аудиторської та юридичної служби з проханням перевірити вказаний контракт на відповідність вимогам закону. Профільні фахівці цих служб внесли свої зауваження та правки. Після цього я повернув Олександру договір із зауваженнями для коригування, оскільки у мене не було електронної форми контракту – мені постачальник її не надавав і не контактував зі мною. Олександр вніс правки і приніс мені відкоригований договір. Після цього аудитор і юрист знову його вичитали та погодили.

Проте ми продовжували шукати, де ще можна купити засоби захисту, і я кілька днів не підписував цей договір. Ярмольський зателефонував мені та поцікавився, чому я не підписую контракт. Він буквально з претензією сказав, що «ворог на порозі, біля кордону техніку прогріває, а я до цього часу вошкаюся з договором». Тобто дав мені зрозуміти, що я зволікаю з вирішенням важливого питання. Я сказав, що немає сертифікатів відповідності на товар і що хотів би бачити представника фірми-постачальника.

Ярмольський сказав, що сертифікати нададуть, все покажуть, і щоб я не переживав. А представник приїде. Оскільки Ярмольський був керівником Координаційного центру та відповідав, окрім іншого, за матеріальне забезпечення та логістику для потреб військових та територіальної оборони, то я не бачив підстав не виконувати його вказівку. Проте я перепитав у Ярмольського, чи про це знає профільний заступник, на що отримав ствердну відповідь. В подальшому дійсно приїхала представник ТОВ «БК КБР» – комерційний директор Ніна Різник. Я перевірив, що вона вказана як уповноважена особа цього товариства. Тому договір був підписаний.

В подальшому всі документи привозили Манік Барсегян і Дмитро Нестерук. Останній, я бачив неодноразово, відвідував Ярмольського».

Зберігали на приватному складі, а куди віддали – невідомо

Валентин Сушик пригадує, що привозили бронежилети і шоломи на приватні склади в Княгининку, хоча мали б доставляти на склади, визначені переліком військової адміністрації. Вони були нові, запаковані в коробки, а що стосується їхніх характеристик, то, зі слів Сушика, на це були відповідні сертифікати якості.

Хоча цілком ймовірна ситуація, коли на перевірку дали якісні бронепластини, які витримали удар, а постачали вже дешеві, сумнівної якості, прикриваючись вже отриманим сертифікатом. Адже яким чином можна пояснити ситуацію, що на папері бронежилети якісні і мають витримувати постріли калібрів 5.45 і 7.62, а фактична перевірка показує, що вони частково пробиваються?

Така ситуація, ймовірно, сталась і цього разу, адже, як пригадує Валентин Сушик, коли оглядали бронежилети «під відстріл», то помітили, що візуально вони відрізнялись від тих, які поставляло підприємство: «Я побачив, що один бронежилет з останньої партії, а решта – не ті, що я бачив на складах. Плита і плитоноска були іншого кольору».

Військові, для яких призначались ці засоби захисту, стверджують, що не приймали їх на баланс та повернули адміністрації. Натомість в адміністрації немає інформації про їх повернення. Тому де вони зараз, як і чимало іншого, ще має встановити слідство, яке тільки розпочалося.

Як стало відомо редакції, слідчий відділ УСБУ у Волинській області почав досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч.2 статті 113 ККУ за фактом вчинення умисних дій з метою ослаблення держави та її обороноздатності унаслідок придбання неякісного військового спорядження та амуніції в умовах воєнного стану та ведення військових дій. Такі дії, у разі їх доведення, караються позбавленням волі строк 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацію майна.

Нагадаємо:




коментарів: 3
  1. Слідчим ще потрібно розібратись ,хто призначив цього виродка Ярмольського на таку посаду і шнурочок потягнеться до Києва ,та й батька його не мішало б добре перевірити ,чи не працює на кацапських окупантів ,таку сволоту треба ставити до стінки в військовий час .

  2. колись таким же грішив нововолинський волонтер валєра курстак той що шахтар має

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок