<

Фільм «Зараза» б’є рекорди у пошукових запитах Google: дивовижна схожість сюжету з подіями, що розвиваються навколо коронавірусу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:01 | 15.03.2020 / Новини / , /
Перегляди
39
/ коментарі 3

Голлівудський фільм “Зараза” (Contagion) режисера Стівена Содерберга, що вийшов на екрани у 2011 році, дев’ять років потому увійшов до списку найчастіше завантажуваних стрічок американського iTunes Store, а в Google кількість пошукових запитів, що містять назву фільму, б’є усі рекорди.

Знайшли дивовижну схожість між стрічкою та реальними подіями, які розгортаються навколо поширення світом COVID-19 .Однак нинішній спалах набагато менш смертельний, ніж екранний. Про це пише ВВС.Україна.

Попри зірковий акторський склад (у стрічці знялися Метт Деймон, Гвінет Пелтроу, Джуд Лоу, Кейт Вінслет), так і не став блокбастером. За касовими зборами фільм тоді посів лише 61 місце у світі.

Якщо у грудні, коли ми вперше почули про появу нового коронавірусу в Китаї, в каталозі студії Warner Bros фільм посідав лише 270 місце за популярністю, то тепер “Зараза” поступається лише “Гаррі Поттеру”.

Усе це – завдяки коронавірусу й дивовижній схожості сюжету фільму десятирічної давнини з подіями, що тепер розвиваються в реальності.

Страх і ефект доміно

Сплеск інтересу до “Зарази” сильно здивував автора сценарію стрічки Скотта Бернса.

В інтерв’ю виданню Fortune він розповів, що автори фільму ставили перед собою завдання показати, наскільки сучасне суспільство не підготоване до подібних епідемій.

“Схожість «Зарази» й коронавірусу незначна, випадкова й насправді не така вже й важлива. Куди важливішою й точнішою виявилася суспільна реакція, поширення страху й ефект доміно”, – каже автор.

Ймовірно, Бернс говорить про одного з героїв фільму, блогера Алана Крумв’єда, який цікавиться конспірологічними теоріями. У стрічці він поширює необґрунтовані чутки про вірус і рекламує лікування, яке насправді не допомагає.

Життя, що повторює кіно

У фільмі жінка, яку грає Гвінет Пелтроу, гине від загадкового смертельного вірусу, який вона підхопила в Китаї, і це спричиняє паніку в усьому світі.

Зв’язок із Китаєм – лише одна з численних паралелей, що прослідковується між стрічкою й реальністю. Саме тому глядачі останнім часом з величезним інтересом кинулися передивлятися це кіно.

Підігріла інтерес до фільму й сама Гвінет Пелтроу, яка оприлюднила в інстаграмі своє фото в масці під час трансатлантичного перельоту.

“Я вже бачила це кіно, – написала акторка. – Тому зберігайте спокій, утримуйтесь від рукостискань, частіше мийте руки”. https://www.instagram.com/p/B9BxGPqFfpw/

Знайдіть відмінності

Дійсно, паралелі з реальним життям у “Заразі” вражають.

Героїня Пелтроу через рукостискання заражається вірусом MEV-1 у Гонконзі від шеф-кухаря, який приготував свинину, а свиня, своєю чергою, була інфікована кажаном.

Жінка повертається додому в США, захворює і незабаром помирає. Помирає і її син, зате чоловіків, якого грає Метт Деймон, виявляється стійким до інфекції.

В реальності, вважають фахівці, зараження в Ухані почалося після того, як вірус подолав міжвидовий бар’єр і передався від тварини до людини.

І є дуже велика вірогідність того, що, як і у випадку з епідемією SARS у 2002-2003 роках, першоджерелом вірусу були саме кажани. Вже потім через інших тварин вірус міг перейти до людини.

Як і справжній коронавірус Covid-19, вигаданий вірус із фільму розповсюджується при близькому контакті людей або через дотики до заражених поверхонь.

Все як в реальності?

І кіношна, і справжня хвороби вражають дихальні шляхи, проте MEV-1 – це мутація реально існуючого вірусу Nipah, який належить до іншого сімейства, аніж Covid-19.

І нинішній спалах набагато менш смертельний, ніж екранний. У фільмі герої часто згадують рівень смертності у 25%, тоді як смертність від Covid-19, за даними ВООЗ, коливається в рамках 3,4%.

У фільмі MEV-1 за місяць вбиває 26 мільйонів людей. Кількість жертв коронавірусу за три місяці з початку спалаху в Китаї ще не перевищила й 4 тисяч людей.

Поки що співставною за масштабом з кіношною епідемією є тільки іспанка, яка у 1918-1920 роках забрала понад 50 мільйонів життів.

Ізоляція

Коли у фільмі відбувається спалах вірусу, працівники Служби санітарно-епідеміологічної розвідки (така служба дійсно існує) отримують завдання виявити й ізолювати заражених.

Поступово Чикаго опиняється в карантинній зоні, що дуже нагадує реальний розвиток подій у Китаї, де цілі міста закриті на карантин.

Намагаючись впоратися зі спалахом коронавірусу цим самим шляхом пішла й Італія.




коментарів: 3
    • Фільм в перекладі на українську інтерпритують як “Зараза”. Називати його можна по-іншому, але в статті пишеться так, як має бути правильно

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер